FOTO/DEZASTRU ECOLOGIC. Cascade din zone protejate de lege, îngropate în peturi. Până unde merge nesimțirea?

casinoherculane by sungarden

Nu doar tăierile ilegale din rezervațiile naturale protejate de lege le dau bătăi de cap ecologiștilor. O altă problemă, generată de nesimțire, tupeu și neglijență, însă a pus stăpânire pe una dintre cele mai frumoase zone din Caraș-Severin.

Împrejurimile comunei Gârnic, mai exact din zona Padina Matei, sunt vizitate anual de aproape 6.000 de turiști, potrivit statisticilor oficiale, cei mai mulți dintre aceștia fiind străini. Problema este că deși turismul a prins un avânt extrem de puternic în ultimii ani, vizitatorii pot admira urmele nerușinării care se răsfrâng peste natură.

Unul dintre cititorii cotidianului online Express de Banat a surprins în fotografii mii de peturi care, de ani de zile, se tot adună fără ca cineva să pună mâna să le dea la o parte. Frumoasele cascade care înconjoară zona, poate la fel de inedite precum Cascada Bigăr, dar mai puțin renumite, aproape că sunt îngropate în mizerie. În mușchii specifici zonei umede sunt agățate pungi, sticle, iar pe alocuri chiar gunoi menajer.

Pârâul pe care se formează cascadele este Valea Mare, iar acesta străbate doar localitatea Padina Matei, care aparține de comuna Gârnic. Contactat telefonic de reporterii Express de Banat, edilul-șef Nicolae Tismănariu a precizat că nu a auzit să fie vreo problemă cu așa ceva în zonă.

„Avem o firmă de la Sichevița care colectează gunoiul o dată pe săptămână. Pârâul are vreo 8 kilometri, nu vine doar de la Padina, apele vin de pe toată zona. Nu am avut sesizări și nu știu să fie vreo problemă acolo cu deșeurile. Apa, probabil, le aduce. Oamenii ajung greu la cascade. Trebuie să mergi 5-600 de metri, dar nu poți merge până acolo să arunci gunoiul. Cum primăvara asta apele au fost mari, s-au colectat gunoaie din toată zona. Același lucru se întâmplă în fiecare primăvară”, a declarat primarul pentru www.expressdebanat.ro.

Problema este cu atât mai gravă cu cât pârâul Valea Mare străbate și rezervația naturală Valea Mare, din Parcul Național Porțile de Fier. Ecologiștii susțin că zona este una dintre cele mai poluate din Caraș-Severin, dar, cu toate acestea, autoritățile nu au habar și nu se pun nici cu natura. Asta, pentru că nesimțirea oamenilor nu o pot înfrunta, mai ales că vin alegerile. În niciun caz!

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665781760622″]

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Protejată doar de lege, nu și de oameni sau autorități!

Valea Mare este rezervație naturală de interes național, inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier. Începând din anul 2007, a fost inclusă în Situl de Importanță Comunitară Porțile de Fier și Situl de Importanță Avifaunistică Munții Almăjului – Locvei.

Odată cu aprobarea planului de management al Parcului Natural Porțile de Fier, a fost inclusă și în zona de protecție integrală.

Valea Mare, pentru importanța ei majoră din punct de vedere botanic, faunistic și geomorfologic, începând din 1973 și până în prezent, a fost declarată succesiv arie protejată de interes județean, național și european. Acum beneficiază de un nivel ridicat de protecție asigurat prin cele 4 categorii de arii protejate. În teorie, pentru că în practică situația dezastruoasă a Rezervației Valea Mare este de peste 15 ani neschimbată!

Administrația Parcului Natural Porțile de Fier ar fi trebuit ca în tot acest timp să ia măsurile de protejare a cursului de apă și a depunerilor de travertin a cascadelor, care conform directivelor europene reprezintă habitate protejate.

Rămâi cu Express de Banat și vezi cum tratează problema oficialii Parcului Național Porțile de Fier!

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/