Jaf din bani publici în comunele din Caraș-Severin! Pojejena, în fruntea listei cu probleme a Camerei de Conturi!

Camera de Conturi a României a descoperit în urma controalelor făcute în 2014 o mulțime de nereguli privind cheltuirea banului public și în primăriile comunelor din Caraș-Severin, nu numai în cele de orașe!

Lista este deschisă de Primăria Berzasca, unde au fost identificate 89 de miliarde de lei vechi abateri financiar-contabile, și Primăria Berzovia, cu 91 de miliarde de lei vechi, la același capitol. Primăria Constantin Daicoviciu s-a remarcat și ea cu abateri de aproape 300 de miliarde de lei vechi! Primăria Pojejena este și ea campioană la prejudiciat banul public, auditorii constatând că suma depășește un milion de lei noi, situație în care se află și Primăria Târnova, cu 1,4 milioane lei noi, sau Primăria Șopotu Nou, cu 0,6 milioane de lei prejudiciați. Auditorii au mai descoperit că nu au fost înregistrate în evidențele contabile mai multe datorii la buget. La Primăria Naidăș, în valoare de 76.000 de lei, iar la Târnova, de 67.000 de lei. La Primăria Zorlențu Mare s-a constatat „nerespectarea prevederilor legale privind organizarea, evidențierea și raportarea angajamentelor bugetare și legale”.

Din verificările pe 2014 a mai reieșit că 15 instituții publice stau foarte prost cu procedurile de executare silită a datornicilor. Aici e vorba și despre primăriile comunelor Berzasca, Buchin, Cărbunari, Constantin Daicoviciu, Mehadica, Ocna de Fier, Pojejena, Sasca Montană, Teregova, Topleț, Turnu Ruieni, Văliug și Vrani. Raportul privind finanţele publice pe anul 2014 în Caraş-Severin a mai stabilit că zece instituţii publice au plătit şi decontat cheltuieli fără forme justificative şi legale, după cum urmează: primăriile Vrani (171.000 de lei), Anina (92.000  de lei), Sicheviţa (58.000 de lei), Naidăş (31.000 de lei), Mehadia (30.000 de lei), Pojejena (15.000 de lei) și Glimboca  (6.000 de lei).

La Primăria Pojejena, controlul Curții de Conturi a depistat că administrația locală a plătit de două ori unele produse şi că a plătit nelegal un executor judiciar, prejudiciul fiind de 163.000 de lei. Mai mult decât atât, Primăria Pojejena a plătit, spune același raport, 221.000 de lei pentru lucrări efectuate fără a avea documentaţia tehnică întocmită. La fel au făcut şi Primăria Sicheviţa (153.000 de lei), Ramna (107.000 de lei) şi Şopotu Nou (80.000 de lei). La Pojejena s-a constatat că au fost efectuate plăți pentru executarea lucrărilor de reabilitare și consolidare a zonelor calamitate de pe raza comunei, precum și pentru lucrări de amenajare drumuri agricole, însă pentru lucrările respective nu a fost elaborată și aprobată documentația tehnico-economică, lucrările nu sunt cuprinse în lista de investiții, nu au fost alocate credite bugetare de la secțiunea de dezvoltare, nu au fost întocmite situații de lucrări așa cum prevăd normele legale, iar recepția lucrărilor nu s-a efectuat în conformitate cu legislația în vigoare. De asemenea, s-a constatat că pentru executarea unor lucrări de pavaj cu dale la plaja din Pojejena, precum și a unor lucrări pentru terenul de sport din comună, UATC Pojejena a efectuat plăți, deși pentru lucrările respective nu a fost elaborată și aprobată documentația tehnico-economică, conform legii. În plus, realitatea lucrărilor nu a fost certificată de către o persoană autorizată, așa cum prevede Legea nr.10/1995, recepția lucrărilor fiind efectuată de persoane care nu au pregătire în domeniu, fapt ce contravine prevederilor HG nr. 274/1994 (133 mii lei)!

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

La Rusca Montană, alte nereguli! În cadrul programului „Alimentare cu apă Rusca Montană”, Primăria a înapoiat garanţia de bună execuţie în valoare de 102.000 de lei, deşi procesul-verbal de recepţie a lucrării consemna deficienţe care nu au fost remediate de către constructor, aşa că ar fi trebuit reţinută garanţia de bună execuţie. Primăria a fost amendată cu 1.000 de lei pentru deficienţele găsite în timpul controlului Curţii de Conturi.

Contestat în instanță, Raportul Camerei de Conturi ar putea să mai fie subțiat, dat până la proba contrarie rămân neregulile depistate!

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/