Începe tabăra Ranger Junior din Munţii Ţarcu

În perioada 30 iunie – 4 iulie 2016, Asociația Altitudine Filiala Banat organizează a cincea ediție a taberei Ranger Junior, în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, în Poiana Mărului, la ospitaliera pensiune Vilador. Sunt așteptați 30 de elevi de gimnaziu din şcolile din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Cornereva, Armeniş, Vârciorova, Măru, Zăvoi, şi Turnu Ruieni.

Elevii vor învăța despre natură prin drumeții efectuate pe traseele ce pornesc din Poiana Mărului, prin jocuri pregătite de către voluntarii asociației și prezentări susținute de biologii care participă la activități. Orientarea pe teren, abilități de cățărare, pregătirea drumețiilor la munte vor fi exersate în cadrul atelierelor din tabără. De asemenea, elevii vor face mici exerciții de promovare online, pentru a vorbi și altora despre zona frumoasă în care trăiesc și activitățile la care participă.

”Prin aceste activități, elevii vor înțelege beneficiile lucrului în echipă și vor fi educați în spiritul aprecierii valorilor naturale de lângă localitățile în care trăiesc din vecinătatea sitului Natura 2000 Munții Țarcu. Participarea elevilor în tabără și la toate activitățile este gratuită, proiectul Ranger Junior in Situl Natura 2000 Munții Țarcu fiind finanțat de Fundația Pentru Parteneriat și MOL România. Elevii participanţi s-au remarcat prin interesul pentru natură şi protecţia Munţilor Ţarcu, în cadrul acţiunilor deja desfăşurate cu școlile în această primăvară: lecţii de educaţie ecologică, ediţia a treia a concursului ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim”, excursii organizate cu elevii și Ziua Munților Țarcu (21 Mai)”, ne-a declarat Loredana Ștefănuț, președintele Asociației Altitudine.

leader board 728 x 90 px

Partenerii implicaţi în implementarea proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Pensiunea Vilador din Poiana Mărului, Asociaţia Bio-Team, Inspectoratul Școlar Judeţean Caraș-Severin şi 10 şcoli din localităţile Teregova, Cornereva, Vârciorova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Borlova și Turnu Ruieni.

Asociaţia Altitudine – Filiala Banat derulează din 2011 ani programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu, participând împreună cu rangerii juniori la taberele internaționale derulate de Federația Europarc. Și anul acesta, o echipă de trei rangeri juniori din Cornereva, Teregova și Măru și doi voluntari adulți vor reprezenta Situl Natura 2000 Munții Țarcu la tabăra internațională din Letonia, în Parcul Național Gauja.