Încă trei cinematografe vechi din Timișoara, transformate până la primăvară. Stadiul lucrărilor la infrastructura culturală pentru 2023

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Autoritățile locale promit că finalizează până anul viitor, în primăvară, lucrările de transformare ale fostelor cinematografe Studio, Dacia și Timiș. Există și câteva lucrări de investiții culturale cu privire la care edilii locali au nemulțumiri. 

La această dată, singurul cinematograf din Timișoara care a fost reabilitat și în care vor avea loc constant evenimente cultural-artistice este Cinema Victoria. La alte trei cinema-uri vechi sunt în desfășurare lucrări complexe de reabilitare.

„Cinema Dacia trebuie să fie finalizat în acest an, Studio și Timiș vor fi finalizate undeva în primăvara anului viitor. Sunt în grafic lucrările la Studio și Timiș. La Studio a fost turnată penultima placă mare, se toarnă casa scărilor și casa liftului și ne așteptăm ca la începutul lunii viitoare să turnăm ultima placă. Asta înseamnă să închidem construcția, să putem să lucrăm pe interioare. Clădirea a fost, în afară de fațada care a rămas intactă, reconstruită în întregime la Studio, refăcută, inclusiv cu partea de compartimentare. Acolo vom avea două săli de cinema și studioul de creație.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

În ceea ce privește Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment Multiplexity – lucrările sunt în grafic, mai spune viceprimarul.

„Suntem în execuție cu amenajarea curții și lucrările sunt în grafic, trebuie să fie finalizate în acest an și anul viitor să ne putem bucura de acel spațiu. Pe partea de sud, unde vom avea lucrările mult mai vaste și mai complexe de investiții în Multiplexity, lucrări cam de 100 de milioane de lei, proiectul tehnic este în fază finală de avizare, sperăm să putem să obținem autorizația de construcție în octombrie-noiembrie, ca să putem în acest an să demarăm licitația pentru execuție. Aici ne propunem să găsim un constructor serios, puternic, care să poată să ducă această lucrare și care să nu se oprească la fiecare pietricică pe care o găsește pe șantier.”, a explicat Ruben Lațcău.

Șantiere cu dificultăți: Turnul de Apă și Centrul multifuncțional din fosta Dermatologie 

promovare banner maxagro

„Pe lucrările de la Turnul de Apă – aici aș dori să trag un semnal de alarmă – și suntem în dialog cu constructorul care este în urmă cu graficul de lucrări. Plățile sunt la zi și, din perspectiva financiară, primăria a fost în acest an la zi cu toate facturile pe care le-a avut pe zona de investiții, dar din păcate, în contextul acesta economic, constructorul a cam pierdut unpic ritmul, sperăm să poată să recupereze și să avem finalizat acest obiectiv undeva în prima parte a anului viitor. Pentru că în acest moment, ieșind din graficul de construcții, e greu de crezut că va finaliza în acest an. Evident, dacă nu va finaliza, vor exista penalități. Nu vom mai accepta tertipuri sau scuze pentru constructorii care nu vor să își facă treaba.”, a spus Ruben Lațcău.

Întârzieri sunt și pe șantierul viitorului centru multifuncțional de pe strada Mărășești. În noiembrie 2020, primăria a sistat lucrările; anul trecut în iulie, constructorul a avertizat, printr-un mail transmis autorităților locale, că zidurile clădirii sunt în pericol de prăbușire, dacă nu se intervine. 

„Acolo contractul este în execuție. Am avut multe discuții cu executantul – Constructim – vizavi de această lucrare. Eu cred în continuare și sper că a înțeles foarte clar mesajul pe care primăria l-a transmis și că vom vedea acoperiș pe această clădire în acest an, înainte de începerea iernii. Altfel, riscurile sunt foarte mari pentru a avea distrugeri care vor fi ireversibile și care se vor traduce cu siguranță în anchete de mai multe feluri asupra constructorului. Pentru că, constructorul are în acest moment șantierul predat, are ordin de lucrare în curs, nu există niciun motiv pentru care să nu înceapă să execute lucrările. (…) Se vede diferența între constructorii serioși, care găsesc deficiențe și care termină lucrările, precum avem la Victoria, la Studio și Timiș, și constructori care, din păcate, se-mpiedică de propria lor umbră. În acest moment, trebuie să spun că Constructim, în relație cu Primăria Timișoara, începe să cadă în clasamentul constructorilor. Este aproape pe ultima poziție. Aș putea să spun că avem un singur antreprenor care se descurcă mai prost decât Constructim.”, a declarat viceprimarul Lațcău.

Potrivit viceprimarului, Primăria Timișoara a plătit, în primele 9 luni ale anului, aproximativ 25 de milioane de lei pentru lucrări de investiții în infrastructura culturală, iar în 2021 – 20 de milioane de lei.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/