Constructorul viitorului centru cultural de pe Mărășești răspunde acuzațiilor Primăriei: „Să nu se mai tragă concluzii false și tendențioase. Au intrat deja în campanie”

dermato 3

După ce Primăria Timișoara l-a indicat drept vinovat pe constructorul responsabil de lucrările de transformare a fostei Dermatologii de pe Mărășești în centru multicultural pentru întârzierile de pe șantier, reprezentanții Constructim reacționează. Aceștia au prezentat documentele pe care le-au transmis autorității locale, din 2020 până acum, documente în urma cărora primăria a sistat lucrările. 

Primăria Timișoara a semnat contractul cu SC Constructim SA pentru lucrările de la imobilul situat pe strada Mărășești în 11 iunie 2020 și a predat amplasamentul în 16 iunie 2020. La 1 iulie 2020, constructorul se adresa deja primăriei, arată reprezentanții Constructim într-un punct de vedere transmis expressdebanat.ro, și îi comunica probleme constatate pe șantier.

„În urma desfacerii învelitorii de pe latura str. Victor Vlad Delamarina s-a constatat că este foarte multă țiglă care nu poate fi recuperată. Unul din motive este și faptul că la un pas de cinci o țiglă este bătută în cuie și când se scoate se sparge. Sunt multe olane lipsă sau sparte chiar înainte de intervenție.”, transmitea Constructim Primăriei Timișoara în 1 iulie 2020.

dermato 2

Alte situații constatate de constructor: săpături necesare din cauza diferenței cotei de calcare de la o încăpere la alta, pardoseala descrisă ca fiind din nisip și pământ bătătorit, în fapt – din placă de beton și pavaj cu cărămidă. „În proiectul de arhitectură (…) este propusă a se executa o scară. Vă rugăm să ne transmiteți planșele aferente acestei scări și detalii de consolidare bolți în această zonă. De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți dosarul de uzinate pentru cele două scări exterioare și a scenei în vederea uzinării lor precum și un plan de trasare.”, mai scrie în document.

Următoarea comunicare făcută de Constructim către primărie datează, potrivit constructorului, din 28 august 2020. Și aici reclamă lipsa unor detalii, respectiv diferențe de cantități între liste și situația din teren. Noutățile de pe teren sunt sesizate de constructor și în iarnă, în 12 noiembrie 2020: cere suplimentarea devizului, după evacuarea manuală, cu roaba a unor deșeuri sanitare și mobilier din subsol, respectiv săpături manuale și spargeri de beton pentru a se ajunge la cota din proiect. „Vă rugăm să ne comunicați cum vom proceda cu materialul lemnos pentru șarpantă întrucât acesta lipsește complet din oferta economică. (…) Solicităm dispoziție de șantier pentru suplimentarea cantității de țiglă întrucât cea care s-a demontat nu se poate folosi, este casantă. Noi am stivuit-o pe paleți și vă rugăm să o transportați din incintă pentru a se putea lucra pe curtea interioară.”, mai scrie Constructim în acest document.

Lucrările, sistate de primărie în 19 noiembrie 2020

Într-o adresă transmisă de Primăria Timișoara SC Constructim SA în 19 noiembrie 2020, autoritatea locală îi acordă constructorului sistarea contractului.

ordin de sistare

Clădirea, în pericol de prăbușire după abandonarea șantierului

Mergând mai departe, în iulie anul trecut, constructorul transmite un mail celor de la Biroul de Construcții Instalații din primărie, în care îi anunță că zidurile clădirii sunt în pericol de prăbușire, dacă nu se intervine:

„Având în vedere că așteptăm un răspuns de peste 7 luni, șantierul este abandonat, este necesar să se ia în considerare punerea în siguranță a clădirii. Hornurile, zidurile sunt în pericol să cadă, dacă nu se face nimic.  Proiectantul ar trebui să dea o soluție.” 

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

dermato 1

În fine, la mijlocul lunii iunie a acestui an, primăria începe demersurile pentru reluarea lucrărilor și solicită ISU Banat punctul de vedere cu privire la necesitatea emiterii unui nou aviz de securitate la incendiu pentru investiție.  ISU îi transmite că „lucrările corespunzătoare modificării de temă propuse prin prezenta documentație tehnică se înscriu în limitele avizului de securitate la incendiu emis inițial (…) din 24.11.2016, nefiind necesar reluarea procesului de avizare.” 

Redăm integral punctul de vedere al reprezentantului Constructim, Lucian Perescu:

„În 14.10.2020 i-am notificat (n.r. Primăria Timișoara) de lipsa totală a structurii de rezistență acoperiș: grinzi lamelare de lemn cu deschidere mare. De atunci, încă nu au făcut licitația. Nici măcar nu au încercat, se poate verifica pe SEAP, nici nu s-au făcut demersurile pentru reautorizarea proiectului. De abia acum o lună au început timid – vezi depunerea la ISU în mai 2022 și în 08 iunie 2002 la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

La fel s-a procedat cu descoperirile arheologice care au blocat continuarea șantierului. După 1 an și 5 luni s-a acceptat oferta de arheologie care nici astăzi nu e gata și nu există aprobarea descărcării de sarcină arheologică. Când își vor rezolva problemele de mai sus și vor încheia un act adițional de suplimentare a prețurilor conform OUG 47/2022 (n.r, OUG privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru) ne vom reapuca de șantier. Și să își elibereze autorizația nouă de construire; fără ea nu vor putea da ordinul de începere. 

cladire mapn

Lipit de clădirea Dermatologiei aveți un exemplu de lucrare similară a noastră, chiar mult mai mare, unde am primit ordinul de începere în decembrie 2021, în plină iarnă, și după 5 luni este gata acoperișul și mult din fațadă – Cazinoul Militar și UM din Piața Libertății. Deci să nu se mai tragă concluzii false și tendențioase. Au intrat deja în campanie.”

acoperis mapn

acoperis mapn.1jpeg

Vă reamintim, lucrările de transformare în centru cultural a imobilului de pe strada Mărășești ar fi trebuit să fie gata în această vară. Viceprimarul Ruben Lațcău l-a acuzat pe constructor de lipsă de seriozitate, „un constructor care nu vrea să lucreze și care caută din metru în metru motive ca să se oprească din lucrări, să sisteze lucrările. Este evident că nu are capacitatea suficientă să facă lucrările pe care și le-a luat și care profită de orice portiță ca să blocheze orice continuare a lucrărilor.” 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/