În scandalul biletelor, o mână o spală pe alta

Potrivit instituţiilor statului, nimeni nu e vinovat de scandalul de proporţii din staţiunea de pe Valea Cernei sau de faptul că prima serie de beneficiari ai biletelor de tratament a fost suspendată.

Totul a plecat de la afirmaţiile şi plângerile penale făcute de Ion Catrinoiu, administratorul hotelurilor Diana şi Afrodita, în care a investit zece milioane de euro, dar fără să se bucure de prea mult succes la licitaţia de atribuire a contractelor pentru biletele de cazare, masă şi tratament pentru anul în curs. Catrinoiu a vorbit de licitaţii bazate pe documentaţii false şi a acuzat-o în termeni duri chiar pe Maria Grapini, ministrul Turismului, care, în opinia sa, ar acoperi aceste nereguli pentru a proteja interesele unei firme concurente. Acuzaţiile merg însă şi mai departe. ,,Comisia de evaluare din cadrul Casei Naţionale de Pensii trebuia să se sesizeze. Deşi noi am sesizat-o chiar a treia zi de la licitaţie că e o mare minciună şi că e o mare hoţie acest lucru, nu a avut nicio acţiune, motivând în permanenţă că autoritatea Naţională de Turism trebuie să facă acest lucru”, a spus omul de afaceri. ANT-ul ne-a comunicat însă altceva: ,,Autoritatea Naţională pentru Turism are competenţe în organizarea/suspendarea licitaţiilor publice doar în cazurile în care instituţia este autoritatea contractatntă. Autoritatea Naţională pentru Turism nu are atribuţii privind procedurile de suspendare, de organizare sau de desemnare a câştigătorilor în licitaţia organizată pentru contractarea biletelor de tratament, masă şi cazare în staţiunea Băile Herculane. Autoritatea Naţională pentru Turism nu este autoritatea contractantă care a organizat licitaţia pentru contractarea biletelor de tratament, masă şi cazare în staţiunea Băile Herculane şi nici Ministerul Economiei”.

Totul e perfect legal!

Acest lucru e foarte limpede, numai că, la licitaţie, hotelierii prezintă documente întocmite şi atestate de Autoritatea Naţională pentru Turism. „Conform bazei de date a Autorităţii Naţionale pentru Turism, cele două unităţi hoteliere (n.r. – Dacia şi Domogled) figurau ca fiind clasificate la categoria 3 stele, la data depunerii ofertelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, la data clasificării acestora”, se arată în comunicatul primit la redacţie. Mai mult decât atât, „în data de 16 mai 2013, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism şi ai Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin au efectuat verificări la una din unităţile hoteliere. În urma verificărilor efectuate, au fost constatate câteva deficienţe minore care au fost remediate la acelaşi moment”.

Ion Catrinoiu, considerat cel mai important investitor din staţiune al ultimilor ani, ştie însă altceva. „Casa Naţională de Pensii ar trebui să fie mult mai agresivă în selectarea candidaţilor înainte de procedură, cu documentele prevăzute, nu cu documente temporare, pe care le obţin diferiţi hotelieri prin relaţii sau alte mijloace de la funcţionarii publici şi pe care le pun în fals, ca să spun aşa, pentru că nu au corespondenţă în realitatea de pe teren ca să obţină aceste clasificări”.

CITEŞTE ŞI: Scandalul de la Herculane ia proporţii. Ministrul Maria Grapini dă în judecată Express de Banat!

 

  EXCLUSIV: Ministrul Turismului, Maria Grapini, acuzat de implicare în trucarea licitaţiei pentru biletele de tratament în Băile Herculane! 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/