Ministrul Turismului, acuzat de trucarea licitaţiei

Cel mai important investitor din ultimul deceniu în staţiunea de pe Valea Cernei a sesizat la DNA modul în care s-au atribuit cele 12.000 de bilete de tratament pentru Băile Herculane. Acuzaţiile vizează funcţionari publici şi ajung până la cel mai înalt nivel, în Ministerul Turismului.

Ion Catrinoiu şi asociaţii săi au investit aproape zece milioane de euro în hotelurile Diana şi Afrodita, transformând cele două ruine de acum câţiva ani în adevărate bijuterii. Dintr-un număr de 12.000 de bilete de tratament alocate staţiunii, în cele două unităţi de cazare ar trebui să ajungă doar 2.300 de beneficiari. În schimb, alte hoteluri, care sunt încă în proces de modernizare sau oferă condiţii ce nu respectă clasificarea de trei stele, ar putea găzdui de patru ori mai mulţi turişti veniţi la tratament. Licitaţia pentru contractele de achiziţii de bilete de tratament, masă şi cazare, organizată în luna aprilie de Casa Naţională de Pensii, a fost contestată, astfel că procedura de atribuire a biletelor a fost suspendată şi prima serie de beneficiari, care trebuia să ajungă în 16 mai în staţiune, a fost anulată. „S-a stabilit un clasament al tuturor unităţilor de cazare din Băile Herculane şi rezultatele sunt un pic deformate în raport cu realitatea. Spun acest lucru pentru că, dacă la data depunerii documentelor pentru licitaţia de ofertă în Băile Herculane participau doar două hoteluri clasificate la trei stele, a doua zi, când s-au deschis ofertele, au apărut de fapt cinci hoteluri de trei stele şi doar un singur hotel de două stele. Adică peste noapte nu poţi să transformi un hotel de două într-unul de trei stele”, reclamă Ion Catrinoiu.

„Băieţi deştepţi” au pătruns şi în industria hotelieră!

Licitaţia a fost contestată şi sesizări au ajuns şi la Autoritatea Naţională de Turism, Ministerul Turismului şi Institutul Naţional de Balneofizioterapie Bucureşti. O societate a introdus declaraţii pe propria răspundere, neconforme cu realitatea, deci false, în concluzie, pentru obţinerea unor punctaje superioare în vederea contractării locurilor de tratament. Noi am sesizat autorităţile în domeniu, dar, cu toate acestea, văd că reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Turism au încheiat nişte documente la precedenta vizită a doamnei ministru, care a avut loc în data de 10 mai, la o lună după depunerea documentelor, în care au spus că sunt valabile aceste clasificări”, mai spune Catrinoiu. Vizate sunt hotelurile Dacia şi Domogled, care aparţin SIND România. Dacă la primul sunt contestate condiţiile oferite, care nu s-ar ridica la nivelul celor trei stele certificate, la celălalt lucrurile sunt mai simple. Hotelul Domogled ar fi trebuit deschis la data de 16 mai, dar se lucrează la modernizarea acestuia şi astăzi. „Ceea ce ne deranjează foarte mult pe noi este că această concurenţă neloială, aceste practici sunt susţinute de un număr mare de funcţionari publici, unii chiar cu funcţii importante în diferite autorităţi, care încearcă să protejeze această firmă. Ne deranjează că nu există o măsură egală pentru toată lumea. Se încearcă de cinci săptămâni să se demonstreze că aceste hoteluri sunt de trei stele. Normal, la data de 9 aprilie, aceste hoteluri trebuiau să fie în stare de funcţionare, ele nici după cinci săptămâni nu sunt în stare de funcţionare. S-a încercat să se falsifice o licitaţie, să se obţină foloase materiale, pentru că finalul înseamnă contracte cu bani publici, cu bani bugetari pe care îi iau nişte «băieţi deştepţi», care văd că au pătruns şi în industria hotelieră”, a declarat pentru expressdebanat.ro Ion Catrinoiu.

Atac la Grapini!

Practic, nemulţumirea administratorilor de la „Diana” şi „Afrodita” pleacă de la faptul că „Dacia” şi „Domogled” au fost primite la licitaţie în baza unor declaraţii pe propria răspundere a celor care conduc societatea, prin care se garanta faptul că, la data sosirii primei serii de beneficiari, clasificarea celor două unităţi hoteliere va fi de trei stele. Încă nu s-a întâmplat aşa, dar s-au obţinut câteva derogări. „A fost aici doamna ministru, spune Catrinoiu, a văzut realităţile de la aceste două unităţi de cazare. Când am întrebat-o, a spus că hotelurile sunt în investiţii şi că vor fi în regulă. Că vor fi gata şi vor respecta condiţiile de clasificare peste trei sau patru luni nu mă îndoiesc, dar e vorba de o licitaţie publică, cu nişte condiţii, cu nişte termene şi cu documente valabile la o anumită dată. Chiar doamna ministru am văzut că protejează această firmă, încearcă prin oamenii dânsei, că de fapt oamenii dânsei nu şi-au făcut datoria în a clasifica corect aceste hoteluri, încearcă să depăşească acest moment şi să îi situeze pe locuri fruntaşe în clasament, deci să obţină aceste contracte într-un mod fraudulos. Sunt acuzaţii grave pe care eu le susţin”. Am solicitat un răspuns şi Ministerului Turismului, doamnei Maria Grapini, fiind asiguraţi că în cursul acestei săptămâni vom primi explicaţiile ce se cuvin. Între timp, am dialogat pe această temă cu Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii. „S-au anulat biletele pentru că s-au contestat între ei. Patru hoteluri s-au contestat unele pe altele şi, ca atare, aceste contestaţii trebuiesc analizate de comisie. O serie s-a pierdut, clar, după ce se va rezolva contestaţia şi se va da câştig de cauză celor care, probabil, au dreptate, aceia vor continua”, a precizat ministrul.

Florin Dumitrescu administratorul SIND Tour a declarat pentru expressdebanat.ro că hotelurile Dacia și Domoglet au fost modernizate, oferă condiții bune și foarte bune pentru turiști și că licitația pentru atribuirea biletelor de tratament a fost una corectă și transparentă și nu înțelege de ce ceilalți operatori de turism din stațiune au ales să conteste rezultatele. „Interesul meu și al celor de la „Diana” este unul singur: și eu îmi doresc o cale de comunicare. Nu am avut niciodată preocupări legate de ce fac alții. Nimeni nu i-a întrebat nici pe ei anul trecut în ce fel și-au organizat licitația. A fost și ministrul la noi în hotel, a văzut că mai avem niște ajustări de făcut pe care nu le realizasem până în momentul respectiv. Acum hotelul e capabil să primească turiști. A fost văzut și de unul din asociații de la „Diana”. Așteptăm turiștii. Ar fi păcat din cauza acestui scandal generat artificial să piardă stațiunea că până la urmă asta se întâmplă dacă nu ajungem la un consens. Ar fi o pierdere grea pentru tot arealul. Din banii aceștia se plătesc salarii și, repet, ar pierde întreaga stațiune. Noi am semnat contractul cu Casa Națională de Pensii, cum au făcut și ceilalți câștigători ai licitației. Eu vreau să inițiez discuții constructive cu autoritățile locale și cu ceilalți operatori de turism pentru că trebuie să depășim toate situațiile acestea conflictuale fals create. Cândva, am avut o discuție foarte principială cu domnul Catrinoiu chiar la dumnealui în hotel”, a explicat Florin Dumitrescu.

 

Se încearcă încontinuu de către aceste forţe obscure din acest sistem corupt ca cele două hoteluri să câştige această licitaţie, în fond, să câştige bani bugetari pe nişte condiţii pe care nu le-au îndeplinit la data licitaţiei şi să folosească aceşti bani publici în detrimentul condiţiilor precare pe care le oferă”, Ion Catrinoiu, administrator „Diana” şi „Afrodita”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/