În Sanatoriul Marila plouă cu găleata! Managerul şi consilierii locali se invită unii pe alții să-l reabiliteze!

Felician Fara, directorul Spitalului Orăşenesc Oraviţa şi, implicit, al Sanatoriului Marila, trage un semnal de alarmă cu privire la iminenta închidere a unităţii medicale în care se tratează bolnavii de TBC.

Acoperişul sub care se află peste 100 de pacienţi este atât de deteriorat încât apa de ploaie se infiltrează şi ajunge până la parter. „Acoperişul e cuprins în raportul de calamităţi, dar situaţia e foarte complicată la Marila. Dacă anul acesta nu vom recupera acoperişul, Marila e în pericol de a se închide pentru că nu se va mai putea continua activitatea în acel sanatoriu. Am semnalat la nivel local, judeţean şi inclusiv la Ministerul Sănătăţii faptul că acoperişul trebuie urgent reparat. A trecut un an de zile, dar nu am reuşit acest lucru. Între timp, lucrurile au evoluat înspre rău, am avut mari infiltraţii de apă. Practic, plouă afară, plouă şi pe casa scărilor. S-a infiltrat apa până la parter, astfel că unele saloane au fost afectate deşi fuseseră reparate. La fel e şi la etajul trei, la sala de mese, unde s-a infiltrat apă şi avem condens şi mucegai. Am semnalat la nivelul Consiliului Local, Prefecturii, peste tot, au fost comisii care au evaluat calamitatea respectivă, starea sanatoriului. Dacă nu se vor lua măsuri urgente, lucrurile vor degenera şi, probabil, Marila este în pericol de a se închide. Nu am vrea să fim contemporani cu închiderea acestui sanatoriu care a fost de renume odinioară”, a declarat managerul Fara.

lorena ionfara felicianTBC-ul e în floare!

La Marila nu se mai poate continua aşa, asta e clar, dar nici închiderea sanatoriului nu ar fi o soluţie. „Ar însemna să pierdem 140 de paturi şi încadrarea spitalului. Avem un indice de utilizare de aproape 80 la sută, mai ales în iarna aceasta, iar România nu e o ţară în care TBC-ul să fie în regresie sau eradicat, cum e în Europa Occidentală, ci dimpotrivă, avem cazuri noi şi patologia asta este încă în floare în România, deoarece acestea sunt condiţiile în care trăim. Acoperişul e cea mai urgentă problemă. Bucătăria şi spălătoria de acolo trebuie şi ele însă urgent recondiţionate. Pentru a aduce Marila la un standard normal trebuie bani mulţi, câteva milioane de euro, bani pe care nu o să-i găsim nici la nivel local, nici la nivel guvernamental, ci ar trebui făcut un proiect european. Am spus asta de vreo câţiva ani, e vorba de un studiu de fezabilitate care trebuie făcut şi bani europeni au fost dintotdeauna şi vor mai veni”, a mai spus managerul spitalului.

Ce a făcut cu banii?!

Despre refacerea acoperişului de la Marila s-a discutat şi în Consiliul Local Oraviţa, încă de acum o lună. Lucrările ar trebui însă să înceapă de săptămâna aceasta. „Am amânat puţin deoarece există o solicitare pentru instalarea pe acoperiş a unei antene. Având în vedere că nu avem bani, firma respectivă va repara acoperişul, iar noi o scutim o perioadă de timp de plată. Acoperişul s-a mai făcut o dată, a ţinut două zile. E o lucrare majoră, acoperişul e foarte deteriorat. Nu a fost rea voinţă, a fost lipsă de bani. Cu intervenţie de la Biroul de Gospodărie ţinea două zile, pentru că s-a mai făcut aşa. Cu bani puţini nu putem face ceva care să dureze”, a explicat în cea mai recentă Şedinţă de Consiliu Local, cea de săptămâna trecută, Lorena Ion, viceprimarul Oraviţei.

Dacă managerul Fara a pasat oarecum problema administraţiei publice locale, Lorena Ion a ţinut să taxeze la rândul său modul în care sunt administrate spitalul din oraş şi Sanatoriul Marila: „Domnul manager Fara cum a strâns datorii de 30 de miliarde?! Nu putea face şi o intevenţie minoră la acoperiş cum o numeşte dânsul?!”

sanatoriu marila

 

 

foto> voceaoravitei.ro

Comments

 1. Adrian says:

  A avut dreptate Nicu Ceausescu.
  Voi nu puteti nici macar sa zugravitii ceea ce a construit Ceausescu.
  Asa este !!!

 2. zoran says:

  la cat se fura in aceasta tara ma si mir ca nu ne-am pierdut identitatea si tara definitiv! traiasca basescu ( cu toata sleatca lui de generali facuti aiurea aiurea si total in contradictie cu mersul normal al unei societati , cu toata sleatca lui de gineri penali, cu toata sleatca lui de devalizatori de tara ,cum nu s-a mai pomenit)cu ghilimelele de rigoare la doi metri sub pamant pentru ca acest odis nenorocit conducator a subdezvoltat tara cu 40 de ani fata de unde trebuia sa fie. impuscati in ceafa pe toti ca altfl nici macar cea mai mica sansa nu avem.schimbate legile romanesti in functie de tradatori si le vom da o lectie adevarata . nu ne intereseaza legile europene pentru ca noi ROMANII nu vom fi in aceasta lume civilizata niciodata cu astfel de excremente.IMPUSCATI PE LOC IN CEAFA PE FIECARE ESTE O PEDEAPSA DESTUL DE BLANDA PENTRU EI, CONFISCATE ABSOLUT TOATE AVERILE LOR SI RUDELOR DE GRADUL 1 PANA LA 6 DACA EXISTA SI CEI DIN GRUPA DE RUDENIE 1 IMOPUSCATI PE LOC.ALTFEL NE VOM SCALDA IN SARACIE SI DISPRET DIN PARTEA LOR CARE SUNT EXTREM DE PROSTI INTELECTUAL INSA II UNESTE SMECHERIA , PROSTIA, GOLANIA , JEGARIA ,TRAFICUL DE DROGURI , TRAFICUL DE ARME , TRAFICUL DE TERENURI LUATE CU JAPCA DE LA OAMENII SIMPLI SI CATE SI MAI CATE. RUSINE PENTRU GLOATA DE NEMERNICI CARE SUNT IN FUNCTII POLITICE ORIUNDE IN ACEASTA ROMANIE!!!!!!

 3. zoran says:

  TRAFICUL DE TAIERI DE PADURI , TRAFICUL DE CONTRACTE DE ASFALTARE CU 2 CENTIMETRI DE ASFALT IN REALITATE SI IN ACTE TRECUTI 20 DE CENTIMETRI, TRAFICUL DE INFLUIENTE IN DISTRIBUIREA POSTURILOR CE PRESUPUN CONCURSURI , TRAFICUL DE TOT FELUL CE SE POATE LUA SPAGA CARE SA LE ASIGURE LOR SI COPIILOR LOR BUNASTARE SI PENTRU PROGENITURI CHELTUIELI IMENSE CU STUDII DE 100 000 EURO ANUAL PENTRU ODRASLELE LOR DE CARE TARA VREA SA SE DEBARASEZE DEFINITIV SI IREVOCABIL.SUNT 287 DE MODURI DE A TRAFICA CEVA IN POSTURA DE PRIMAR SI TOATE SUNT FARA SA STIM NOI RESITENII.

 4. BICU says:

  Dupa ce citesc si stiu concuzia me de om simple este frate draga ca nu ave nevoi de acei netrbnic si rau la conduserea .sint corect si o persoana muncita . nu doresc nicicand tara asta condusa asa cum e acuu.

 5. Steaua says:

  FARA IN GERMANIA ERA MATURATOR IN FARA SPITALULUI.CU DATORII DE 30 MILIARDE TOTI PUTEM FI MANAGERI APROPO LA 100 MILIARDE VA FI SCHIMBAT ???

 6. VASILIU MIRCEA PAUL says:

  Domnu´ @Adrian !

  Vă atrag atenția că Sanatoriul Marila NU a fost construit de ANALFABETUL Ceașcă ci de ”odiosul regin burghezo-moșieresc”. Că acum se ruinează este CONSECINȚA DIRECTĂ a imbecililor promovați pe vremea lui care își continuă cariera și după dispariția paurelui scorniceștean.

  Pe de altă parte, dacă veți contabiliza TOATE blocurile STRÎMBE, cu apartamente pentru păpuși NU pentru oameni, precum și alte betoane aiuristice (vezi monstruoasa termocentrală pe șisturi de la Anina-Crivina) poate că veți ieși din capcana miciunii aruncată de Nicu-bețivanul, care-și iubea părintele ca pe o sticlă de whisky.