„În folclorul românesc nu se mai pune accentul pe valoare!”

explo 1000x200

Devotat tradițiilor adevărate ale folclorului românesc, Traian Barbu militează de 45 de ani împotriva degradării acestei neprețuite zestre. Fiind glasul doinei bănățene, artistul Traian Barbu cultivă cu talent și respect tradiția folclorului românesc în sufletele tinerilor cărășeni.

Vă apropiați de un ceas aniversar foarte important. Cum v-ați pregătit?

Da, într-adevăr, în 22 noiembrie este ziua mea de naștere. Voi împlini vârsta de 28, aproape de 60. Vreau să fac un spectacol special. Am 40 de ani de căsătorie și 45 de ani de carieră artistică.

Cum v-ați început cariera?

La ansamblul ,,Reșiţeana” a început totul. Eu am terminat școala profesională, deși voiam să urmez liceul de muzică, dar tatăl meu, fiind mai sărac, nu m-a lăsat. Am făcut școala profesională la Reșița și în același an am luat contact și cu marii muzicanți ai zonei. Aveam niște cunoștințe, muzicanți care erau colaboratori la Reșița, și m-au dus și pe mine acolo. La 15 ani am mers la Casa de Cultură. Ce-i drept, am și avut o ambiție extraordinară. Au fost niște condiții foarte grele atunci. Era totuși extraordinar, o atmosferă unică, extraordinară. Am cunoscut în perioada aceea numai oameni de excepție. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat și că mi-a dat ambiție. Pot să vă spun că am muncit foarte mult să ajung unde am ajuns.

În zilele noastre, mai sunt interesați tinerii de cultură, de folclor?

Eu am încercat în acest an, am umblat prin școli și am întrebat copiii dacă nu vor să intre în formație, vroiam să redau glas formației ,,Iedera”. Am avut la început 80 de copii interesați, dar s-au triat pe rând. La un moment dat am rămas cu 25, și acum mai avem în jur de 12 perechi, de care sunt foarte mândru. Vedeți dumneavoastră, au trecut atâția ani de zile în care nu s-a mai pus accentul pe cultură. Pe mai marii noștri nu-i interesează să investească în cultură, cu toate că asta este viitorul. Ei, săracii, acum nu au decât manele.

Interpreți foarte cunoscuți, îmbrăcaţi în costume populare, acceptă tot mai des prezenţa în cadrul unor emisiuni TV unde nu promovează tradiţiile şi folclorul. Acceptă, de dragul audienţei şi, poate, al popularităţii, să fie puşi în ipostaze stânjenitoare. E locul lor acolo?

Este de-a dreptul jenant. Nu prea au ce căuta acolo, părerea mea. Nu vedeți dumneavoastră că se compromit pentru orice, pentru a-și crea imagine? Au impresia, de fapt, că-și creează o imagine, dar se fac, de fapt, de râs. Îmi pare rău că se întâmplă acest fenomen. Este foarte important să respecți scena, și ei nu fac asta. Nu mai e ce-a fost și e păcat. Eu duc o luptă pe toată valea aceasta pentru reînființarea vechilor ansambluri de valoare. Astfel, și tinerii care vin din urmă înțeleg altfel viaţa. Viața nu înseamnă doar cluburi și baruri, educația unui copil este cultura.

Luna trecută a avut loc Festivalul Afilon Lațcu și Ion Muntean. Cum ați reușit să organizați un spectacol de o asemenea amploare? V-ați bucurat de sprijin din partea autorităților locale?

Mulţumesc din suflet că am avut sprijin şi din partea domnului Ţunea, care este un om deosebit. De câte ori apelez la el, mă ajută cu tot ceea ce poate. Sper că şi lumea din sală a fost mulţumită. Au fost şapte formaţii, şi numai elită, de aia am ţinut foarte mult să fie cât mai mulţi dansatori, pentru că acest festival este unul coregrafic. Cred că lumea a fost mulţumită. Am avut sprijin şi din partea domnului primar Luca Mălăiescu, care cunoaşte importanţa unor astfel de evenimente pentru comunitate.

Vă mulţumim şi vă dorim succes în continuare!

Comments

 1. Adevarul says:

  Agentia de Publicitate Metropolitan Maxpress Adv va ofera posibilitatea publicarii anunturi ziare locale Constanta.
   Telegraf anunturi imobiliare,  Ziarul Telegraf anunturi, Telegraf Constanta anunturi, Telegraf anunturi online, Telegraf mica publicitate.
  Deasemenea puteti publica anunturi Cuget Liber Constanta,Cuget Liber anunturi, anunturi Cuget Liber anunturi angajari, Ziua de Constanta anunturi angajari, Ziua de Constanta anunturi.
  Ziarul Observator de Constanta anunturi, Anunturi Observator de Constanta.
  Ziarul Replica Constanta anunturi, Anunturi Replica Constanta.