Poveştile vânătoreşti, pe ritmuri autohtone!

Cărăşenii pasionaţi de vânătoare şi-au făcut bilanţul pe anul acesta, dar nu pe hârtie, ci la petrecerea organizată în cinstea lor. Succesul şi amintirile adunate de-a lungul sezoanelor au fost marcate cu atenţie de aceştia la ,,Balul vânătorilor” din Clisura Dunării.

Devenit deja o tradiţie, evenimentul adresat iubitorilor de vânat s-a concretizat aşa cum se cuvine şi în Clisură. Moldova Nouă a fost gazda primei ediţii a ,,Balului vânătorilor”, prilej care a adunat în fosta cantină din oraş peste 250 de persoane, atât vânători înrăiţi din zonă, cât şi familiile lor. Cei prezenţi au avut parte de ,,tot tacâmul”. Mai exact, prin muzică, dans, multă voie bună, dar şi bunătăţi culinare specifice evenimentului, aceştia s-au distrat cât pentru un an întreg. Asta era de aşteptat, pentru că sufletul petrecerii a fost nimeni altul decât renumitul interpret de muzică populară şi, în acelaşi timp, vânător, Nicu Novac.

,,Premiera de anul acesta mie mi s-a părut foarte reuşită. Nu m-am aşteptat să ne adunăm atâţia vânători din toată zona Clisurii Dunării. Ne-am organizat bine, nu ne-a costat extraordinar de mult, pentru că am încercat să ne gospodărim cât mai ieftin. Fiecare grupă şi-a adus contribuţia la organizarea evenimentului. Unii au venit cu mistreţi, alţii cu căpriori, alţii cu ţuică şi aşa am ajuns să facem un bal foarte frumos, în care lumea să se simtă bine. Am găsit şi câteva lucruri care nu au fost în concordanţă cu ceea ce ne-am dorit, lucruri pe care nu trebuia să le facem, dar, fiind prima dată, eu zic că a ieşit foarte bine”, a declarat primarul Matei Lupu.

vanatori1  vanatori2

Foarte pasionat de vânătoare, edilul-şef a povestit pentru Express de Banat de când a apărut şi cine i-a insuflat acest hobby. ,,Pasiunea aceasta am dobândit-o de la un prieten foarte bun al meu care nu mai este, Dragan Stefanovici, în momentul când am venit ca inginer la Moldova Nouă. Prin anii ’98 – ’99 am încercat pentru prima dată, am dat examen şi m-am făcut vânător. De atunci, ca orice microb, încet, încet a pus stăpânire pe mine şi m-a adus în situaţia ca în fiecare sfârşit de săptămână să mă gândesc la o ieşire în pădure”, a adăugat primarul.

vanatori3  vanatori5

Clisura Dunării, zona în care predomină căpriorii şi mistreţii, deţine o suprafaţă foarte mare de păduri în care iubitorii acestui sport îşi pot desfăşura activitatea. De la Socol şi până la Berzasca sau de la Moldova Nouă până la Cărbunari, există zone deosebite, fie cu vânat mare, fie cu cel mic. Potrivit edilului-şef, „Clisura are o organizaţie puternică de vânători, fiind un lucru bun şi faptul că au apărut asociaţiile private, pentru că astfel fiecare îşi păzeşte fondul lui şi încet, încet se reduce braconajul, pentru că şi acesta există. Reducând braconajul, începe să fie o pasiune şi un sport chiar foarte frumos pe care îl putem practica într-unul din cele 6 fonduri de vânătoare pe care le avem”.

Organizatorii promit ca în 2014 „să vâneze” o petrecere mult mai reuşită. Premiera din acest an a „Balului vânătorilor” a fost realizată de Filiala Moldova Nouă a Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, cu sprijinul administraţiei locale şi a AJVPS Caraş-Severin.