Implicarea PREFECTULUI de Timiș în descinderea de la hotelul Del Corso din Timișoara. Rezultatele verificării dispuse de Corpul de Control al ministrului de Interne

Ministerul de Interne a făcut, vineri, publice rezultatele verificării făcute de Corpul de Control al ministrului cu privire la modul în care s-a intervenit la hotelul Del Corso din Timișoara. Vă reamintim, consilierul local USR Ana Munteanu a descins în 20 martie în restaurantul hotelului ca să dovedească faptul că funcționează ilegal în carantină. 

Datele verificării Corpului de Control indică o implicare directă a prefectului de Timiș în acțiunea filmată și postată pe Facebook de consilierul local Ana Munteanu. Consilierul a fost însoțit de cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș (IJJ Timiș) şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Timiș.

Filmul evenimentului

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului de Interne, în 19 martie, un angajat al Prefecturii Timiș a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20 martie, ora 18.00, justificând demersul în fața echipei Corpului de Control prin faptul că dorea să vadă dacă reprezentanții operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deși normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv.

„În 20 martie, prefectul l-a contactat telefonic pe șeful IJJ Timiș și i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituției Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii. Drept urmare, șeful IJJ a ordonat unui alt ofițer trimiterea a doi jandarmi la sediul Instituției Prefectului. Aceștia s-au deplasat la sediul Instituției Prefectului unde au luat legătura cu prefectul care le-a comunicat că pe raza municipiului Timișoara există locații cu privire la care are informații că nu ar respecta măsurile de protecție sanitară și, pe motiv că urma să intre într-o ședință, a desemnat două persoane care să îi însoțească și să le indice locația respectivă.”, se arată în comunicatul de presă.

Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoțiți de una dintre cele două persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) și s-au îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane. Jandarmii i-au întrebat pe cei prezenți la masă dacă ei au făcut sesizarea, dar persoana care îi însoțea a precizat că „sunt colegii ei”. În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a însoțit în restaurant, au părăsit locația, înainte de a le fi stabilită identitatea. În restaurant se mai aflau alte 3 persoane, despre care reprezentanții operatorului economic au spus că sunt clienți ai hotelului. Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancțiune contravențională sub formă de avertisment.

Neregulile constatate de Corpul de Control al ministrului de Interne

Cei de la MAI spun că prefectul a angrenat în această activitate personal din cadrul Instituției Prefectului și al Consiliului Local care nu avea atribuții pe linia gestionării situațiilor de urgență și, implicit, nici în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine.

Mai mult, prefectul nu s-a implicat activ în cunoașterea și asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situațiilor de urgență, astfel că a acționat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislația în materie.

În plus, prefectul nu și-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislația incidentă și nu a intervenit în momentul când a constatat că angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

Nereguli au fost găsite și la nivelul IJJ Timiș. Corpul de Control a stabilit că inspectorul șef al IJJ Timiș „a exercitat în mod defectuos atribuțiile funcționale conferite prin fișa postului constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării unei verificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.”

Nici ulterior, șeful IJJ Timiș nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților. În plus, „chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiție inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale și identificarea celor 4 persoane care au părăsit restaurantul la momentul intervenției jandarmilor.”

Chiar dacă unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care, din dispoziția șefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul că cele 4 persoane au părăsit restaurantul și nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluționarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofițerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.

„Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficiența măsurilor dispuse, precum și prin faptul că a acceptat să fie însoțit la intervenția de la restaurant de către persoanele desemnate de prefect, care nu aveau calitatea necesară și nici nu îndeplineau atribuțiile specifice domeniului în care își desfășurau activitatea.”, concluzionează MAI.

Ce măsuri au fost dispuse?

„Inspectorul General al Jandarmeriei Române va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin S.N.U.A.U. 112, în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în municipiul Timișoara.

Dispunerea de către Prefectul Județului Timiș de măsuri în consecință, raportat la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către angajata prefecturii, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.”, se arată în comunicatul MAI.

Corpul de control a mai dispus și intensificarea colaborării între instituţiile MAI., cu accent pe responsabilizarea persoanelor cu atribuţii de coordonare, pe modul unitar de intervenţie şi pe cunoaşterea în detaliu a procedurilor de intervenţie la evenimente.

Până la ora transmiterii acestei știri, prefectul de Timiș nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

CITEȘTE ȘI: Ana Munteanu, suspendată din USR Timiș pentru 1 an. S-a substituit instituțiilor statului și a făcut o eroare de judecată