Consiliul Județean Timiș are șase obiective de infrastructură culturală pe care vrea să le realizeze până anul viitor când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Pentru acestea, CJT a cerut bani de la Ministerul Culturii. Pe listă se află și o structură temporară, un „HANGair” care să poată adăposti până la 17.000 de participanți la spectacole sau evenimente culturale ce ar urma să fie organizate la Aerodromul Cioca.
CJ Timiș estimează că acest „HANGair” va costa 11 milioane de lei. Cortul-hangar se montează în câteva zile și poate fi mutat oriunde sunt evenimente culturale cu public numeros.
„Este o structură temporară care se achiziționează direct, nu trebuie proiect tehnic și avize. Nu e doar o imensă sală, sunt multe alte compartimentări, sunt vestiarele pentru artiști, toate celelalte facilități pentru ca un eveniment să se desfășoare în bune condiții. E doar pentru adăpostire, dar importantă e partea de spațiu acoperit în care să se poată desfășura evenimente fără a fi la mâna vremii sau a frigului.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Consiliul Județean Timiș mai vrea să achiziționeze și un sistem de supraveghere video și anti-efracție la Muzeul de Artă care va găzdui Expoziția Brâncuși, dar și dotări la sala multifuncțională de la Bastionul Maria Theresia, complex în care va amenaja și un centru de informare turistică. În listă se regăsește și o altă investiție la Centrul de Cultură și Artă din Timișoara – lucrări de reabilitare a acoperișului și realizarea unui spațiu expozițional. Alți bani vor fi folosiți pentru scene și amfiteatre care să fie amplasate în Lugoj, Buziaș, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș și Sânnicolau Mare.
„Aici este vorba de o infrastructură temporară reutilizabilă prin care putem să facem evenimente itinerante în județ și ne poate da o mai mare flexibilitate în a disemina efectul cultural la nivel zonal și regional. Pentru că nici în județ nu avem infrastructură culturală bine pusă la punct.”, a argumentat Nica.
Singurul obiectiv din această listă care a fost inclus în bid-book este Biblioteca Județeană Timiș. Reabilitarea sediului central din Piața Libertății nr. 3 – care are termen de finalizare 31.12.2024 – ar costa 25,3 milioane de lei; CJT a cerut în 2022 pentru acest obiectiv, de la Ministerul Culturii, 2,5 milioane de lei. În dosarul de candidatură, CJT și-a asumat alte obiective, care nu se vor realiza până anul viitor: restaurarea Castelului Huniade, reabilitarea Muzeului Satului Bănățean, Muzeul Științei și Tehnologiei Banat și reabilitarea Canalului Bega în afara Timișoarei.
„În mod normal, titlul trebuia să fie organizat în 2021. A fost pandemia, s-au schimbat multe lucruri. Inclusiv din analiza pe care a făcut-o echipa curatorială de la primărie a relevat faptul că o treime dintre proiecte nu mai pot fi realizate și atunci trebuia completat cu alte evenimente sau atunci ar fi scăzut anvergura programului cultural și făceam o capitală mai mică. Ca membru în juriul care selectează și monitorizează capitalele culturale, vă pot spune din experiență că au fost cazuri în majoritatea capitalelor culturale să se mai modifice pe ici pe colo programul cultural.”, a mai spus liberalul.
Evenimentele culturale pe care le propune CJT pentru TM2023
Sunt 17 evenimente culturale pe care CJT le-a propus în perspectiva anului 2023. Între acestea: Parcul Primăverii și al Crăciunului, Festivalul Etniilor, Festivalul Medieval al Castelului Huniade, Expoziția Victor Brauner, Expoziția Constantin Brâncuși, mutarea unei secțiuni a Festivalului Internațional „George Enescu” în peștera de la Românești și alte evenimente la Aerodromul Cioca.