Peste 200 de spații din Timișoara ar putea găzdui evenimente în 2023. Niciunul nu e de mari dimensiuni

scena spectacol
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Echipa Centrului de Proiecte care va implementa programul cultural pentru 2023 a identificat 218 spații în care se vor putea desfășura evenimente culturale în anul în care orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Niciunul nu se pretează pentru evenimente de mare anvergură. 

Într-un proces de cartografiere a infrastructurii culturale, în perspectiva anului 2023, echipa Centrului de Proiecte Timișoara a identificat până acum 218 spații în care s-ar putea organiza evenimente culturale. Acestea sunt împărțite pe categorii. Sunt, spre exemplu, 14 biblioteci, 8 cinematografe, 15 săli de conferințe, 16 galerii de artă contemporană, 13 teatre și săli de spectacole, 10 muzee, filarmonica și alte 17 spații culturale care au fost folosite în trecut pentru diverse activități, precum Faber, Casa de Cultură, sinagoga sau Turnul de Apă din Iosefin care acum este în proces de reabilitare. Pe lângă acestea, au fost verificate și 15 spații, parcuri sau curți interioare care au mai găzduit evenimente culturale. Aici ar fi vorba despre parcurile Observatorului Astronomic, Triade, Uzinei, Central, Petofi Sandor sau Dacia.

„Mai avem spații care ar putea, de-a lungul Capitalei Culturale, să găzduiască anumite proiecte educaționale, de conferințe sau workshop-uri. Mă refer în principal la școli. Avem și o cartografiere a școlilor în care urmează să vedem ce spații din aceste școli putem folosi. Am fost, de exemplu, de curând la Liceul de Artă unde am văzut în curtea interioară acea scenuță pe care s-au desfășurat evenimente culturale și am mai văzut și sala lor de spectacole din interiorul clădirii. Am identificat și 16 săli de sport la diferite licee și le-am cartografiat cu dimensiuni, înălțimi, dacă au sau nu tribune pentru spectatori. Am identificat situri de patrimoniu – biserica reformată, biserica Millenium, Scârț Loc Lejer și inclusiv o serie de cluburi, puburi și spații destinate nightlife. Aici am identificat momentan 19, dar cred că sunt mult mai multe. Procesul este în desfășurare.”, a declarat managerul cultural Silviu Scrob, cel care răspunde de producția culturală a programului TM2023.

„România are nevoie de infrastructură culturală construită special pentru a găzdui evenimente culturale”

Între spațiile identificate, niciunul nu este de mari dimensiuni, astfel încât să poată găzdui evenimente cu public numeros. Vă reamintim că recent, organizatorii Festivalului Diskoteka au anunțat că pleacă din oraș pentru că nu au găsit un alt spațiu, precum stadionul „Dan Păltinișanu”, în care să poată aduce până la 35.000 de spectatori.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Nu am identificat în cartografierea realizată până acum un spațiu care să se preteze pentru evenimente de mare anvergură și să fie situat în oraș sau mai central. (…) România are nevoie de infrastructură culturală construită special pentru a găzdui evenimente culturale. După anii 70, când a existat un impuls de construcție de infrastructură culturală, nu numai casele de cultură ale sindicatelor, după Revoluție nu știu de un demers serios sau de o infrastructură culturală construită în România, de mari dimensiuni. (…) Acum au început lucrări de reabilitare în mai multe cinematografe. Ele nu vor avea săli foarte mari pentru că sunt niște spații finite și sălile sunt cele care sunt. Alea se vor transforma. La Multiplexity va începe un proiect de reconversie a spațiului existent și sperăm ca pe viitor să înceapă și un proiect care să se finalizeze cu construcția unui spațiu cultural de mare anvergură, cu mai multe săli, care să poată găzdui mai multe tipuri de spectacole, de la concerte la teatru, la operă. Dar astfel de proiecte durează mulți ani.”, a mai spus managerul cultural.

Revenind, toate informațiile despre infrastructura culturală a Timișoarei, inclusiv cu poze, schițe, fișe cu dotări și echipamente se vor regăsi pe o platformă deschisă ce va fi realizată de primărie.

„E un demers unic la nivelul administrațiilor locale din România, nu știu ca alt oraș să aibă o astfel de bază de date în care să poți accesa infrastructura culturală și resursele existente la nivel local și sper să ajute foarte mult operatorii culturali și furnizorii să se poată conecta mult mai repede împreună pentru a dezvolta proiecte într-o manieră mult mai eficientă și funcțională. (…) Fac un apel deschis pentru cei care dețin infrastructură care ar putea fi folosită pentru proiecte culturale, dacă sunt furnizori de servicii conexe pentru evenimente culturale sau dacă sunt o resursă umană specializată în domeniul cultural și ar dori să fie implicați în evenimentele culturale care se vor desfășura pe durata programului Capitalei Culturale, îi rugăm să ne contacteze și ne găsesc adresele pe Centrul de Proiecte Timișoara pentru a-i cartografia și pe ei cu resursele pe care le au și pe care doresc să le implice în programul Capitalei Culturale.”, a mai precizat Silviu Scrob.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/