Vin banii de la Guvern pentru Capitala Europeană a Culturii. Avertismentul ministrului Romașcanu

aurora boreala
untitled design set 970x90 px

E oficial. Guvernul alocă 136 de milioane de lei pentru infrastructura culturală a Timișoarei și proiecte în perspectiva anului titlului. Banii vor fi alocați Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș. Ministrul Culturii le transmite autorităților locale și județene că de la București doar vor fi avizate proiectele culturale. 

Măsurile de finanțare a proiectului sunt prevăzute în ordonanța privind organizarea Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 aprobată în ședința de Guvern de joi. Ministrul Culturii a explicat care va fi, de acum, rolul autorităților locale în ce privește implementarea proiectului.

„Ordonanța a fost modificată în sensul stabilirii clare de atribuții pentru cei 3 jucători principali: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara și despre ceea ce trebuie să facă Asociația Timișoara Capitală Europeană. Foarte important este că, în acest moment, Ministerul Culturii are rolul de a sprijini și de a aviza proiectele culturale care se derulează pe baza fondurilor pe care le alocăm de la Guvern. În rest, responsabilitatea este integrală atât a primăriei, cât și a consiliului județean, atât pentru implementarea proiectelor culturale, cât și pentru derularea programului de investiții necesar bunei desfășurări a programului.”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, la finalul ședinței de guvern.

untitled design set 970x90 px

Din cei 136 de milioane de lei, aproape 52 de milioane vor fi destinați organizării de proiecte culturale. Primăriei Timișoara îi sunt alocați peste 33 de milioane de lei, CJ Timiș – 18,6 milioane lei. Aproximativ 85 de milioane de lei merg în infrastructura culturală pe care ar trebui să o dezvolte Primăria Timișoara și CJ Timiș până în 2023. Adică în 6 luni. CJT primește, în acest sens, 32 de milioane de lei, iar primăria – în limita sumei de 52,9 milioane lei.

CITEȘTE ȘI: Culmea politizării proiectului TM2023. Nica: „Fritz, (z)eroul principal”