Culmea politizării proiectului TM2023. Nica: „Fritz, (z)eroul principal”

nica fritz superb2

Ping-pong cu declarații politice între palate pe tema proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Președintele CJ Timiș îl acuză pe primarul Dominic Fritz de incompetență și lipsă de performanță atât în ceea ce privește finalizarea infrastructurii culturale pentru anul titlului, cât și a programării evenimentelor. 

„Dacă ar fi să se scrie o carte despre cum poți în mai puțin de doi ani să ajungi de la erou la zerou, cred că Fritz ar fi zeroul principal. Pentru că vedeți că acest zero îl urmărește după toate colțurile, unde încearcă să livreze ceva tot se lovește de acest zero.”, a spus, miercuri, Alin Nica despre primarul Timișoarei, în contextul administrării proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Declarațiile vin la mai puțin de șase luni până la momentul la care Timișoara va prelua oficial acest titlu, iar subiectul organizării proiectului este în continuare disputat politic între primar și președintele CJT, respectiv USR și PNL.

Contextul prezent este legat de faptul că ordonanța de urgență care stabilea modul în care sunt distribuiți de la centru banii pentru infrastructura culturală dedicată evenimentului a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Nimeni nu știe când ar urma să fie reluată discuția în Executiv.

Nica invocă „furibunda campanie sponsorizată la greu de USR, cum că eu aș tăia finanțarea pentru Timișoara a Capitalei Culturale Europene”, apoi a făcut o trecere în revistă a proiectelor de infrastructură culturală asumate de primărie, despre care spune că sunt la un stadiu de realizare de cel mult 5%. Printre acestea – Turnul de Apă din Iosefin, Muzeul Corneliu Mikloși sau proiectul de reconversie a fostei Dermatologii într-un centru cultural.

„Administrația Fritz, în toate domeniile, îi pune pe timișoreni la o dietă foarte bogată în propagandă și dezinformare și foarte săracă în realizări. (…) Noi am pus accentul pe proiecte de calitate și pe infrastructură realist a fi realizată până în momentul deținerii titlului. Tandemul Fritz-Lațcău vrea fonduri să le împartă anturajului lor, cum au făcut și la Centrul de Proiecte. Are primăria capacitatea să cheltuiască banii care vor veni de la minister? Noi credem că nu și nu suntem singurii. La fel cred și cei care au văzut cum se face selecția proiectelor la Centrul de Proiecte și nu cred că încrederea lor a crescut că acești bani care vor veni de la București vor fi distribuiți mai echilibrat. Timișoara va pierde 95% din acești bani dacă se încăpățânează să obțină finanțare pentru proiectele care nu vor fi gata în 2023.”, a declarat Alin Nica.

Nica acuză incompetența primarului Dominic Fritz: „Eu cred că primarului Fritz nu îi lipsesc banii, ci competența ca sa facă o Capitală Europeană a Culturii de succes sau poate doar să le pese de bani doar pentru că anturajul USR-ist e flămând și disperat după finanțare, după acoperirea găurilor lăsate de sprijinul pe care l-au dat în campania din 2020. Aleg tactica pârjolirii pământului ca și cum este ultima lor șansă.”

Nica dă asigurări că toate proiectele pentru care CJT a cerut finanțare de la bugetul de stat vor fi realizate până în 2023 sau până când evenimentul respectiv va avea loc, potrivit calendarului.

Primarul Fritz: „Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”

În replică, primarul Timișoarei transmise faptul că 90% din obiectivele de infrastructură culturală asumate de administrație prin dosarul de candidatură, în 2016, sunt fie finalizate, fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor. Sigur, „nu putem să nu remarcăm faptul că dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de CJT (…) niciunul nu a fost nici măcar început, darămite realizat, cel mai grăitor exemplu în acest sens fiind reabilitarea Castelului Huniade”, a mai transmis primarul.

„Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar știu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Fritz, nemulțumit de amânarea finanțării de la Guvern a programului Tm2023