Fritz, nemulțumit de amânarea finanțării de la Guvern a programului Tm2023

145391439 4983760808362193 7869392386795747619 n

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este nemulțumit că Guvernul întârzie să pună în aplicare ordonanța care permite finanțarea programului Capitală Europeană a Culturii 2023. Dacă erau prevăzuți 100 de milioane de lei, acum, edilul șef spune că are informații că suma a fost redusă.

Săptămâna trecută, pe ordinea ședinței de Guvern era și un proiect pentru finanțarea investițiilor culturale din Timișoara. Autoritățile locale abia așteptau să primească banii de la centru pentru a continua lucrările la infrastructura culturală. Însă proiectul a fost retras.

„Povestea cu ordonanța 42, adică legislația specifică pentru Capitală Culturală, este una lungă. S-a făcut în 2019. Atunci s-au alocat Primăriei Timișoara, pentru partea de investiții, peste 100 de milioane de lei, pentru diferite investiții în infrastructura culturală. Pe baza acestuia, Primăria Timișoara a pornit proiecte de investiții în valoare de 190 de milioane de lei. Toate cinematografele sunt în execuție, am început și la Multiplexity, centrul multicultural. Am luat act cu oarecare suprindere că ultima variantă a ordonaței prevede ca Timișoara să primească doar 72 de milioane de lei, iar acum înțeleg că a fost retras și se vor tăia și mai mulți bani. Asta va afecta lucrările pe care le avem în derulare și care trebuie să fie gata la anul”, a declarant Dominic Fritz.

Potrivit proiectului care ar fi trebuit să fie aprobat de Guvern, Primăria Timișoara și Centrul de Proiecte din subordinea sa trebuia să primească 52, respectiv 33,3 milioane de lei. Adică 85,3 milioane de lei. Alte 18,6 milioane de lei urmau să ajungă la Consiliul Județean Timiș tot pentru TM2023.

Se pare însă că proiectul de fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern tocmai pentru a scădea din sumele ce îi revin Timișoarei.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

„Finanțarea implementării Programului Cultural în perioada 2019-2024 se asigură: a) din sumele prevăzute în acest scop în bugetele locale ale municipiului Timişoara și, respectiv, ale judetului Timiş; b) din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii suma de 51.979 mii lei. (2) Suma prevăzută la alin. (1) lit. b) se acordă sub formă de transfer din bugetul Ministerului Culturii de la titlul 51 ’’Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul 51.01 ’’Transferuri curente”, către bugetele locale astfel: a) pentru finanțarea unor proiecte culturale în baza procedurilor de selecție, derulate de judeţul Timiş prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și, respectiv, prin Asociație – suma de 18.679 mii lei; b) pentru finanțarea unor proiecte culturale în baza procedurilor de selecție, derulate de municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara – suma de 33.300 mii lei. (3) Sumele rămase neutilizate din alocările de la bugetul de stat conform dispozițiilor prezentului articol și, respectiv, de la bugetele locale ale municipiului Timişoara şi judeţului Timiş, se reportează în anul următor, potrivit destinaţiei, până la finalizarea Programului, dar nu mai târziu de finalul anului 2024”, se arată în proiect.

Nu se știe când va fi aprobată de Guvern finanțarea pentru Timișoara și nici care va fi suma finală. Primarul orașului de Bega spune însă că proiectele demarate vor fi duse la bun sfârșit. Efortul bugetar ar fi însă unul foarte mare, așa că speră ca Executivul să aloce totuși 100 de milioane de lei Timișoarei.

 

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/