FOTO. Șanse de revitalizare pentru un castel din Banat, ridicat în urmă cu peste două secole

banloc 2
casinoherculane by sungarden

Aflat la 50 de kilometri de Timișoara, Castelul Banloc, în prezent în conservare, ar putea fi reabilitat. Mitropolia Banatului, care îl are în concesiune de aproape 15 ani, a identificat și sursele de finanțare. Conacul ar putea fi transformat într-o tabără, cu spații de cazare, un centru social, cultural și educațional pentru tineret.

Conacul a fost cedat în concesiune Mitropoliei Banatului în 2008, pentru o perioadă de 49 de ani. Până acum însă, Mitropolia nu a reușit să atragă fonduri pentru restaurarea lui.

„Stăm o perioadă de vreme cu aceste documentații care sunt foarte complicate pe partea de monumente. Avem mai multe proiecte. O dată este la așa numita «Casa administratorului», unde sunt derulate lucrările. Acolo avem și avizul de la Monumente, acum se studiază soluția finală pentru refuncționalizare și acoperiș. Apoi este conacul principal, unde suntem într-un nou studiu de prefezabilitate, în vederea depunerii pe CNI. A treia componentă este partea de parc; aici avem componenta mediului și încercăm să-l depunem pe o altă componentă de finanțare. Parcul are aproape 11 hectare. Încercăm să obținem pentru toate trei o sursă de finanțare.”, a declarat părintele Timotei Anișorac, inginer la sectorul Patrimoniu și Construcții Bisericești de la Mitropolia Banatului.

banloc 3

Cei de la Mitropolie intenționează să transforme conacul într-o tabără pentru tineret. Peste patru milioane de euro ar costa doar restaurarea.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„Conacul se află acum într-o stare de conservare. Am făcut de mai mulți ani lucrări de întreținere a parcului, defrișări periodice controlate, acolo sunt niște specii de arbori speciali, unicat în zona noastră. La conac am făcut lucrări de conservare la nivelul acoperișului. Ne bazăm pe CNI, care este cea mai fermă oportunitate în etapa actuală. Și aici lucrurile merg destul de bine. Avem promisiunea că și cei de la CNI se vor implica în partea de execuție. Eu sper ca până la sfârșitul anului să avem un răspuns. Doar restaurarea conacului era peste patru milioane de euro.”, a mai spus Timotei Anișorac.

banloc 1

Castelul de la Banloc a fost construit în 1793 de contele Lázár Karátsonyi.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/