HALUCINANT. Forestierii sfidează ONG-urile: „Nu au cunoştinţe suficiente!”

timisoara capitala 2023

În ciuda semnalelor de alarmă care se dau constant atât din partea societății civile, cât și a ONG-urilor de mediu privind tăierile ilegale care se fac în parcurile naționale, reprezentanții domeniului silvic susțin că lucrurile merg strună în Caraș-Severin.

Tocmai pentru a lămuri aceste aspecte și pentru a cunoaște ce responsabilități are fiecare instituție în domeniul protejării naturii, Asociația WWF a lansat un apel tuturor factorilor de răspundere să participe împreună la o dezbatere publică.

Express de Banat a semnalat în repetate rânduri, la sesizarea ONG-urilor de mediu din județ, faptul că în pădurile din zone protejate se taie ca-n codru. Astăzi, aceeași idee a fost întărită și de reprezentanții WWF. „Există semnale de alarmă că se fac tăieri masive în ariile protejate și în afara ariilor protejate, dar și că se braconează foarte mult în aceleași zone, că într-adevăr numărul de efective al animalelor este în scădere, adică nu vezi atâtea animale câte ar trebui să vezi în urma evaluărilor făcute de gestionarii de fonduri cinegetice (…)“, a explicat Raluca Crîsta, managerul proiectului „Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni“, derulat de ONG.

Reprezentantul Regiei Naționale a Pădurilor însă a avut un răspuns mult mai simplu și deloc complicat pe această temă, poate chiar halucinant. „Am văzut reacția ONG-urilor din zonă în ceea ce privește activitatea desfășurată, dar, din păcate, mulți dintre aceștia nu au cunoștințe suficiente în ceea ce privește domeniul ariilor protejate, mă refer în principal la categoriile de arii protejate (…)”, a precizat Mihai Dragoș, șeful serviciului arii protejate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157651179754308″]

Într-un cuvânt, ONG-urile de mediu ar trebui să se documenteze mai bine înainte să facă vreun comentariu pe tema tăierilor de arbori seculari din ariile protejate.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Chiar și așa, întâlnirea nu a avut ca scop punerea la colț a silvicultorilor, ci s-a născut mai degrabă din nevoia de cunoaștere. „Întâlnirea de astăzi a venit ca o nevoie și ca un răspuns la solicitarea ONG-urilor. Întâlnirea doar cu organizațiile de mediu am avut-o anul acesta, dar nevoia de a cunoaște, de a înțelege mai bine cum merg lucrurile în ariile protejate a venit de la organizațiile neguvernamentale. Nu era programată în cadrul proiectului ca o întâlnire pe care trebuia să o facem, dar ne simțim răspunzători pentru ceea ce se întâmplă aici și de a-i pune la masă pe toți factorii interesați, a adăugat Raluca Crîsta.

Prin urmare, în cadrul întâlnirii s-au prezentat date referitoare la baza de date întocmită de WWF cu privire la fondul cinegetic, la tăierile de masă lemnoasă, iar fiecare instituție în parte și-a prezentat rolul pe care îl are în domeniul protejării naturii. Au fost prezenți, pe lângă reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, angajați ai Apelor Române, Agenției pentru Protecția Mediului, parcurilor naționale de pe raza județului sau ITSRV Caraș-Severin.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni”, proiect implementat de Asociația WWF Programul Dunăre – Carpați România şi finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Militanții pentru mediu ai WWF evaluează datele din bazele gestionarilor de fonduri cinegetice. Aceștia susțin că numărul animalelor este mult mai mic decât cel prezentat în actele oficiale.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu detalii pe acest subiect!

untitled design set 970x90 px

Comments

 1. Adrian says:

  Care ONG-uri? Alea care taceau malc cand guvernele lui basescu cu basescu in frunte faceau masacru in romania?
  Si care acum s-au trezit dintr-o data si sunt foarte vocale?
  Sau ONG-urile alea care fura statul toata ziua? Sau poate alea care pe vremuri inmatriculau masini mai vechi de 10 ani si faceau o afacere din asta?
  Pe aceste ONG-uri sa le ascultam?
  Cat de prosti am fi sa mai ascultam de ele?

 2. Cryssy says:

  Se taie arbori de 1m diametru din parcul national Retezat. In martie 2015 erau drumuri prin parc cica “interzise turistilor”. Coborau pe ele camioane incarcate cu arbori seculari, diametru aproape 1 metru. Exista fotografii.

 3. Emil says:

  inca o dovada ca romanii nu sunt decat niste animale…sunteti cea mai spurcata si retardata natie de pe globul pamantesc. Romanii isi vand copiii la traficantii de organe si propriile mame pentru o mana de bani…natie de criminali, de stirbi, alcoolici si analfabeti fara inima si ratiune…singurii oameni din intreaga lume care ar alege banii in locul peisajele si frumusetea propriei tari…daca tara asta era in mainile unui popor ca germanii, francezii sau englezii Romania putea sa ajunga prima tara din Europa in domeniul turismului si cu asa parcuri nationale ar fi avut enorm de castigat…dar na, asta e, cea mai frumoasa tara trebuia locuita de cea mai proasta si bolnava natie de boschetari analfabeti…blestemat si prigonit sa fie poporul Roman…toate popoarele lumii ar trebui sa scuipe pe romani drept in ochi, sunt ultimii oameni…in afara sa distruga, sa fure si sa sara la bataie ca turbatii de nimic nu sunt buni.

 4. Radu says:

  Sa ma cac in ei ei de romani imputiti, ar merita exterminati cu totii natie turbata si spurcata de erori genetice si de suboameni…astia nu sunt oameni. Mult mai bine avea Ungaria Transilvania…uite din cauza unei natii de prostalai betivi si analfabeti violatori de capre si de babe Romania a ajuns asa saraca, in timp ce tari fara resurse au ajuns mari puteri economice. De aia ne si considera popoarele europene niste animale infecte, astea ne e valorea. Te rog, doamne trimite o ciuma sau un potop sa extermini natia asta de spurcati buni de nimic.

 5. Radu says:

  Am invatat ceva nou astazi…dintre toate popoarele din lumea asta, romanii se aseamana la comportament, cultura, educatie si mai ales ratiune cu africanii. Romanii, popor din Uniunea Europeana, in anul 2015 se comporta exact ca maimutele alea imputite de africani…ei macar traiesc in Africa si nu au evoluat in oameni complet, nu ai ce sa ceri de la ei. Inca o dovada ca romanii nu au ce cauta in Uniunea Europeana…dracu de natie de prostil, de v-ati omori intre voi sa scape odata pamantul de voi…mai bine consumati-va sperma in sexul cu copii mici, animale, batrani si rude de sange si lasati padurile in pace.

 6. ursu says:

  ONG-latra aiurea….iar wwf este sustinut financiar de cei mari poluatori din lume.De unde sa aiba ei cunostinte ..pai insasi reprezentantii lor nu au habar si nici studii in domeniu.Fac ei obs la specii cinegetice….si alte asemenea? Sa stea cuminti in banca lor si sa faca alte lucruri utile si folositoare comunitatii..cum ar fi o baita !

 7. dinu says:

  Cit timp dezbat ei si nu ajung la nici un rezultat codrii nostri dispar, se teleporteaza.

 8. Irina says:

  Tovarasii injineri, care in loc sa-si faca de cap prin fabrici su uzine, unde le este locul, au fost numiti stapani peste natura, nu ca nu au cunostinte suficiente (ar fi un caz fericit), sunt indopati cu ”cunostinte” gresite, cu concepte privind ecologia padurilor perimate de multe decenii. Sivicul este cel mai mare dusman al padurii. Dar nu e un caz singular. Cei mai mari dusmani ai raurilor, fata de care silvicii sunt mici copii, sunt indivizii care trag sforile la Apele Romane. Avem o serie de institutii si autoritati care fac exact opusul a ceea ce ar trebui sa faca, si asta pe banii nostri. Mai bine le-am desfiinta!