Guvernul urmărește criza din Belarus pe canalele TV, nu pe canalele diplomatice! Senatorul Fălcoi ridică un semnal de alarmă față de politica externă

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

De ce doarme România? Senatorul Nicu Fălcoi critică Guvernul pentru pasivitatea de care dă dovadă în fața abuzurilor antidemocratice din Belarus. Useristul, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ridică problema influenței pe care președintele Aleksandr Lukașenko o are asupra Ucrainei și Republicii Moldova și asupra securității din zona Mării Negre.

Nicu Fălcoi condamnă lipsa de implicare a României ca jucător în zona de interes a Uniunii Europene în cazul alegerilor controversate și a protestelor din Belarus. Polonia a transmis un mesaj prin care președintelui reales îi era recomandat să adopte o politică de apropiere față de Uniunea Europeană, să respecte standardele democratice și să nu apeleze la forță pentru înăbușirea protestelor. Ministrul de Externe al Lituaniei a făcut public un apel la acțiune și a spus că a nu face nimic în cazul ultimei dictaturi a Europei nu este o opțiune. Guvernul de la București nu a emis, până în acest moment, niciun punct de vedere. „România a avut una dintre cele mai firave și mai inconsistente reacții, o lipsă totală de interes față de abuzurile anti-democratice din Belarus. Bucureștiul nici măcar din punct de vedere politic nu a susținut eforturile Poloniei și ale țărilor baltice. Să sperăm că Bucureștiul va susține la nivelul UE propunerile Poloniei și Lituaniei și că ne vom asuma o politică de sancțiuni mai drastică și ne-echivocă față de regimul de la Minsk”, a declarat senatorul de Timiș.

Guvernul trebuie să se implice mult mai ofensiv și asumat pe plan internațional pentru securitatea regiunii, consideră Nicu Fălcoi. Senatorul USR, membru în Adunarea Parlamentară NATO, face o paralelă între abuzurile antidemocratice ale lui Aleksandr Lukașenko și evoluțiile din țările vecine României. „Lipsa noastră de politică externă față de criza din Belarus confirmă lipsa de priorități a Bucureștiului față de vecinătatea europeană estică. Nu cu această atitudine putem pretinde că suntem actor european care proiectează stabilitate regională. Actualii guvernanți nu își asumă obligațiile care decurg din parteneriatul strategic cu Polonia pentru securitatea regională și nu înțeleg că orice abuz antidemocratic din Belarus are o influență semnificativă în Republica Moldova și Ucraina. Regimurile dictatoriale au susținători și la Minsk și la Kiev și la Chișinău, iar fără o politică externă coerentă România riscă să piardă și relația cu partenerul strategic care este Polonia. Indiferent cât ne vom zbate pentru securitatea Mării Negre nu vom avea sorți de izbândă dacă nu ne asumăm mai activ și mai ofensiv o agendă regională estică de la Baltica la Marea Neagră și Caucaz”, a încheiat Nicu Fălcoi.

Sursă foto: Human Rights Watch

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Uniunea Europeană a anunțat că ia în considerare sancțiuni pentru cei care au întreprins acte de violență și au falsificat alegerile din Belarus. Președintele Lukașenko se află la al șaselea mandat, primul fiind câștigat în 1994. Ultimul tur de alegeri a fost câștigat cu aproximativ 80% de voturi în favoarea șefului de stat, ceea ce a stârnit manifestații stradale. Protestatarii consideră că votul a fost fraudat. 6700 de persoane au fost arestate în urma manifestațiilor. Svetlana Tikhanovskaya, contracandidatul lui Lukașenko, a fugit în Lituania după a doua noapte de confruntări stradale, când a fost primul caz de deces al unui protestatar. Cel puțin 50 de jurnaliști au fost răniți sau reținuți. Pe internet circulă mai multe filmulețe cu foști soldați care își aruncă uniformele la gunoi și spun că le este rușine că au servit un regim dictatorial.

Sursă video: Vimeo


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/