După ce a adus la stadiul de ruine principalele hoteluri de pe Muntele Semenic şi pe cel din centrul Reşiţei, Gruia Stoica, patronul societăţii Turist Semenic, pare să fi ajuns la concluzia că Primăria Reşiţa îi încurcă socotelile cu Hotelul Semenic. Atât de tare, încât Stoica a ales să achite municipalităţii creanţa cu care aceasta apare înregistrată la masa credală!
Astfel, în conturile Unităţii Administrativ Teritoriale Reşiţa a fost virată zilele trecute, de către Turist Semenic, suma de 482.697 lei şi 52 de bani! Cum s-a ajuns în această situaţie şi, mai ales, de ce s-a ajuns aici? Să le luăm pe rând.
Inginerie financiară fără perdea
În luna iunie, la Tribunalul Caraş-Severin au avut loc două înfăţişări în speţa privind insolvenţa SC Turist Semenic SA, în fapt un proces care trenează de peste 7 ani.
Invocând nerespectarea planului de reorganizare judiciară, Primăria Reşiţa solicitase deschiderea procedurii falimentului SC Turist Semenic. Dar reprezentantul administratorului judiciar a aruncat în instanţă „bomba“: Turist Semenic tocmai semnase un acord de împrumut cu o firmă dispusă să crediteze societatea aflată în insolvenţă cu suma de 610.000 lei, banii urmând să fie folosiţi pentru stingerea unor debite. Principala vizată era Primăria Reşiţa, care avea de încasat aproape 500.000 de lei.
Firma care se oferea să împrumute societatea Turist Semenic nu era una tocmai picată din cer: SC Grampet SA face şi ea parte din Comitetul creditorilor, la fel ca şi creditorul majoritar Gruia Stoica sau ca un anume Vasile Didilă, preşedintele Comitetului creditorilor, nimeni altul decât fratele lui Gruia Stoica! Iar Grampet, conform datelor obţinute de la Registrul Comerţului, aparţine taman celor doi fraţi, Stoica şi Didilă! Aşadar, Gruia Stoica se oferea să împrumute, prin Grampet, societatea Turist Semenic, pentru ca aceasta să achite datoria faţă de Primăria Reşiţa. Şi, astfel, UAT Reşiţa să poată fi exclusă ulterior din Comitetul creditorilor!
Faliment evitat? Sau amânat premeditat?
Cum de a devenit peste noapte Gruia Stoica atât de sensibil faţă de obligaţiile financiare pe care Turist Semenic le avea faţă de Primăria Reşiţa? Păi, să ne aducem aminte că, nu mai departe de luna aprilie 2018, primarul Nelu Popa anunţa: „M-am întâlnit cu administratorii judiciari ai SC Turist Semenic și aceștia mi-au spus că au făcut o evaluare a Hotelului Semenic din centrul Reșiței undeva la 1.560.000 de euro, cu un preț de lichidare de 1,2 milioane de euro. Chiar dacă reșițenii doresc să luăm hotelul, știm asta din cercetarea sociologică făcută, eu cred că nu se merită, datorită prețului prea mare”. De la această declaraţie până la contestarea raportului de evaluare a Hotelului Semenic nu părea să mai fie decât un pas. Pas care a şi fost făcut de Primăria Reşiţa luna trecută, în faţa judecătorului sindic!
La prima şedinţă de judecată din luna iunie, judecătorul sindic a încuviinţat „cererea de amânare a judecării cauzei formulată de reprezentantul administratorului judiciar pentru continuarea procedurii de reorganizare în vederea achitării creanţelor debitoarei ca urmare a împrumutului acordat de creditorul SC Grampet SA“ şi a cerut administratorului judiciar să depună la dosarul cauzei dovada existenţei acordului de împrumut încheiat între SC Turist Semenic SA şi SC Grampet SA.
Tot atunci, administratorului judiciar i s-a pus în vedere să depună la dosarul cauzei Procesul-verbal al Adunării creditorilor în care s-a consemnat aprobarea raportului de evaluare întocmit de evaluatorul Mapps Master Appraisal SRL pentru Hotelul Semenic.
De asemenea, judecătorul sindic a cerut ca, până la termenul de judecată următor, să se facă „dovada plăţii către creditorul Consiliul Local al Municipiului Reşiţa prin UAT Municipiul Reşiţa a sumei de 482.697,52 lei ce reprezintă creanţe curente, rămăşiţe şi accesorii“. În acest context, la aceeaşi şedinţă din 7 iunie 2018, completul de judecată a dispus prorogarea (amânarea), până la următorul termen, a soluţionării cererii de deschidere a procedurii falimentului formulată de UAT Reşiţa.
De 52 de bani speranţă
Ce s-a întâmplat la termenul următor? În 21 iunie, judecătorul sindic a luat act, în primul rând, de „contractul de împrumut încheiat la data de 06.06.2018 între societatea debitoare şi creditorul majoritar Gruia Stoica“. Aşadar, conform încheierii de şedinţă, contractul de împrumut a fost realizat, în cele din urmă, direct cu Gruia Stoica, acesta întărindu-şi astfel poziţia de creditor majoritar.
Administratorul judiciar arătând că datoria Turist Semenic faţă de UAT Reşiţa a fost stinsă, ar fi fost de aşteptat ca următoarea mişcare să fie excluderea municipalităţii din cadrul Comitetului creditorilor. Dar planurile lui Gruia Stoica s-au poticnit în momentul în care Primăria Reşiţa a solicitat timp pentru… verificarea conturilor, respectiv să verifice dacă au intrat cei 482.697 lei şi 52 de bani.
Cererea formulată de juriştii Primăriei a fost încuviinţată de judecătorul sindic, aşa că UAT Reşiţa încă nu poate fi scoasă din Comitetul creditorilor şi, implicit, din procesul insolvenţei Turist Semenic, până la confirmarea stingerii obligaţiilor faţă de UAT Reşiţa. Ceea ce înseamnă că Primăria Reşiţa va fi prezentă în sala de judecată şi la următorul termen, cel din luna iulie, când administratorului judiciar i s-a pus în vedere de către judecătorul sindic „să formuleze răspuns la obiecţiunile la Raportul de evaluare a imobilului Hotel Semenic, formulate de creditorul UAT Municipiul Reşiţa“!
Din informaţiile noastre, Gruia Stoica va avea parte de o surpriză şi la următorul termen de judecată. Dar haideţi să nu i-o stricăm noi acum…
Afaceri profitabile într-un singur sens
Până se va lămuri, într-un fel sau altul, soarta Hotelului Semenic, reamintim oamenilor de afaceri amatori de chilipiruri, venite pe filiera fraţilor Gruia Stoica şi Vasile Didilă, un anunţ făcut recent de către municipalitate: „Primăria Reșița și-a exprimat în nenumărate rânduri intenția de a achiziționa Hotelul Semenic din Centrul Civic al municipiului, însă la prețul corect. Tot ce se poate spune despre posibilitatea unei vânzări pe bucăți este faptul că suntem obligați să le punem în vedere celor care iau în considerare oferta să nu intre în această «aventură periculoasă», pentru că atât Primăria, cât și celelalte instituții abilitate nu vor putea autoriza vreodată lucrări de amenajare sau construcții parțiale în această clădire. Mai mult, actualii proprietari au ignorat în repetate rânduri notificările/somațiile Primăriei de a reabilita construcția aflată în stare avansată de degradare, o clădire care pune în pericol cetățenii, or reabilitarea «pe bucăți» nu va asigura siguranța trecătorilor”. Dacă vă întrebaţi de ce am reluat acest avertisment, vă dăm un indiciu. În niciun caz de dragul unui Stoica care, odată ce va rămâne o tristă amintire pentru cărăşeni, să nu credeţi că-şi poate lua cu el la plecare „jucăriile“ de-aici.