Grevă generală! Legea Educaţiei Naţionale a băgat „Eftimie Murgu” în faliment, nu managementul dezastruos!

Greva de avertisment de joi a angajaților UEMR, atât membri ai Sindicatului FIRES, cât şi personal neafiliat la organizaţia sindicală, va fi urmată de o grevă generală pe termen nelimitat începând cu ziua de miercuri!

Prin intermediul unui comunicat de presă, rectorul Doina Frunzăverde și președintele Sindicatului FIRES, Cristian Rudolf, au readus în atenția opiniei publice și a factorilor decizionali de la București cauzele acţiunilor revendicative: „Angajaţilor Universității « Eftimie Murgu» din Reșița nu li s-au plătit salariile pe ultimele două luni, august și septembrie 2015. Pe durata acestor două luni, toți cei 172 de salariați au lucrat câte 8 ore pe zi, desfășurând activități didactice și administrative conforme cu fișele posturilor aferente fiecărei personae. Sunt încălcate prevederile legale în vigoare privind salarizarea personalului”.

Referitor la cauzele care au generat situația în care se află angajații UEMR, cei doi semnatari ai comunicatului au considerat că se impun următoarele precizări: „Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa a ajuns în această situaţie financiară critică din cauza intrării în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, a metodologiilor de finanţare aplicate pentru instituţiile de învăţământ superior începând cu anul 2012 şi alocarea unei finanţări unitare pe student cu mult inferioară costului real realizat de universităţile din România pentru şcolarizarea studenţilor. Scăderea continuă a numărului de studenţi ai universităţii a condus suplimentar la reducerea veniturilor proprii provenite din taxe de studii. Aceste venituri au completat, până în prezent, finanţarea de bază acordată UEMR de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. În legătură însă cu numărul de studenţi trebuie precizat că, la ora actuală, raportul studenţi/cadre didactice se situează peste limita la nivel naţional (17,4 studenţi/cadru didactic la UEMR, faţă de media națională de 15 studenţi/cadru didactic); În încercarea de a se încadra în finanţarea disponibilă, începând cu anul 2013 universitatea a luat măsuri de economisire, care au permis reducerea continuă a cheltuielilor salariale şi materiale şi, prin aceasta, menţinerea costului pe student echivalent la un nivel relativ redus (3.419 lei/SE în anul 2014), comparabil cu alocaţia bugetară acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru un elev de colegiu (respectiv 3.159 lei/elev). Trebuie însă avut în vedere faptul că învăţământul superior de calitate, chiar şi în universităţi «centrate pe educaţie», aşa cum este Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa, se poate realiza numai în condiţiile unei finanţări adecvate, iar măsurile de economisire sunt limitate de necesitatea îndeplinirii unor condiţii de calitate minimale, conforme cu standardele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, precum şi cele de calitate europene”.

 

Universitatea reșițeană se află de peste doi ani într-o situaţie financiară dificilă, care se agravează pe an ce trece, lucru pe care conducerea îl recunoaște. Doina Frunzăverde susține că s-au căutat soluţii care să poată conduce la conservarea celor 172 de locuri de muncă, nu numai pe termen scurt, ci şi în perspectivă. „Acestea sunt actualmente periclitate în cel mai grav mod. În acest sens, au fost demarate negocieri în vederea fuziunii prin absorbţie cu Universitatea de Vest din Timişoara. Din partea UEMR, pașii spre fuziunea cu UVT au fost făcuți, întrucât aceasta a avansat UVT săptămâna trecută solicitările cu privire la protocolul de fuziune şi aşteaptă în prezent punctul de vedere al echipei de negociere a UVT. Din păcate, desfăşurarea alegerilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi desemnarea membrilor din structurile de conducere ale Universităţii de Vest din Timişoara pot întârzia într-o bună măsură procesul de definitivare a protocolului de fuziune. În acest interval de timp, cei 172 de angajaţi ai Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa nu vor mai putea munci fără a fi remuneraţi. În momentul de față, nu există nicio măsură de protecție socială pentru astfel de situații, de altfel nemaiîntâlnite până în prezent, în învățământul din România”, se mai precizează în comunicatul de presă.

 

În rândurile primite la redacție nu se vorbește absolut deloc de managementul defectuos de care este acuzată Doina Frunzăverde și membrii Senatului UEM de către tot mai mulți profesori, de salarii uriașe, de corupție, de nepotism, de valoarea cel puțin îndoielnică a unor personaje ajunse la catedra universității și chiar în funcții de conducere. La „Eftimie Murgu” totul a fost bine, totul s-a făcut ca la carte, doar Legea Educației Naționale e de vină pentru dezastru. „Lipsa de reacţie publică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sporește nesiguranţa angajaţilor universităţii, destabilizează întreaga instituţie şi perturbă în modul cel mai grav procesul de învăţământ. În vederea sensibilizării opiniei publice asupra situației deosebit de grele în care se află angajații Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa, sindicaliști și nesindicaliști deopotrivă, vor declanşa o grevă generală pe termen nelimitat, care se poate întinde până la concretizarea fuziunii și plata salariilor restante, având astfel consecințe majore, prin înghețarea anului universitar 2015-2016 pentru cei 1.619 studenți înmatriculați în prezent la UEMR. În contextul recentei suplimentări de buget alocată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, avem convingerea că acesta dispune de resursele financiare necesare pentru a evita lăsarea a 172 de angajaţi dintr-o universitate publică fără salarii timp de patru luni, în vreme ce, paradoxal, în sfârșit se vor aloca suplimentările bugetare pentru majorarea cu 15 la sută a salariilor tuturor cadrelor didactice”, se amenință prin același comunicat.

În încheiere, Frunzăverde și Rudolf își exprimă convingerea că reprezentanţii mass-mediei locale şi naţionale vor fi alături de cei 172 de angajaţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi îi vor susţine în vederea soluţionării acestei situaţii extrem de grave.

Comments

 1. doru says:

  Desigur, Legea cea groaznica…
  Nu ati auzit Doamna Rector si Consilii de Conducere de Bugete de Venituri si Cheltuieli, de gospodarirea banilor, de corelarea veniturilor si cheltuielilor?
  De ce Doamne, nu s-ar face aceasta universitate una privata?
  Atunci sa vezi cate specializari nu s-ar inchide (ca ineficiente), cum s-ar ajusta salariile la posibilitati, cum s-ar gasi bani pentru toate…
  Se vede (inca odata) ca statul este cel mai prost administrator… ce sa mai spunem de conducere, care, vezi Doamne, nu gaseste alta solutie decat greva!
  De o mica demisie nu ati auzit? Nu de alta, dar gospodari adevarati sigur s-ar gasi…

 2. andy says:

  “Doamna” Frunzaverde e ca Oprea. Ea nu are nicio vina, comunicatele vin la 2 ani dupa ce mortul (UEMR) a avut primele semne de moarte iminenta. Habar nu are acest rector de management, face parte din clica “esalonul doi” de dopati comunisto-securisti a caror sursa de informatii sunt barfele si logica inlocuita cu propria parere. Mai puneti mana pe carte stimabila Frunzaverde, sunteti cu 30 de ani in urma.

 3. Ana says:

  Cum sa faci bani pe net! Acum s-a lansat un sistem care te invata simplu, pas cu pas, cu extrem de multe detalii, cum sa faci bani pe net. Vrei si tu sa stii cum sa faci bani pe net? E timpul sa lasi la o parte rutina serviciului si sa incepi o viata noua! La noi gasesti tot ceea ce ai nevoie: o echipa dinamica, multa seriozitate si, mai ales, posibilitatea reala si verificata prin care tu sa castigi bani! Cere acum detalii la adresa de email: corana22@yahoo.com

 4. Vlad Lazarescu says:

  Perechea glorioasa Frunzaverde si Rudolf, doi pioni importanti in ingroparea UEM Resita, daca nu i-as cunoaste pe amandoi as crede in onestitatea demersului. Unul a creat sistemul, celalalt impreuna cu beneficiarii, s-au bucurat din plin. Adica lui Rudolf nu-i placea sa aiba clasa plina cu 1 sau 2 studenti. Cata munca trebuie depusa, cat efort la asa auditoriu! Poate dl Rudolf ar vrea o munca mai cinstita si atunci poate face o greva pt calitatea invatamantului la UEM. Cat toaca Frunzaverde cu salariul anual? Suma alocata pt 40 de studenti??!! Mai e si protocolul, cativa acoliti cu salarii nesimtite, cativa in varsta pensionarii cum e tovarasul Piroi o relicva comunista, o persoana abuziva dovedita cu acte…Despre ce vorbim? Greva? Poate vor veni profesorii pe la ore, vor face ceva si pt studenti iar apoi vorbim de salarii. Cand dl Halalae nu venea la ore, dupa ce oficial au constatat ca nu avea aceasta pasiune, l-au lasat acolo in aceeasi functie, iar anul urmator acelasi obicei, vedeai studenti plecand de la ore ca doar predatul era facultativ pt el. Cand te uiti la Frunzaverde, Rudolf sau “opozantii” Piroi si Raduca protestand pt binele UEM este ca si cand l-am vedea pe tovarasul Iliescu protestand impotriva comunismului si pentru democratie, nu cred sa existe imagine mai dezgustatoare.