Gheorghe Borcean: „Neamul și primarul meu spune că facem furtișaguri. Fals, foarte fals!”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, spune că medicii din Spitalul Municipal de Urgență Caransebeş nu fură prin lipsa ambulatoriului de specialitate. 

Chirurgul Gheorghe Borcean, fost director al spitalului pe o perioadă lungă de timp și chiar din anii ’90, explică cum s-a înființat ambulatoriul: „Ambulatoriul Spitalului nu s-a înființat pentru că noi am fi fost buni și am fi făcut un gest bun. Nu o să spun că primarul meu minte, ci o să spun că este neinformat, nu știe. Istoria este cam așa: în anul 1998 s-a emis un act normativ care liberaliza profesia de medic. Se înființau atunci Colegiul Medicilor, Casa de Sănătate Publică și medicina neclinică, adică nu cea de pe patul de spital, avea o opțiune de a deveni privată în contract cu Casa. Și atunci s-au înființat cabinetele de medici de familie, care nu mai au contract decât cu Casa de Sănătate, prestează niște servicii contra cost, iar doctorii de diferite specializări au avut opțiunea să se organizeze sub diferite forme juridice. Noi am înființat o societate civilă și am zis foarte bine pentru că aveam o categorie de colegi care erau angajați pe Policlinică, adică puteai fi medic primar pe Chirurgie, dar doar pe Policlinică, pentru că numai când ar fi vrut medicii din spital îl puteau primi să opereze, cu toate că avea aceeași calificare. Și atunci le-am propus celor de pe Policlinică să treacă toți pe posturile din spital și cu toții ne reorganizăm și facem Societatea Civilă Medicală, cu Ambulatoriul de specialitate al nostru”.

Doctorul Borcean mai spune că primarul Borcean acuză în necunoștință de cauză. „Cum că am face furtișaguri, că asta a fost exprimarea în cercurile de unde am auzit, așa ar fi fi zis neamul și primarul meu. Spune că, în timpul cât medicul lucrează în spital, stăm și în cabinetul nostru și mai luăm niște bani din contractul cu Casa de Sănătate… Este fals, foarte fals, pentru că în zi de astăzi se lucrează doar online și se declară pacientul către Casa de Asigurări doar în baza cardului de sănătate. Deci se poate vedea foarte clar dacă eu personal stau de exemplu în cabinetul meu din fosta Policlinică în timpul orelor de program din spital. Pentru că la Casă ai un program declarat, atunci nu ești în spital, e simplu de verificat. Însuși managerul nou de la spital nu a primit informația că, de fapt, noi avem propriii angajați în cabinetul nostru, așa cum cere Casa. Noi ne putem angaja un medic acolo ca să facă programul întreg cu Casa, ne plătim redevența de concesiune, apa, canalul, curentul, tot. Toate astea ar îngreuna factura de cheltuieli a spitalului”, declară Gheorghe Borcean, care mai adaugă că nu păgubește spitalul cu nimic.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Medicul chirurg accentuează ideea că această măsură a primarului Borcean, de reînfiinţare a ambulatoriului, ar veni doar ca medicii să nu mai câștige cât câştigă acum!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/