Fritz vrea urgentarea decontaminării terenului fostului combinat chimic Solventul

pasaj solventul

Dominic Fritz a făcut, marți, un apel la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș să urgenteze procedurile, astfel încât terenul pe care a funcționat fostul combinat chimic Solventul să poată fi decontaminat pentru a fi realizat podul peste Bega.

Dominic Fritz a organizat, marți, o scurtă conferință de presă cu scopul de a face un apel la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, dar și la prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, de a urgenta demersurile în ceea ce privește decontaminarea terenului pe care a funcționat fostul combinat chimic Solventul.

Asta în contextul în care, săptămâna trecută, cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș au anunțat că eliberarea avizului de mediu pentru acest teren ar putea dura ani întregi. Primăria Timișoara este nemulțumită de acest lucru, având în vedere că pe acest teren se dorește și realizarea unei noi străzi, dar și a podului Solventul pentru râul Bega. Mai precis, decontaminarea trebuie realizată de către un dezvoltator imobiliar care deține terenul.

Chiar astăzi, în Comisia Tehnică, specialiștii din Primăria Timișoara o să analizeze studiul de fezabilitate pentru noul pod de la Solventul, care este gata și va fi votat în curând în Consiliul Local. Din păcate, se preconizează un blocaj total al acestor proiecte și vreau să trag un semnal de alarmă. Este vorba de un teren de peste 40 de hectare, pe terenul fostului combinat chimic Solventul, unde există un plan de dezvoltare pentru un dezvoltator imobiliar privat și planul de închidere al Inelului IV Vest, adică legătura între Ronaț și Dâmbovița. Acolo avem un pasaj unde lucrăm deja și un pod pe care îl proiectăm acum”, a afirmat Dominic Fritz.

solventul1

Primarul Timișoarei a explicat că, în acest moment, se lucrează la pasajul Solventul, o investiție de 132 milioane lei, și că speră că acest proiect va fi finalizat anul viitor.

Însă acest pasaj nu va produce efectele necesare dacă nu continuăm cu un pod peste Bega după acest pasaj, tocmai ca să închidem acest inel. Podul este în faza de proiectare, se finalizează studiul de fezabilitate, apoi putem să lucrăm și la proiectul tehnic și să obținem autorizație de construire. Avem pentru asta și o finanțare europeană pentru proiectarea podului, 1,3 milioane lei. Asta înseamnă că în momentul în care avem pentru proiectare bani, înseamnă că cel mai probabil vom putea obține finanțare europeană și pentru construcția podului. Și vom avea nevoie de această finanțare, pentru că vorbim aici de o valoare de peste 200 milioane lei, deci 40 milioane euro va costa acest pod peste Bega, la Solventul”, a detaliat edilul-șef.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Dominic Fritz a precizat că pentru eliberarea autorizației de construcție a podului este nevoie de un acord de mediu, care întârzie să fie dat pentru că este necesară decontaminarea terenului.

randare pasaj solventul

 

Am avut o situație similară și rezolvată cu succes la ISHO, și acolo a fost un combinat și s-au construit străzi, se va construi un nou pod, s-a dezvoltat o zonă rezidențială nouă. Din păcate, din 2019, dezvoltatorul care deține acest teren de la Solventul, și noi depindem de aceste terenuri, pentru că dezvoltatorul trebuie să doneze o bună parte din acest teren primăriei ca să putem construi strada și podul. Din 2019, dezvoltatorul a pornit procedurile necesare pentru a decontamina subsolul, momentan suntem ținuți într-o perioadă de nimeni nu știe ce se va întâmpla. Procedura nu este finalizată și avem nevoie să depășim acest blocaj birocratic. Acest teren are nevoie de decontaminare, doar că decontaminarea nu se face prin a bloca niște hârtii, ci se face cu acțiune, pentru care este nevoie tocmai de deblocarea unor documente. Nu toate suprafețele sunt contaminate și nu toate suprafețele sunt contaminate în același fel, și aici vorbim mai ales de drum, unde terenul unde va fi drumul nu este de fapt contaminat. De aceea trebuie să avem o abordare diferențiată și trebuie să avem o etapizare a decontaminării”, a declarat Dominic Fritz.

În final, primarul Timișoarei a făcut un apel la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și la prefectul Mihai Ritivoiu să „dispuneți, vă rog, să înceapă dezvoltatorul decontaminarea, să nu blocăm acest proiect. Cel mai rău lucru este ce se întâmplă din 2019, pentru că plimbăm hârtii din stânga în dreapta, cerem clarificări și așa mai departe, fără să avem o decizie clară. Este clar că trebuie decontaminat, haideți să dispuneți decontaminarea, cel mai bine într-o etapizare. Trebuie luate decizii asumate, pentru că altfel riscăm să blocăm un proiect absolut strategic pentru traficul din Timișoara și pentru calitatea vieții din Timișoara. Să investim peste 130 milioane lei într-un pasaj care nu se finalizează și cu podul care urmează să închidă acest inel ar fi un mare, mare păcat”.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/