Fritz s-a răzgândit! Va propune dublarea facturilor la căldură, nu triplarea lor

Primarul Timișoarei o dă la întors după valul de critici de care are parte după ce a anunțat că prețul facturilor la căldură și apă caldă se vor tripla. Dominic Fritz a transmis, astăzi, că va propune, în plenul de marți al Consiliului Local Timișoara, dublarea tarifului de termoficare.

Un proiect de hotărâre important va sta pe masa consilierilor locali din Timișoara marți, în plen. Acesta prevede, printre altele, triplarea facturilor pe care le vor plăti timișorenii racordați la sistemul de termoficare al orașului pentru apă caldă și căldură. Anunțul cu privire la aceste majorări a fost făcut chiar de către primarul Timișoarei, vineri, care explica faptul că este nevoie de astfel de măsuri pentru salvarea Colterm.

Între timp, Dominic Fritz a dat înapoi, ca urmare a valului de critici de care are parte. Astfel, ediul-șef a afirmat, astăzi, că va propune dublarea facturilor, și nu triplarea lor.

Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonații săi, în contextul creșterii masive a prețului la gaze naturale. Având în vedere impactul pe care o asemenea măsură îl va avea asupra timișorenilor, voi propune Consiliului Local să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului. Sunt absolut conștient că nici aceasta nu este o decizie populară, dar mi-o asum ca o parte a unei soluții necesare și responsabile în situația de față”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei vine cu tot felul de explicații privind necesitatea acestor majorări, dând vina încă o dată pe fosta administrație pentru datoriile uriașe acumulate de Colterm.

Nicio companie nu poate supraviețui dacă este forțată să vândă la un preț mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piață. Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului. Soluția din trecut pentru a acoperi diferența între tarif și cost real, folosită la prețuri de producție mult mai mici decât azi, a fost să facă datorii la furnizor. Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populație, fosta administrație ne-a lăsat peste 70 milioane datorii la E.On și încă 230 milioane de datorii la alți furnizori și la stat. De asemenea, a cumpărat și certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. Nu doar că trebuie să plătim aceste datorii acum, ci trebuie să facem și plata în avans și nu mai putem rostogoli costurile termoficării la nesfârșit în viitor”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei mai susține că nu este adevărat, așa cum susțin cei din PNL, că se vor majora facturile la căldură pentru a se acoperi amenda primită de Colterm pentru că nu au fost cumpărate certificatele verzi.

De asemenea, edilul-șef a mai anunțat că, în acest moment, se fac negocieri cu furnizorii de gaze naturale și cărbune și a atras atenția, din nou, că aceste costuri uriașe pentru termoficare nu vor putea fi suportate doar de populație și de bugetele locale, astfel că este nevoie de un sprijin din partea Guvernului.

Știu că și o dublare a tarifului va depăși posibilitățile financiare pentru mulți timișoreni. Am încredere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii și sper că viitorul guvern va lua măsuri suplimentare pentru populație. Deciziile populare menite să peticească problemele pe termen scurt, rareori sunt cele responsabile, cu efecte benefice pe termen lung. Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Și nu pot să fiu decât sincer cu timișorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara și pentru România. Încercăm din răsputeri să ținem termoficarea în picioare, chiar și într-un sistem de avarie. Împreună cu echipa mea vom face tot ce ține de noi pentru binele tuturor timișorenilor, indiferent dacă sunt sau nu racordați la Colterm”, a precizat Dominic Fritz.