Timișorenii vor plăti facturi triple la căldură și apă caldă

Decizie radicală luată de Primăria Timișoara, cu scopul de a scoate Colterm din datorii. Cei 50.000 de abonați ai sistemului de termoficare vor plăti facturi triple la căldură și apă caldă. Municipalitatea a pregătit un proiect de hotărâre în acest sens, care va fi supus votului în următorul plen.

Noua conducere a Primăriei Timișoara își va pune în cap cei aproximativ 50.000 de abonați ai sistemului de termoficare al orașului. În speranța că societatea Colterm va fi scoasă din situația critică în care se află, a fost pregătit un proiect de hotărâre care prevede triplarea facturilor timișorenilor la căldură și apă caldă.

Concret, administrația Fritz vrea să crească prețul gigacaloriei de la 480 lei la 851 lei și să crească de 2,7 ori prețul la factură directă, plătită de timișoreni, de la 240 lei la 644 lei. Totodată, va scădea subvenția acordată de la bugetul local, de la 240 lei la 207 lei.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria Timișoara a explicat că aceste decizii se vor lua din cauza exploziei prețurilor la combustibil.

Explozia prețurilor la combustibil impune și o majorare a prețului MWh la Colterm. Primăria Timișoara face toate eforturile pentru ca facturile timișorenilor să crească cât mai puțin.  Consiliul de Administrație al Colterm a stabilit, în baza metodologiei Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și având în vedere explozia neprevăzută a tarifelor la energie, un preț actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara. În baza calculelor economice și cerințelor legale, acest nou preț este de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenția acordată de Primăria Timișoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, prețul local al energiei termice facturată populației ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, a informat Primăria Timișoara.

Reprezentanții instituției arată că în situația Timișoarei se află și alte 26 de orașe din țară care au sisteme de termoficare centralizate. Astfel, vineri, Asociația Municipiilor din România a transmis o scrisoare Guvernului, semnată de 27 de primari, prin care a cerut ajutorul Executivului pentru a trece peste această criză energetică.

Criza mondială a energiei, dar și poziția economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administrație dezastruoasă, obligă compania să crească prețul de facturare, care nu poate fi sub cel de producție. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timișorenii racordați la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică și de aceea prețul final îl vom stabili în urma ședinței Consiliului Local Timișoara”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.