FOTO. Visul unei nopți de vară, „pus în scenă” la Timișoara. Candidații pentru locale au marcat cu entuziasm startul campaniei electorale lipind afișe la miezul nopții

Mai mulți candidați înscriși în bătălia pentru Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au lipit primele afișe electorale, în debutul campaniei pentru alegerile locale. Echipele de susținere ale acestora și-au dat întâlnire la miezul nopții, în Piața Victoriei, marcând începutul campaniei ce va dura până în preziua scrutinului, în 26 septembrie. 

Liberalii au sosit în centrul orașului cu puțin timp înainte de miezul nopții. În cămăși albe și veste galbene, tinerii s-au înarmat cu adeziv și mai multe afișe pe care urmează să le răspândească în întreg orașul. ”Bună seara! Cât este ceasul? E fără cinci?”, i-a întrebat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, pe susținătorii săi. Candidat pentru al treilea mandat, Robu a venit în Piața Victoriei în compania soției sale.

La auzul clopotelor catedralei care au marcat miezul nopții, Robu a lipit primul afiș electoral pe panourile special amenajate pentru promovarea candidaților în alegerile locale, în aplauzele echipei de campanie. ”Gata, bun, Doamne ajută!”, a spus primarul. ”Domnul Robu a ieșit șifonat în afiș”, a spus, în treacăt, un bărbat care a asistat la eveniment.

Robu, mesaj către timișorenii care „au avut alte opțiuni”: „Să fie sănătoși, să se bucure și în continuare de realizările pe care le facem în timp ce ei ne hulesc” 

„Începem campania electorală încrezători că vom câștiga aceste alegeri atât la nivelul municipiului Timișoara, cât și la nivelul județului. Ne bazăm pe faptul că timișorenii, timișenii vor vota pe cei care au realizări deja și au dovedit capacitatea de a face, loialitatea, dedicarea. Credem că vremea vorbelor a apus demult. (…) Nu ne pierdem în vorbărie seacă. (…) «Împreună facem Timișoara mai tare ca oricând» pentru că lucrurile nu se pot face de unul singur, lucrurile mari se fac în echipă. (…) Am făcut totul în acești 8 ani împreună cu timișorenii, cu cei mulți, nu cu toți, pentru că unii au avut alte opțiuni și îi respectăm și pe ei chiar dacă de multe ori ne-au dovedit că ei nu ne respectă de noi, dar se bucură de tot ce am făcut. Nicio problemă, să fie sănătoși, să se bucure și în continuare de toate realizările pe care le facem în timp ce ei ne hulesc”, a declarat Nicolae Robu.

Cu entuziasm au sosit, în Piața Operei, puțin după ora 0.00 și aproximativ 30 de susținători ai candidaților PSD în alegerile locale. Primele afișe de campanie au fost lipite de candidații la primărie și la președinția consiliului județean. Voichița Lăzureanu a lipit afișul lui Călin Dobra și invers. „Mult succes, Voichița și la mulți ani!”, s-a auzit din public. ”Succes, Călin, bravo!”, a fost îndemnul de susținere pentru Dobra.

Voichița Lăzureanu, singura femeie înscrisă în cursa pentru Primăria Timișoara

Fostul manager al Spitalului „Victor Babeș”, candidatul PSD la Primăria Timișoara, marchează și prima bătălie electorală în care participă. „Intru în campania electorală cu gândul de a face o viață mai bună, să fim cu toții mai fericiți, mai zâmbăreți, să avem un trai mai bun, să avem o calitate a vieții mai bună aici în mica noastră Vienă și să ajungem un oraș cu adevărat european”, a declarat, pentru www.expressebanat.ro, Voichița Lăzureanu.

Cornel Sămărtinean: „Trebuie să vină o guvernare în care cetățenii să fie în centrul universului”

Pentru scurt timp, echipele de campanie ale candidaților în alegeri s-au intersectat în centrul Timișoarei. Circa 25 de susținători ai celor care intră în cursa electorală sub sigla PMP au venit în piață.

”(…) Trebuie să vină o guvernare în care investițiile să primeze, o guvernare în care cetățenii să fie în centrul universului și sigur că acest lucru se va întâmpla cu PMP. Eu sunt hotărât să câștig președinția consiliului județean (…) Cred că prin mine, după 8 ani de deputăție la București, a venit un moment să arăt că se poate face o o politică în folosul cetățenilor”, a spus Cornel Sămărtinean, candidatul PMP la șefia CJT.

„Aerul tineresc și transparența pe care eu și echipa noastră dorim să o aprofundăm în Timișoara și aici mă refer la transparența banilor, a contractelor – noi spunem că pentru o transparență corectă, toate aceste contracte – am câteva emoții – trebuie să fie publicate pe site-ul oficial al primăriei. Noi considerăm că, corupția în general are la bază lipsa de informații. Timișoara este poziționată foarte bine geografic și dacă ne uităm spre vest acolo este și civilizația, și dezvoltarea. Și eu consider că, în ultimii 30 de ani, Timișoara nu s-a ridicat la această tendință de a se dezvolta. (…) Acum mai bine de doi ani, peste 50 de mii de oameni protestau împotriva Guvernului Dragnea. Timișorenii nu uită acest lucru și Timișoara este o comunitate de dreapta”, a spus Alexandru Mutruc, candidatul PMP la Primăria Timișoara.

Dominic Fritz, candidatul USR PLUS la Primăria Timișoara: „O să fie o campanie faină, fără voi nu putem câștiga!”

USR-PLUS a ales să transmită online lipirea primelor afișele electorale. Într-o postare pe Facebook, Dominic Fritz și Cristian Moș, candidatul la președinția CJT, și-au transmis mesajele în debutul campaniei.

„E un pic ca la Revelion. Am lipit afișele aici în Iosefin. Mai avem 30 de zile până în 27 septembrie, până începe revoluția bunei guvernări. Această campanie nu este despre afișe, despre panouri. Această campanie este despre voi și o să avem nevoie de voi pentru a câștiga în 27 septembrie. De astăzi, vă rog, nu obosiți să spuneți la toți prietenii că trebuie să meargă la vot, că trebuie să voteze un nou început. Avem o alegere foarte clară anul ăsta – între o administrație europeană, profesionistă și un sistem vechi, care de 30 de ani nu a reușit nimic. O să fie o campanie faină, fără voi nu putem câștiga”, a declarat candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Fritz.

Candidatul Pro România la Primăria Timișoara a lipit primul afiș în Piața Libertății. „Ne rugăm cu toții la Dumnezeu ca echipa Pro România să câștige atât Primăria Timișoara, cât și un număr cât mai mare de consilieri, să construim un viitor cât mai măreț pentru municipiul nostru, să facem din Timișoara nu mica Vienă, ci marea Timișoară”, a spus Marius Craina.

Candidatul Pro România la șefia CJT, deputatul Adrian Pau, a lipsit de la momentul care a marcat debutul campaniei. „Adi, vei avea foarte mult de lucru în zilele următoare. Ai, din păcate, cel mai mare județ al României, dar fiind un tip energic și luptător avem încredere că vei zâmbi și tu în 27 seara. Succes!”, i-a transmis Craina colegului său.

Campania electorală, care a debutat la miezul nopții, se încheie în 26 septembrie la ora 7.00, cu o zi înainte de scrutinul electoral. 15 candidați visează să ocupe, după 27 septembrie, principalul fotoliu de pe CD Loga nr.1, în timp ce 11 râvnesc la cel de președinte al Consiliului Județean Timiș. În total, peste 800 de persoane și-au înscris candidatura în alegerile locale doar pentru funcția de primar al Timișoarei, consilier local, președinte al administrației județene și consilier județean. La urne, în Timiș, sunt așteptați peste 600 de mii de cetățeni cu drept de vot.