După munca de aproape o lună a 11 sculptori din toată lumea, s-au amplasat primele sculpturi în noul parc de la intrarea în orașul Caransebeș. Planurile pentru locație merg mai departe de atât, iar întreaga zonă va fi transformată într-una culturală.
Cea de-a 11-a ediție a Taberei de Sculptură, din ale cărei ediții trecute s-au amplasat sculpturi de marmură și lemn în tot municipiul Caransebeș, s-a încheiat cu 11 sculpturi lucrate în andezit, o rocă magmatică de culoare brună-cenușie. Dacă până acum operele de artă ale sculptorilor erau distribuite prin oraș, administrația locală a decis construirea unei zone dedicate culturii, unde în viitorul apropiat va răsări și un muzeu de artă. „Aici se va naște un parc, un amplasament de artă, de cultură, iar pe aceste fundamente va fi ridicat și un muzeu de artă. Toți artiștii ce au venit din toate țările lumii au lăsat aici o parte din visele lor. Fiecare lucrare conține o parte din sufletul sculptorilor lăsat aici pentru generațiile care vin, este un leagăn al ideilor, al viselor și al sufletelor artiștilor”, a declarat primarul orașului Caransebeș, Marcel Vela.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634565110681″]
Cei 11 sculptori din Israel, China, Chile, Franța, Germania și alte țări s-au inspirat din spiritul României, fie din munca lui Brâncuși, fie din istoria țării. „Am dorit să realizez o sculptură cu o energie bună și am abordat ca temă istoria României. În urma vizitei prin țara voastră am cules energiile și am dat naștere acestei sculpturi. Dacă va transmite energie pozitivă oamenilor rolul meu cu această creație înseamnă că a fost îndeplinit”, a declarat sculptorul Valeri Jikia, din Gerogia, cel care spune despre lucrarea lui că reprezintă imaginea lui Decebal luptându-se.
CITEȘTE ȘI: SCULPTORI DIN TOATE COLȚURILE LUMII, LA CARANSEBEȘ!
Israelianul Shlomo Katz, născut în România, a revenit pe plaiuri natale după 19 ani, iar gândul că poate să-și lase amprenta cu ceva în țara sa l-a determinat să participe la această tabără. „Noi suntem români. Visurile, mirosurile și copilăria mea sunt din Fălticeni. Inima mea este tot de aici, așa că atunci când mi s-a creat oportunitatea nu am ratat-o”, a precizat israelianul, cel care prin opera sa i-a adus un omagiu lui Brâncuși. Chiar și pentru alți sculptori, veniți mai de departe, România a reprezentat un vis. „Este prima dată când ajung în România, însă pentru mine această țară este ca un vis al copilăriei, deoarece am vizionat multe filme românești când eram copil. Cele două țări au multe relații și am observat că sunt multe lucruri aici „Made in China” și sunt sigur că în curând voi găsi la mine acasă multe lucruri « Made in Romania», a declarat sculptorul chinez, profesor universitar, Chao Lei.
CITEȘTE ȘI: FOTO: SCULPTORI DIN ÎNTREAGA LUME, LA CARANSEBEȘ
Sculptorii ce au pus temeliile parcului de artă au primit diplome și câteva suveniruri pentru perioada petrecută la Caransebeș. Această primă ediție de sculptură în andezit va continua în următorii doi ani, astfel încât celor 11 opere de artă să li se alăture alte creații ale artiștilor de pe tot mapamondul.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634565120919″]
Patru persoane au fost rănite și au ajuns la spital, duminică. Au fost implicate într-un accident la urcarea pe centura Lugojului. Potrivit polițiștilor, un șofer se îndrepta spre autostradă,...
EVRYO – informare aviz gospodărire apă, izvor Rau, localitatea Văliug, Caraș-Severin
Elevii de la două școli din Lugoj, relocați pentru modernizarea unităților de învățământ
„Vine prăpădul după 1 ianuarie! Vor dubla taxele și impozitele”
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281