FOTO: Sculptori din întreaga lume, la Caransebeș

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

12 scuptori de pe toate continentele mapamondului au creat o lună întreagă la o tabără internațională de scuptură ce a avut loc la Caransebeș. Acum, că evenimentul s-a încheiat, administrația este pregătită să amplaseze lucrările în tot orașul și să îi determine pe trecători să înțeleagă latura spirituală a municipiului, în care un accent deosebit se pune pe cultură.

Sculptori din Grecia, Italia, Spania, Ucraina, Rusia, India, Costa Rica, Kenya, Iran şi din România au participat la cea de a zecea ediție a Simpozionului de Sculptură Monumentală. Zile întregi, aceștia au luptat cu materia, ca să o definitiveze într-o formă absolută, care le reprezinte lumea lăuntrică, dar care să impresioneze în același timp prin subiect, dimensiune și exteriorizare. Vernisajul care a avut loc în weekend, a adus la Caransebeș oameni de cultură din tot județul, a mobilizat administrația publică locală, prin susținerea căreia a fost posibilă organizarea simpozionului, dar și caransebeșeni, dornici să simtă aerul elevat de la marginea orașului.

publicitate online in ziar Express de Banat

„Cred că pentru un oraș cu 23.000 de locuitori este un eveniment extraordinar. În primul rând că implică o mobilizare extraordinară, un buget substanțial și, mai ales, sufletul edililor care trebuie să pună cu adevărat în funcție toate angrenajele posibile ale administrației publice pentru că sunt niște lucrări de talie monumentală. Cu toată logistica, cu tot acest program dinainte și de după, este într-adevăr o muncă foarte mare și un eveniment deosebit, pentru că în țară nu există o tabără de o asemenea anvergură”, a declarat sculptorul Eugen Petri, coordonatorul taberei de la Caransebeș.

Criticul Pavel Șușară, care a luat parte la vernisajul sculpturilor, s-a declarat impresionat de dimensiunea lor sprituală. „Față de toate celelalte ediții, asta adună artiști din cele mai îndepărtate zone ale lumii, dar în același timp este cea mai unitară. Asta poate să însemne un lucru important: că lumea deja a început să funcționeze și să comunice în niște coduri pe care noi le-am stabilit profund și care sunt ale tuturor, indiferent de locul în care vin: Africa, India, apusul sau răsăritul Europei. Artiștii se înțeleg în aceeași limbă și au aceeași atitudine”, a declarat criticul Pavel Șușară pentru reporterii „Express de Banat”.

Partea cea mai frumoasă a lucrurilor este că de munca sculptorilor din întreaga lume se vor bucura locuitorii municipiului Caransebeș, dar și cei care trec prin oraș. Asta pentru că, municipalitatea are în plan să le expună în tot orașul. „Vor fi amplasate în municipiul Caransebeș în diferite cartiere, încercând astfel să estetizăm și să ridicăm nivelul peisagistic al municipiului. Unele dintre ele, pentru că sperăm să se finalizeze lucrările la centură, vor fi amplasate pe traseul centurii de ocolire a municipiului Caransebeș în sensul giratoriu de la Jupa, dinspre Buchin, sensul giratoriu dinspre Muntele Mic și cele 2 sensuri din direcția Hațeg. Vom avea pe centură 5 dintre aceste opere pentru că toți trecătorii și iubitorii de artă din Caransbeș care trec pe Drumul European, să știe că aici pot găsi un loc unde să se relaxeze”, a declarat Marcel Vela, primarul orașului Caransebeș.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

După ce a înfrumusețat orașul, edilul-șef este de părere că, pe viitor, trebuie să realizeze un loc compact, în care să fie expuse toate lucrările în marmură.

Artiștii se înțeleg în aceeași limbă și au aceeași atitudine”, critic Pavel Șușară

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157630598850032″]

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/