Un număr de 11 sculptori au luat parte la prima ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Andezit, un proiect ce a adunat în orașul de pe Sebeș și Timiș artiști din Chile, China, Israel sau Georgia.
Sculptura în andezit, rocă magmatică de culoare brună-cenușie rezultată prin erupția vulcanică, a fost tematica primei ediții a taberei de sculptură din Caransebeș. De aproape o lună, 11 sculptori din toată lumea au lucrat la operele lor de artă pe niște bolovani aduși special cu această ocazie din nordul țării, din Sângeorz, Ilva Mică. Tocmai de aceea, tabăra a presupus imaginație și improvizație pe bucata de piatră aleasă de fiecare dintre artiști, drept care lucrările nu au fost gândite dinainte și nici nu au un nume prestabilit. „Aceasta este explicaţia pentru care încă nu ne-am gândit la nişte titluri, dar, în general, pot să vă spun că sunt lucrări inspirate din zona noastră, a României, din zona vegetalului, a biologicului, chiar eu m-am inspirat din zona tehnicului, cu «Şurubul» meu care strânge omenirea. Sculptorul din Israel, Shlomo Katz, îi aduce un omagiu lui Constantin Brâncuşi, printr-un cuplu, un soi de sărut cu totul aparte faţă de ceea ce a gândit Brâncuşi, dar, chiar şi aşa, putem să-l numim un omagiu adus marelui artist român”, a precizat Eugen Petri, unul dintre sculptori, dar și conducătorul taberei.
Artiștii au spor în realizarea proiectelor și încet se apropie de termenul de finalizare. Cu o singură pauză pe zi pentru prânz, munca și-a pus amprenta pe spatele sculptorilor în aceste zile. „Lucrurile merg foarte bine, nu avem întârzieri la realizarea sculpturilor, nici chiar ploile recente nu ne-au afectat, deoarece am putut lucra la adăpostul copertinei. O zi, doar, ne-am mai odihnit, fiindcă noi nu avem un program fix, lucrăm de dimineaţa, fiecare de când se trezeşte, şi până seara, pe la ora 9, când e cina, lucrul fiind întrerupt de masa de prânz”, mai adaugă Eugen Petri.
Așadar, fiecare artist și-a lăsat purtată imaginația pe culmi nebănuite în formarea propriei viziuni în piatră. Expoziția cu piesele finale se poate vedea pe data de 9 iulie, de la ora 17:00. Cei 11 sculptori sunt Eugen Petri, Grisella Lopez din Chile, Nicolae Fleissig din Franţa, Nesrin Carakan din Turcia, Zdravko Zdravkov din Bulgaria, Maxim Dumitraş din Sângeorz-Băi, Chao Lei din China, Valeriu Ciumacu din Germania, Mateika Belle din Slovenia, Shlomo Katz din Israel (artist născut în România) şi Valeri Jikia din Georgia.
Licitația pentru proiectul promenadei pe malul drept al Bârzavei cu cele șase poduri metalice s-a încheiat. Singura ofertă depusă se află în evaluare. O singură ofertă a fost depusă...
Domeniul schiabil Semenic: 3 pârtii, telegondolă, 99 generatoare de zăpadă și 34 tunuri mobile!
Moș Crăciun alb-violet le-a adus bucurie copiilor pe Pelican
Victimele Revoluției din Decembrie 1989, comemorate la Reșița
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281