FOTO. „Un autogol”. Răfuiala dintre liberali, comentată de doi foști lideri PNL Timiș, de pe vremea când politica era caracterizată de mai multă eleganță

scandal 8

Doi dintre foștii președinți ai filialei PNL Timiș, membrii ai partidului din 1990, spun că niciodată nu au existat violențe fizice în cadrul organizației, la evenimente precum alegerile interne. Iar responsabilă pentru tot ce s-a întâmplat în ultima lună, spun ei, este fosta conducere a organizației care ar fi primit în partid persoane lipsite de pregătire, caracter și eleganță. 

„Am văzut mai multe scene conflictuale, dar nu de amploarea a ceea ce s-a întâmplat acum”, a declarat Viorel Coifan, președintele PNL Timiș între 1992 și 2000, primul președinte al CJ Timiș după Revoluție. Viorel Coifan este membru PNL din 1990.

coifan

„Le-aș cataloga ca o dorință neînțeleasă de a accede la putere cu orice preț și de lipsa capacității de dialog cu cei din echipa adversă. De obicei, în cadrul unei astfel de conferințe de alegeri, lucrurile sunt aproape finalizate și micile dezacorduri apar normal și inerent, însă nu există această ostilitate declarată și lipsă de maniere. N-am înțeles, sala era climatizată, căldură nu era, de unde atâta pasiune investită pe un lucru care putea fi explicat și argumentat? Scene de acest gen îmi lasă un gust amar pentru că ceea ce dorim să facem în continuare în acest partid ne arată că resursa de cadre e departe de ceea ce gândeam noi la început. Este clar, e nevoie de un schimb de generații, tineretul trebuie să își exprime punctele de vedere, dar nu am văzut un program, o discuție despre ceea ce ar trebui ca PNL să facă pentru a redeveni forța numărul 1 în Timișoara. Am văzut numai niște răfuieli care mi-au lăsat un gust amar.”, a comentat Viorel Coifan.

scandal 1

Liberalul este de părere că s-a ajuns în acest punct din cauza „proastei conduceri din ultimii 8 ani”.

„Viața de partid pe care noi am avut-o imediat după 1990 a fost perturbată grav, egocentrismul fostului președinte, neasumarea eșecului major de la alegeri, frustrarea unora care au fost în echipă și acum au impresia că nu își găsesc locul au dus la această situație. (…) Ideea e să recuperăm tot ceea ce se poate recupera din partid, chiar dacă acum au fost în echipe adverse. Eu nu zic tabere pentru că ar suna ciudat să zic «Tabără unește taberele». Va trebui să găsim o formulă în care fiecare să își regăsească locul după competența lui și după activitatea din partid. Sunt foarte mulți membri noi pe care eu nu îi cunosc și care au același drept de vot, într-o democrație așa este, cu cei care din 90 au fost alături și au votat. Important este să avem o delegație semnificativă la Congres și să avem propuneri de îmbunătățire a statutului, care este perfectibil. Pentru asta trebuie să câștigăm și alegerile județene, nu să le pierdem din diverse motive.”, a mai spus Coifan.

draganescu

La rându-i, subprefectul Ovidiu Drăgănescu a afirmat că de când a fost reînființat PNL în Timiș, în ultimii mai bine de 30 de ani, aceste evenimente nu au avut loc niciodată. Drăgănescu este unul dintre fondatorii filialei, în 1990, şi a fost președinte al filialei din 2001.

„Evenimente neplăcute, marcate de violență fizică, nu doar verbală și, după părerea mea, tot ce s-a întâmplat azi este rezultatul acceptării în PNL, în ultimii ani, a oricărui individ care promitea un singur lucru: obediență față de fostul președinte. Nu a mai contat deloc calitatea umană, pregătirea, cariera, eleganța care sunt lucruri specifice PNL, ci a contat doar un singur lucru: obediență față de fostul președinte. Și iată unde am ajuns cu acești indivizi.”, a spus Drăgănescu.

CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu râde cu toată gura de PNL Timiș: „Voi sunteți urmașii Brătienilor? Sunteți decuplați de realitate!”

Liberalul afirmă că aceste evenimente vor fi folosite de adversarii politici în favoarea lor.

scandal 5

„Imaginea este foarte dăunătoare, pe care sunt convinși că adversarii noștri politici o vor prezenta la fiecare alegere care va avea loc de acum încolo, indiferent că vor fi alegeri parlamentare, locale, sunt convins că o vor folosi chiar la nivel național, nu doar local și pentru lucrul ăsta va trebui să regândim total discursul nostru, modul de organizare și de acceptare a membrilor de partid. Pentru că vedeți, toată lumea critică partidele politice pentru oamenii pe care îi ducem în administrație, în funcțiile publice, dar dacă ăștia sunt oamenii care decid, vă dați seama, oamenii ăștia decideau până azi în interiorul PNL. De multe ori, cei care au fost aleși, în ultimul deceniu, au fost produsul acestor găști violente. Din păcate, pentru PNL a fost un nou moment total neplăcut, un autogol dat în propria poartă.”, a spus Drăgănescu.

scandal 3

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban condamnă echipa lui Alin Nica și promite sancțiuni! Se anulează alegerile de la PNL Timișoara?

De altfel, și Alin Nica, președintele interimar al PNL Timiș, admite că răfuielile aduc un deserviciu de imagine filialei.

nica nervos

„Categoric: nu înseamnă un lucru bun. Dar întotdeauna când sunt schimbări, există și astfel de reacții. Uneori necontrolate, alteori violente, așa cum s-a întâmplat, dar eu am convingerea că decența, eleganța și bunul simț vor prevala, chiar dacă unii iau aceste calități drept slăbiciuni. Eu sunt convins că aceste trei calități pot să învingă prin perseverență și fermitate.”, a declarat Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: Haos și îmbrânceli la alegerile din PNL Timișoara. Scrutinul, organizat cu jandarmi și polițiști la ușă

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/