Ambulanţa pentru Monumente Banat a reluat lucrările la Biserica romano-catolică din satul timişean Ofseniţa. Joi a fost ridicat pe turnul bisericii un acoperiș, construit la sol din lemn, acoperit cu tablă menită să protejeze de la degradare monumentul.
Cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat au început lucrările la biserică în septembrie 2020. În primă etapă a fost realizat un coronament pe zidurile longitudinale. O altă etapă a fost închiderea acoperişului care există parţial deasupra altarului. Intervenţiile sunt temporare, menite să prelungească viaţa monumentului pentru câţiva ani.
Acum este în desfășurare a treia etapă a intervenției la biserica din Ofsenița.
„Acum am construit coiful la sol, iar apoi l-am ridicat pe turnul cu ajutorul unei macarale. Este una dintre ultimele etape prin care trece această biserică. Mai sunt nişte mici intervenţii de făcut, să finalizăm toată lucrarea. Biserica este abandonată de câţiva ani, a avut o soartă mai tristă. Nu mai are acoperiş peste nava bisericii, nu avea nici peste turn. Prin intervenţia noastră am încercat să stopăm degradările, astfel încât să nu mai pătrundă apa.”, a declarat Betina Varga, reprezentant al Ambulanței pentru Monumente Banat.
Cei care lucrează la biserică își desfășoară activitatea din sponsorizări. Comunitatea locală îi sprijină, de asemenea, cu mâncare și cazare pentru voluntari. Iar la nivel național, ei sunt sprijiniţi de Fundaţia Prinţului Charles, susţinătorul principal al proiectului.
Biserica romano-catolică din Ofseniţa, comuna Banloc, a fost construită în 1878, din donaţiile baronului Karatsonyi Jeno. Lăcașul a funcţionat până în 12 iunie 1991, când marele cutremur cu epicentrul la Banloc a transformat-o în ruină. În timpul unei furtuni puternice din 2007, turnul bisericii a căzut.
Episcopia Romano-Catolică Timişoara a cedat biserica Asociaţiei Semper Agape, care vrea să creeze în biserică un spaţiu pentru întâlniri, evenimente artistice și culturale.