Biserica din Ersig a devenit un maldăr de moloz! Banatul a pierdut o bucată de istorie

biserica catolica ersig
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Biserica catolică din Ersig a primit un diagnostic letal. Ambulanța pentru Monumente – Banat a anunțat că proprietarul terenului a recurs la demolare deși exista dorința ca lăcașul să fie salvat.

Proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat este implementat de către Asociația Prin Banat în județele Timiș și Caraș-Severin. Anual, zeci de voluntari se adună în diferite zone din țară pentru a salva clădirile istorice aflate în stare avansată de degradare prin intervenții de punere în siguranță. În 2024 este rândul podului „Maria Theresa” din Grădinari, Caraș-Severin, unde lucrările vor avea loc în perioada 4 august – 1 septembrie.

Oricât de mult s-a dorit salvarea bisericii catolice din Ersig, pacientul de pe lista de așteptare a Ambulanței pentru Monumente nu a mai avut nicio șansă. Lăcașul de cult unde se adunau credincioșii de la mijlocul secolului al XIX-lea a devenit un morman de moloz și istoria Banatului a devenit mai săracă cu o biserică.

În ultimii ani, din cauza stării în care se afla, în satul Ersig s-a răspândit sentimentul de teamă că turnul se putea prăbuși în orice moment. După ce terenul pe care se afla biserica a fost vândut, noul proprietar a luat decizia de a o pune la pământ.

„De obicei în perioada asta venim cu vești bune, prin care anunțăm fericitele monumente care urmează a fi salvate prin intervenții de punere în siguranță. Însă, astăzi trebuie să venim cu o veste tristă, prin care anunțăm pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat. Din păcate cazul bisericii din Ersig nu este unul singular, iar multe monumente abandonate ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere, deși aproape întotdeauna există soluții de consolidare și valorificare. Amintim de biserica din Ofsenița care în urmă cu 5 ani era într-o stare mult mai gravă iar astăzi este un centru cultural activ. Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva”, a transmis Ambulanța pentru Monumente – Banat.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

biserica ersig demolata

biserica ersig inainte si dupa demolare

Sursă foto: Ambulanța pentru Monumente

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/