FOTO. Timișul pitoresc și muzeele din județ, dezvăluite printr-o fascinantă călătorie virtuală

Turiștii care ajung în Timiș, dar și localnicii sunt invitați să pornească într-o călătorie fantastică prin intermediul unor tururi virtuale puse la dispoziție printr-o aplicație dezvoltată de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT). Oferta este diversă: de la frumusețile naturale, până la muzeele din împrejurimile Timișoarei, fie bisericile de lemn din zona Făgetului. 

În doar câteva minute, prin intermediul ochelarilor virtuali, turiștii care ajung la centrul info al Consiliului Județean Timiș din Bastionul Maria Theresia pot descoperi o lume incredibilă. Să luăm, spre exemplu, Țara Făgetului. Situată în estul județului Timiș, despre zonă aflăm că se prezintă sub forma unui imens amfiteatru, delimitat de Valea Mureșului, Ținutul Pădurenilor, Munții Poiana Ruscăi și zona Lugojului.

Este poate cea mai pitorească regiune a județului Timiș.

CITEȘTE ȘI: Satul de dincolo de nori. Cea mai mică localitate din România are o frumusețe aparte pe care oamenii locului vor să o împărtășească cu turiștii

Dincolo de frumusețea peisajului, aici încă găsim locuințe tradiționale și celebrele biserici de lemn. Câteva exemple:  Mănăstirea Fârdea, Biserica „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Zolt, Biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din Bătești, Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Jupâneşti.

Pornim spre Margina, mergem înspre Groși, Coșevița, Homojdia, apoi Curtea și Românești, acolo unde este Mănăstirea „Izvorul lui Miron”, zidită pe locul numit „Balta Caldă” și facem o oprire la Pietroasa…

CITEȘTE ȘI: Colțul de rai din județul Timiș în care turiștii vor putea înnopta în casele localnicilor. Preparatele delicioase cu care vor fi primiți

Ca mai apoi să ajungem la Valea lui Liman, la 800 m altitudine. „Acolo unde vedem mai multe fotografii, ele se vor deschide și se pot vedea mai multe imagini din locul respectiv.”, a explicat Simona Cristian, consultant în cadrul Centrului Multifuncțional Bastion.

CITEȘTE ȘI: Ielele-dragele, celebrate în Munții Poiana Ruscă. Zeci de căsuțe de lemn s-au gătit tradițional și așteaptă să fie admirate de turiști

Mai pot fi vizitate virtual Peștera Românești, cascada Șopot din Pietroasa și drumul Transluncani.

„Turiștii sunt în general interesați de zona Făgetului pentru că e cea mai ofertantă și s-a și dezvoltat foarte bine în ultima vreme. Avem evenimentele acelea cu Banat Brunch, lumea participă și există interes. De asemenea, centrul turistic de la Margina e destul de activ, turiștii pot merge liniștiți pentru că primesc acolo contacte. E interesant pentru turiști și Lacul Surduc, unde există și partea de agrement, acolo avem catamaranul care poate fi închiriat.”, a mai spus Simona Cristian.

CITEȘTE ȘI: Turism de mai. Destindere de primăvară în jurul celui mai mare lac din vestul țării

Până acum a mai fost dezvoltat și turul virtual care promovează Jimbolia, ca oraș al celor șase muzee: Casa Memorială Dr. Karl Diel (pionier al chirurgiei moderne în Banat), Muzeul Ștefan Jäger (dedicat vieții și activității „pictorului șvabilor bănățeni”), Muzeul Pompierilor „Sf. Florian”, înființat în 1993 pentru a cinsti activitatea pompierilor voluntari, Muzeul Căilor Ferate,  Muzeul Presei „Sever Bocu” și Casa Memorială a poetului Petre Stoica.

„La noi în centru vin turiștii care ajung în Timișoara și celor care vor și au posibilitatea să meargă în județ le prezentăm oferta. Anul acesta au venit foarte mulți din Germania, Franța și Italia. A început să crească numărul lor. Din România vin turiști de peste tot. Cei mai mulți sunt într-adevăr din București, care vin aici poate datorită accesului mai ușor. Sunt care vin într-un fel de city-break, cu avionul. Vin foarte mulți și în alte localități, în special în timpul verii, pentru că fac tururi în România, își aleg o zonă și de acolo pornesc mai departe. De asemenea, sunt foarte multe agenții, în ultima vreme, care vin cu tur organizat, un circuit de țară, ajung și aici cu ghidul și lor le prezentăm județul Timiș.”, a explicat consultantul de la centrul info din Bastion.

De la începutul anului până acum, în Centrul Multifuncțional de la Bastion au intrat în jur de 1.300 de persoane. În cadrul evenimentelor dedicate „Zilei județului Timiș”, la centru, până miercuri inclusiv, între orele 10 și 18 pot fi făcute aceste tururi virtuale în județ. Tot acolo, cei interesați pot urmări o expoziție cu imagini vechi din Timișoara și județ.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/