Jumătate dintre aleșii de Timiș s-au remarcat, în prima sesiune, prin tăcere. Parlamentarul care a vorbit fix 32 de secunde

Mai mulți parlamentari de Timiș au rămas în tăcere după ce au depus jurământul de credință la începutul mandatului. Cei mai mulți deputați și senatori au fost co-inițiatori ai unor propuneri legislative, iar dintre toate cele depuse de cei 14 aleși, 5 au devenit până acum legi, restul fiind în proces legislativ. 

Dintre parlamentarii de Timiș, 7 figurează pe site-urile celor două camere ale Parlamentului cu o singură luare de cuvânt de la preluarea mandatului până la finalizarea primei sesiuni. Deputatul PNL Ben Oni Ardelean a luat cuvântul doar când a depus jurământul. În total a vorbit 32 de secunde, în prima sesiune. A adresat o întrebare – despre președinția Interpol – și a co-inițiat 6 propuneri legislative. Niciuna nu a devenit încă lege.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă (USR) are o activitate redusă în calitate de deputat. A luat cuvântul de la tribună doar când a depus jurământul, are 4 propuneri legislative inițiate, dintre care una a fost respinsă definitiv, alteia i-a încetat procedura legislativă. Alte două inițiative sunt la comisii și se referă la modificări ale statutului deputaților și senatorilor.

Deputatul liberal Marilen Pirtea a preferat să își axeze activitatea pe declarații politice, unele depuse în scris, și pe întrebări/interpelări. Potrivit cdep.ro, parlamentarul nu a depus nicio inițiativă legislativă până la această dată. În privința întrebărilor, 18 la număr, acestea se referă la testele rapide antigen Covid-19 pentru școlile din Timiș, vouchere de vacanță pentru angajații din mediu privat, plata de investiții Transgaz pentru conectarea localităților din Timiș la rețeaua de furnizare a gazului sau strategia de creștere a numărul de paturi pe secțiile ATI, din Timiș. Deputatul s-a mai interesat cu privire la PNRR – soluții pentru învățământ și sănătate sau dezvoltarea infrastructurii sportive.

Tânărul deputat USRPLUS Daniel Toda a vorbit la tribună 35 de secunde, cât a depus jurământul, la preluarea mandatului. A co-semnat 44 de inițiative legislative, toate aflate încă în procedură. A participat și la inițierea unui proiect de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor.

La Senat, social-democrații Eugen Dogariu și Sebastian Răducanu figurează cu o singură luare de cuvânt, la dezbaterile pe bugetul de stat. Ambii au semnat moțiuni și au participat la inițierea a 7, respectiv 14 propuneri legislative. La rându-i, senatorul USRPLUS Raoul Trifan a luat cuvântul o singură dată și figurează cu 35 de inițiative, dintre care una a fost promulgată.

Liberalul Cosmin Șandru, deputat și el de Timiș, a vorbit în două ședințe în prima sesiune, a depus o declarație politică în scris și a co-inițiat 12 propuneri. El s-a interesat de stadiul lucrărilor la varianta de ocolire a Timișoarei, campania națională de vaccinare și măsurile luate la nivelul Ministerul Afacerilor Interne în situația creșterii numărului de migranți. Colegul lui Șandru, Claudiu Chira are 4 luări de cuvânt și o declarație politică depusă în scris despre umilirea eroilor de la Timişoara, prin contestarea titlului de prim oraş-martir al Revoluţiei Române.

Cei mai activi parlamentari de Timiș

Cele mai multe inițiative legislative depuse are deputatul USRPLUS Nicu Fălcoi. Până acum însă, niciuna nu a devenit lege, potrivit informațiilor de la Camera Deputaților. Fălcoi a luat cuvântul în 8 ședințe, a depus două declarații politice – despre stoparea risipei de bani publici și războiul cu mafia gunoaielor – și a adresat 5 întrebări/interpelări. De semnalat este și faptul că Fălcoi are cele mai multe birouri parlamentare deschise în județ: în Timișoara, Sânnicolau Mare, Deta, Făget și Lugoj.

Fostul premier Sorin Grindeanu a luat cuvântul în 9 ședințe și a inițiat 4 propuneri legislative. A semnat și pentru moțiunile depuse împotriva Cabinetului PNL-USRPLUS. Colegul său de partid, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a vorbit de 141 de ori în 54 de ședințe, de la preluarea mandatului din 2020. Dintre cele 14 propuneri legislative inițiate, două au ajuns la promulgare.

Două din cele 19 inițiative depuse de senatorul PNL Alina Gorghiu au devenit legi. Ambele se referă la modificări sau completări aduse Codului penal, respectiv Codului de procedură penală.

Singurul deputat AUR din Timiș a luat cuvântul de la microfon de 10 ori în ultimul jumătate de an. A depus o declarație politică – intitulată „Încetaţi acest apartheid în aer liber!” – și a co-inițiat 18 propuneri. Dintre acestea, una se referă la interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare, o alta – declararea zilei de 28 octombrie ca „Ziua națională a familiilor numeroase”. Niciuna nu e încă lege. Titi Stoica are birouri parlamentare deschise în Timișoara, Jimbolia și Lugoj.

Datele au fost preluate de pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului și fac referire la activitatea parlamentarilor în plen. Aleșii lucrează, potrivit regulamentelor, și în comisiile parlamentare.

Foto principală: Facebook/Parlamentul României – Camera Deputaților

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/