Turism de mai. Destindere de primăvară în jurul celui mai mare lac din vestul țării

Plimbări cu catamaranul pe lacul Surduc, cicloturism, drumeții, observarea florei și faunei sunt doar câteva dintre experiențele pe care le puteți trăi, în această primăvară, în Rezervația Naturală Lacul Surduc.

La începutul lunii mai, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș reia, cu respectarea normele anti-Covid în vigoare, plimbările cu Catamaranul cu motor electric Eco Timiș pe lacul Surduc. Astfel, din 1 mai până în 31 octombrie, în zilele de sâmbătă și duminică, turiștii se vor putea plimba gratuit între orele 9 şi 16 cu ambarcațiunea. Pentru grupurile mai mari de opt persoane se recomandă programări la numărul de telefon 0721.779.225.

Catamaranul are o capacitate de opt locuri, motor electric și este complet nepoluant. Ambarcațiunea a fost achiziționată de APDT Timiș prin intermediul proiectului european RORS-39, Eco Timiș – un nou produs care să dezvolte serviciile de turism din județ prin promovarea Rezervației naturale lacul Surduc. Aflat în custodia Primăriei Fârdea, catamaranul este acostat pe malul lacului Surduc, iar accesul public al turiștilor la îmbarcare și debarcare se va face de pe drumul public spre lac, la intrarea de pe drumul național spre Centrul de Studii Biblice și este marcat de indicatoare Eco Timiș.

„Mizând astfel pe turismul ecologic și pe o dezvoltare durabilă a zonei, Turism Timiș îi invită pe călători să descopere zona în care se află cel mai mare lac din județ, să petreacă mai multe zile făcând plajă, drumeții, vizite la obiectivele turistice din zonă. Turiștii pot găsi locuri de campare pe malul lacului sau cazare la pensiuni și căsuțe pe malul lacului. Pot face picnic sau pot servi masa în locațiile deschise în localitățile Fârdea, Gladna Română sau Dumbrava.”, a declarat directorul executiv APDT Timiș, Delia Barbu.

Lacul Surduc este o rezervație mixtă de interes național, cu o suprafaţă de 460 de hectare. Apa lacului nu îngheaţă, ceea ce face ca mii de păsări acvatice să supravieţuiască pe timp de iarnă, iar primăvara creează un spectacol inedit odată cu înflorirea nuferilor.

Cum vă puteți petrece timpul liber în zona lacului Surduc?

Specialiștii asociației recomandă mai multe vizite pe care turiștii le pot face în zona lacului Surduc. În satul Zolt poate fi descoperită Biserica de lemn (informații tel. 0720.037.753) sau, în zonă, poate fi vizitat Muzeul Traian Vuia.

Muzeul dedicat marelui inventator Traian Vuia a fost inaugurat în 2012 și cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii şi machete. În cadrul muzeului există o sală dedicată vieţii şi activităţii lui Traian Vuia, în care sunt expuse imagini şi documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănăţean le-a făcut la Făget, Lugoj şi Budapesta, precum şi documente legate de perioada petrecută la Paris. Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10 şi 18, iar mai multe informații se pot obține la numărul de telefon 0728.962.960.

Desigur, puteți face și o vizită, la Dumbrava, la atelierul olarului (tel. 0721.689.776) sau vă puteți programa un prânz, fie o gustare „La Șura”, tot în Dumbrava (programări tel. 0721.689.776). Tot pentru pauza de prânz, turiștii pot face grătare lângă pădure, la Plaja Raisa și Raluca (tel. 0728.325.222) sau pot amenaja un picnic pe malul lacului La Luma (tel. 0735.663.163). Tot la plaja La Luma se pot închiria hidrobiciclete, iar traseul de cicloturism în jurul Lacului Surduc poate fi consultat pe www.turismtimis.ro. Pescuitul recreativ poate fi, de asemenea, practicat, în afara perioadei de prohibiție.

Și pentru cazare există mai multe opțiuni. Se poate campa cu cortul pe malul lacului (info tel. 0733.977.189), fie opta pentru căsuțele de pe malul lacului La Luma (tel. 0735.663.163). Sunt și câteva pensiuni sau cabane disponibile în zonă, recomandate de Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș: Hostel Magda, cu 33 de camere (tel. 0722.436.144), Cabana Magda, cu 3 dormitoare (tel. 0722.436.144), Pensiunea Maria din Fârdea, cu 3 camere (tel. 0733.977.189) sau Pensiunea Ana din Gladna Română (tel. 0741.084.172).