FOTO. Scandal în Piața Victoriei din Timișoara, la 31 de ani de la Revoluția din 1989. Protagoniști: revoluționarii și cei de la AUR

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Forțele de ordine au intervenit, miercuri după-amiază, în Piața Victoriei din Timișoara, ca să aplaneze un conflict izbucnit între susținătorii Alianței pentru Unirea Românilor și revoluționari. George Simion, liderul AUR, a vrut să aprindă lumânări, în fața Catedralei Mitropolitane, pentru eroii Revoluției din 1989, însă a fost împiedicat de mai mulți timișoreni. 

Anunțul cu privire la sosirea în Timișoara a liderului AUR, George Simion, în 16 decembrie, a fost primit cu proteste încă de miercuri dimineață. Societatea Timișoara a transmit un mesaj potrivit căruia prezența lui Simion la Timișoara este „o provocare” și „o profanare a idealurilor Revoluției și ale Proclamației de la Timișoara” pentru că în AUR „se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției”.

Miercuri seară, Simion a ajuns în Piața Victoriei, însoțit de mai mulți susținătorii ai AUR. El a încercat să vorbească de la microfon, însă timișorenii nu i-au permis. Inițial, l-au apostrofat că nu poartă mască. Ulterior au strigat „Rușine!”, „Trădătorule!” sau „Afară din Timișoara!”. Jandarmii au fost prezenți la fața locului.

Apoi, în fața Catedralei Mitropolitane, cei de la AUR au vrut să aprindă lumânări pentru eroii Revoluției, însă au fost împiedicați de mai mulți timișoreni.

Tot miercuri seară, în Piața Victoriei au fost aprinde candele pentru timișorenii care s-au sacrificat în urmă cu 31 de ani pentru „Victorie!”.

STPT job 1000x200

Și Marșul Eroilor, organizat de Druckeria, s-a desfășurat miercuri seară. Suporterii s-au întâlnit în Piața Maria și au mărșăluit spre Catedrala Mitropolitană, au mers în Piața Victoriei, la Memorialul Revoluției, spre Cimitirul Eroilor. Au purtat bannere pe care scria „Mai bine mort decât comunist”, „Eroii nu mor niciodată” și au scandat: „Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor!”.

„Marșul Eroilor este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pentru noi și, chiar dacă situația de anul acesta este una mai specială, ne-am dorit să îl marcăm. Din păcate nu am reușit să ne strângem mai mult de 100 de participanți, din cauza legislației în vigoare, dar mă bucur că reușim să ținem aprinsă flacăra revoluției și în acest an și că suntem prezenți în stradă pentru memoria celor care au murit la revoluție”, a declarat Sebastian Novovic, președintele Druckeria.

CITEȘTE ȘI: Eroii nu mor niciodată! 31 de ani de la începutul Revoluției anticomuniste de la Timișoara

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/