Eroii nu mor niciodată! 31 de ani de la începutul Revoluției anticomuniste de la Timișoara

„La 16 decembrie, după calendare/Era preziua sfinților strămoși/Care strigau din neuitare, să nu lăsăm urmașilor/Povara să facă, s-audă și să tacă/La șaptesprezece decembrie, Duminica Mare/Cu ce durere ne-nvață să fim/Să fim și toți și fiecare, să dăruim copiilor/Speranța, vorbirea, privirea și lumina” – sunt primele versuri ale imnului Timișoarei, piesa scrisă de Pro Musica, care au răsunat în sala Capitol din Timișoara, în debutul ședinței festive a consiliului local dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara.
Pe un ecran au rulat imagini cu momentele Revoluției din 1989, invitatul special, ambasadorul SUA în România, revoluționarii, autoritățile locale și cele județene au susținut discursuri.
Adrian Zukerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România: „România încă mai are de lucru pentru a elimina ultimele vestigii ale unui sistem comunist corupt”

Oficialul a vorbit, la 31 de ani de la Revoluția de la Timișoara, despre corupția care încă afectează viața românilor.

„(…) Acum 31 de ani, timișorenii, inclusiv mulți dintre cei prezenți aici, au decis că le-a ajuns cuțitul la os. De dragul copiilor și al nepoților au făcut primul pas pentru a elibera poporul român de lanțurile grele de fier ale comunismului. (…) Sute de români au plătit prețul suprem pentru a dobândi libertatea de care se bucură astăzi. (…) Din păcate, România încă mai are de lucru pentru a elimina ultimele vestigii ale unui sistem comunist corupt care a strivit poporul sub cizma opresiunii numai pentru ca o elită restrânsă să se poată bucura de o viață luxoasă.

Am văzut și în ultimii ani cum afectează corupția viața noastră de zi cu zi, de la infrastructură de slabă calitate, în întreaga Românie, până la tragediile cauzate de incendiile de la Colectiv și de la Piatra Neamț. De ajuns! Statul de drept, transparența și egalitatea trebuie să câștige. Trebuie luate măsurile pentru ca România să își pună în aplicare întregul potențial și să devină un exemplu grăitor pentru vestul Europei și pentru tot mapamondul. O democrație stabilă, prosperă și sigură. (…) Haideți să ne amintim de sacrificiile celor care au luptat pentru libertate și să nu le dezonorăm amintirea, prin întoarcerea către trecut.”, a spus ambasadorul.

Dominic Fritz: „De ce a pornit Revoluția tocmai în Timișoara? Timișoara a fost prima pentru că libertatea a fost întotdeauna în spiritul orașului. A fost spațiul în care au trăit în libertate și respect reciproc oameni din diferite popoare, de diferite limbi și culturi. Această tensiune creatoare a fost creuzetul pentru decembrie 89.”

În discursul susținut în cadrul ședinței solemne dedicată comemorării eroilor Revoluției, primarul Timișoarei a povestit că și-a dorit să descopere, în anii petrecuți în orașul de pe Bega, povestea timișorenilor despre Revoluție, din acele zile.

„Timișoara acelor zile este un puzzle format din toate aceste istorii personale, iar una dintre ele o să o împărtășesc, azi. Femei și bărbați care au luat un mic dejun, s-au îmbrăcat, și-au îmbrățișat copiii, și-au privit părinții și au plecat de acasă să moară. Unul dintre acești oameni este Edita Reiter. Povestea Editei a rezistat timpului pentru că moartea ei a marcat pe altcineva, pe viață. Era 19 decembrie 1989 și, cu o zi mai devreme, Geta împlinise 35 de ani. Voia să meargă la niște prieteni care, în mod îngrijorător, nu apăruseră la mica serbare de ziua ei. Lângă Spitalul Județean o Dacie opri brusc lângă Geta și a lăsat în drum trupul fără însuflețire al unei fete. O fată mignonă în jeanși roșii, Geta încă-i mai vede și azi. (…) A apucat să-i scoată buletinul din haină și să-i verifice numele și adresa, înainte ca, tot de nicăieri, să apară o salvare, în care doi brancardieri să încarce trupul femeii. (…) Victima se numea Edita Reiter, lucra la Institutul de Sudură și Încercare a Materialelor, plecase să-i ia medicamente mamei sale în vârstă și nu s-a mai întors. (…) 31 de ani mai târziu, consideră ca schimbarea s-ar fi putut produce fără victime și că acea femeie avea dreptul să trăiască. (…)”, a povestit Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai spus că „Ziua Revoluției în Timișoara este în fiecare zi, pentru că în fiecare zi avem datoria să ne trăim viețile în libertate, adevăr, demnitate, solidaritate și aspirația la o viață la bună, azi și pentru totdeauna. Și acesta este mesajul viu al Revoluției.”

16 decembrie 1989 – începutul Revoluției anticomuniste

Între 16 și 20 decembrie 1989 a avut loc „Revoluția de la Timișoara”. 

Sute de oameni s-au adunat în seara zilei de 15 decembrie 1989, în fața casei pastorului reformat Laszlo Tokes, nemulțumiți de faptul că acesta urma să fie evacuat și mutat într-o altă parohie, din cauza criticilor aduse regimului comunist. Grupului acesta de oameni i s-au alăturat mai mulți studenți, muncitori și alți locuitori ai Timișoarei, care au început să strige „Libertate”, „Dreptate” și „Deșteaptă-te, române!”. Acesta este momentul izbucnirii revoltei anticomuniste. Manifestanții s-au îndreptat spre Comitetul judeţean al Partidului Comunist Român (PCR). Au fost mobilizate forţele de ordine ale Ministerului de Interne, ale Miliţiei, armata, gărzile patriotice, pompierii. Manifestanţii au fost întâmpinaţi cu jeturi de apă, gaze lacrimogene și au avut loc ciocniri violente între demonstranţi şi forţele de ordine. Oameni au fost arestați.

În jurul orei 16.00, mai multe tramvaie au fost blocate de manifestanţi şi s-a strigat primul „Jos cu Ceauşescu!”.

Programul zilei de 16 decembrie, 31 de ani mai târziu

La Centrul Multifuncțional Bastion s-a deschis, la ora 12, expoziția de artă „Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”, iar la ora 13 se lansează cartea „1989 pe înțelesul tututor” – autor Adrian Kali, tot la Centrul Multifuncțional Bastion.

La ora 18 are loc un moment de reculegere și aprinderea „Candelelor Nemuririi”, în Piața Victoriei, iar la ora 23.45 – Liturghia de la Biserica Martirilor.

Zilele Revoluției, comemorate la Timișoara

17 decembrie este zi de doliu. La ora 10, la Catedrala Mitropolitană va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri, cu depunere de coroane (ora 10.30) la Monumentul Crucificării din Piața Victoriei. La ora 14, la Cimitirul Eroilor, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri, cu depunere de coroane și parastas.

În 18 decembrie, la ora 18.00 – depunere de candele, Catedrala Mitropolitană. Iar în 20 decembrie, la ora 12 se va declanșa sirena pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism.

CITEȘTE ȘI: 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Aleșii locali se reunesc în ședință festivă, fără public

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/