FOTO. Regizorul Ioan Cărmăzan a devenit cetățean de onoare al județului Caraș-Severin!

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px
untitled design set 970x90 px
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Ioan Cărmăzan, scriitor şi cunoscut regizor şi scenarist, a primit astăzi, într-un cadru festiv, diploma de cetățean de onoare.

S-a născut pe data de 27 iunie 1948, în localitatea Satchinez, județul Timiş, din părinţi dascăli, bocşeni, iar momentul festiv de astăzi l-a determinat să se reîntoarcă în copilărie, afirmând public faptul că este încă un copil.

„Este o recunoaștere într-un fel sau altul. Te bucuri pentru că aparții acelui loc și pentru că într-un fel sau altul fiecare loc are un centru, iar în momentul în care devii cetățean de onoare te apropii de centrul acela, centrul sufletesc, pulsul sufletesc al unui loc, al unui județ sau al unui oraș. Atunci, e normal că m-am apropiat și mă simt onorat de povestea asta, dar din punctul meu de vedere, de câte ori vin aici mă simt ca un copil, îmi retrăiesc tinerețea și revin de fiecare dată cu plăcere. Astăzi este o zi specială pentru mine, nu e la îndemâna oricui … “, a precizat regizorul Cărmăzan, în urma decernării diplomei de cetățean de onoare. Acesta n-a uitat să îl nominalizeze pe inițiatorul proiectului de hotărâre, Sorin Frunzăverde, care a promovat legea județeană la solicitarea oamenilor de cultură din Bocșa, pe care i-a numit „prieteni”.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660769567981″]

„După cum știți, astăzi am avut parte de un moment festiv, sunt foarte puține momentele festive în activitatea CJ CS în ultimul timp, or acesta chiar a fost un  moment deosebit prin care am completat pleiada de oameni reprezentativi pentru Caraș-Severin, cărora Consiliul Județean a hotărât decernarea titlului de cetățean de onoare. Astăzi a fost unul dintre acele momente prin care a fost decernată diploma de cetățean de onoare domnului Cărmăzan Ioan, a cărui activitate este atât de complexă, încât după părerea mea acest titlu este mult prea puțin pentru întreaga sa carieră, dar este maximum din ce a putut să ofere Consiliul Județean”, a precizat Ilie Iova, vicepreședintele forului județean.

Cine este Ioan Cărmăzan?

Acesta este cunoscut ca una dintre personalităţile culturale care a adus contribuţii importante la cultura şi arta românească, la afirmarea oraşului şi a judeţului în circuitul naţional şi universal de valori. De la vârsta de trei ani, s-a întors cu familia în orașul Bocşa, spaţiul pe care Ioan Cărmăzan îl consideră natal, deoarece aici creşte, învaţă și se formează, de aici porneşte în viaţă şi în carieră. Bocşa este locul unde a copilărit, şi-a făcut studiile, unde a cunoscut farmecul peisajului şi al istoriei, de unde s-a inspirat în câteva cărţi şi filme. Ioan Cărmăzan este absolvent al Facultăţii de Matematică a Universităţii din Timişoara (1971).

După ce a absolvit şi regia de film la I.A.T.C. Bucureşti (1978), s-a afirmat în cea de-a şaptea artă cu o serie de succese. „Ţapinarii” (1982), „Lişca” (1983), „Sania albastră” (1987), „Casa din vis” (1993), „Lotus” (2004), „Raport despre starea naţiunii” (2004), „Cu inima îndoită” (2006), „Dragoste de mamă” (2006), „Margo” (2006), „O secundă de viaţă” (2009), „Oul de cuc” (2010), „Vlad nemuritorul” (2000), „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură” (2002), „Orient Expres” (2004 – în colaborare cu Sergiu Nicolaescu), „Brâncuşi – din eternitate” (2014)  – sunt titlurile filmelor cărora le-a fost regizor şi unora scenarist.

1000x100 (4)
publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100
publicitate ziar expresb 1000x100
1000x100 (3)
promovare banner maxagro Muzeul TM
gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

A realizat şi filme documentare, între care unul despre Bocşa, dar şi scurtmetraje, din care, din nou, unul este realizat chiar la Bocşa, judeţul Caraş-Severin: „Negustorul de amintiri” (2009).

S-a impus și pe plan literar
În acelaşi timp, s-a impus în literatură prin câteva cărţi, două dintre ele fiind inspirate tot de oraşul şi zona Bocşei: „Povestiri din Bocşa” şi „Mica ţiganiadă”. Ioan Cărmăzan este este profesor universitar, membru fondator şi preşedintele UARF (Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România). Din anul 2005, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din anul 2008 este doctor în cinematografie şi media.

A fost moderator şi realizator de emisiuni TVR („De la A la… infinit”, „Academicienii”) și a pus în scenă spectacole de teatru (Pescăruşul – Cehov, Romeo şi Julieta – Shakespeare), a realizat filme documentare pentru marele ecran sau televiziunile din România, dar şi pentru BBC, CNN şi Channel 15.

A publicat mai multe volume: „Povestiri din Bocşa”, „Mica ţiganiadă”, „Cine-roman”, „Roşu, galben şi albastru”, „Baladă pentru tatăl meu”, „Elogiul intuiţiei”, „Filmul, nepot al Renaşterii”, „Zece povestiri”, „Oameni din Cocioc”.

Ioan Cărmăzan este deţinătorul unor titluri şi distincţii şi a numeroase premii obținute pe plan național și internațional.

Pentru toate aceste merite i s-a acordat astăzi titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin”.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
1000x100 (2) STPT job 1000x200
publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
1000x100 untitled design set 970x90 px

Comments

  1. FOTO. Regizorul Ioan Cărmăzan a devenit cetățean de onoare al județului Caraș-Severin! - Stiri locale | Ziare locale online din România says:

    […] Ioan Cărmăzan, scriitor şi cunoscut regizor şi scenarist, a primit astăzi, într-un cadru festiv, diploma de cetățean de onoare. S-a născut pe data de 27 iunie 1948, în localitatea Satchinez, județul Timiş, din părinţi dascăli, bocşeni, iar momentul festiv de astăzi l-a determinat să se reîntoacă în copilărie, afirmând public faptul că este încă un copil. ”Este o recunoaștere într-un fel sau altul. Te bucuri pentru că aparții acelui loc și pentru că într-un fel sau altul, fiecare loc are un centru, iar în momentul în care devii cetățean de onoare te apropii de centrul acela, centrul sufletesc, pulsul sufletesc al unui …mai multe stiri […]

  2. FOTO. Regizorul Ioan Cărmăzan a devenit cetățean de onoare al județului Caraș-Severin! - Agenda Primarului says:

    […] ”Este o recunoaștere într-un fel sau altul. Te bucuri pentru că aparții acelui loc și pentru că într-un fel sau altul, fiecare loc are un centru, iar în momentul în care devii cetățean de onoare te apropii de centrul acela, centrul sufletesc, pulsul sufletesc al unui Sursă știre […]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/