FOTO. Procesiunea Floriilor pe străzile Timișoarei. Credincioșii au purtat icoane, flori și ramuri de salcie

pelerinaj 7
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Timișorenii au participat, sâmbătă seara, la Procesiunea Floriilor, organizată tradițional în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Clerici și credincioși din întreg orașul au purtat icoane, flori și stâlpări de salcie în mâini. 

Clericii și credincioșii care au participat la pelerinaj s-au îndreptat în procesiune, cântând imne de laudă şi pricesne, de la bisericile parohiale centrale spre Catedrala mitropolitană. Pelerinajul a avut două puncte de plecare spre Catedrala mitropolitană, pe următoarele trasee: Biserica Ortodoxă din Piața Alexandru Mocioni (Küttl) – B-dul 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – Catedrala mitropolitană; Mitropolia Banatului – B-dul C.D. Loga nr.7 – Catedrala mitropolitană.

Apoi, cei prezenţi au participat la slujba Vecerniei Mari unită cu Litia. Cei prezenți la slujbă au ascultat cuvintele de învățătură referitoare la însemnătatea sărbătorii care precedă ultima săptămână din viața pământească a Mântuitorului Hristos.

Prin participarea la pelerinaj, credincioșii îl însoțesc tainic pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul Pătimirilor Sale mântuitoare.

Procesiunea Floriilor a fost organizată de Centrul eparhial, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

pelerinaj 9

promovare banner maxagro Muzeul TM

Programul serviciilor religioase de la Catedrala mitropolitană din Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, în slujbele bisericești se face pomenirea ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui.

Luni, marți și miercuri încep, la ora 8, cu Ceasurile și Obednița urmate de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, iar seara, de la ora 18, are loc Denia. În Joia Mare, la ora 8 se săvârșesc Ceasurile și Obednița, iar de la ora 9.30 – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare; seara de la ora 18 are loc Denia celor 12 Evanghelii.

Marea Vineri începe cu citirea Ceasurilor Împărătești; 15.30 – Punerea în mormânt a Domnului; ora 19 – Denia Prohodului Domnului. În Sâmbăta Mare se slujește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi, iar sărbătorirea Paștilor începe duminică, înainte de miezul nopții. În Duminica Învierii, credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 9.30, la Catedrala mitropolitană, urmând ca la ora 17 să aibă loc A doua Înviere a Domnului urmată de concertul corului catedralei.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/