Primul președinte al CJ Timiș: „Am început administrația publică locală într-un entuziasm. Fără să fiu romantic, veneam de pe baricadele Revoluției”

viorel coifan

Într-un interviu acordat Express de Banat, primul președinte al Consiliului Județean Timiș de la constituirea instituției, liberalul Viorel Coifan, povestește cât de diferite erau lucrurile după 1989 în privința administrației publice locale. Primul mare proiect lansat în Timiș a vizat reducerea decalajului între mediul rural și cel urban. 

„Era diferit”, își amintește Viorel Coifan despre perioada în care devenea primul președinte ales democratic al Consiliului Județean Timiș. Se întâmpla în 1992.

„În 1992 era încă un cadru legislativ referitor la administrația publică locală foarte sărac. Practic, nu aveam Legea finanțelor publice locale, nu aveam încă Legea administrației publice locale în forma în care o cunoaștem astăzi, în general era o atmosferă de început de lume democratică. Din punct de vedere al configurației politice era PNL, FSN că pe vremea aceea încă nu s-au despărțit, PNȚ, UDMR. Erau încă multe partide pe eșichierul politic, aveau câte un consilier – doi, dar dominante erau partidele tradiționale și partidul care a devenit moștenitorul, sub altă formă, a fostului partid comunist, adică FSN-ul.”, a declarat Viorel Coifan.

A existat însă un plan strategic de evoluție a actului administrativ. În Timiș a fost importantă reducerea decalajului între mediul urban și mediul rural cu tot ce înseamnă asta: drumuri, reabilitarea școlilor, transportul școlar.

„Nu aș putea spune că am dezamăgiri, viața a evoluat, mediul legislativ a evoluat și oamenii s-au schimbat. Noi am început administrația publică locală într-un entuziasm, adică eram, dacă vreți, fără să fiu romantic, veneam de pe baricadele Revoluției. Sigur că voiam multe lucruri. Unele erau posibile, altele nu. Acum lucrurile sunt deja în rutină, e un cod administrativ, se știu atribuțiile fiecărei structuri administrative, a fost și o deplasare spre marile proiecte.  În perioada mea, singurul proiect de finanțare era PHARE și în mediul rural programul Sapard. Acum sunt foarte multe programe și se pot genera mari proiecte, cu condiția să ai un aparat profesionist. Ele există.”, a explicat Coifan.

coifan 2

În ce privește modul în care s-au schimbat oamenii politici, liberalul spune că acum diferențele doctrinare nu mai sunt atât de puternic nuanțate precum erau în 1992.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

„Dacă se face o cercetare sociologică se vede că partidele istorice, PNȚ, PNL în care sunt și eu membru, au preluat în mare parte doctrinele din perioada interbelică. Și le-au adaptat. După aceea, datorită evoluției politice la nivel  național s-au schimbat și opțiunile și la ora actuală diferențele doctrinare nu mai sunt atât de vădite și atât de puternic nuanțate. Ele se apropie, în fond, protecție socială susține și PNL, și PSD, și PD-ul care acum e la noi, dezvoltare antreprenorială în mediul privat susținem și noi, și PSD, deci există la ora actuală o diferență în modul în care se aplică aceste concepte. Nu mai poți să spui că partidul ăla reprezintă pe x – segment de populație. Nu. Partidul, la ora actuală, este o formațiune politică care acționează pe baza unui program aprobat de membrii săi. Că dacă acel program se apropie cât mai mult de doctrina inițială, cu atât mai bine. Dar principalul e ca cei care beneficiază de programul respectiv, cetățenii, să fie satisfăcuți și problemele mari rezolvate. Noi mai avem încă mari probleme la nivel de țară, nu numai la nivel de județ. E vorba de învățământ. Ați văzut că pandemia ne-a dat peste cap. E o generație care practic a pierdut doi ani în învățământ. Adică faci online, întrerupi ș.a. E problema sănătății, iată că acum în noul context geopolitic avem problema siguranței alimentare.”, a mai spus Viorel Coifan.

Din 1992 încoace, cariera lui Viorel Coifan a fost legată de administrația județeană și nu numai. Coifan a condus CJ Timiș din 1992 până în 2000 când a fost ales deputat pe listele PNL. Astăzi, Viorel Coifan este consilier personal al președintelui CJ Timiș Alin Nica.

coifan 3

În plenul festiv organizat de CJ Timiș la împlinirea a 30 de ani de la constituire, Viorel Coifan, alături de alți foști președinți ai consiliului județean au fost recompensați cu trofee de recunoștință.

Viorel Coifan este absolvent al Facultății de Electrotehnică, doctor inginer, membru PNL din 1990. Între 1991 și 1992 a fost subprefect, președinte al CJ Timiș între 1992-2000. Între 1992 și 2000 a fost președintele PNL Timiș. După încheierea mandatului de deputat, Coifan a fost consilier județean.

publicitate si promovare online banner maxagro