FOTO: Debitul Bârzavei a scăzut dramatic!

explo 1000x200

Golirea celor două baraje din complexul hidrologic al CEZ le-a oferit reșițenilor ocazia să vadă un peisaj sumbru pe albia râului Bârzava. Lipsa apei a lăsat algele să troneze, iar mizeria a ieșit la iveală, spre dezgustul locuitorilor.

După ce cărășenii au avut ocazia să admire albia celor două lacuri secate de la Văliug, Gozna și Breazova, acum le sare în ochi albia râului care traversează municipiul reședință de județ. Lucrările pe care CEZ le derulează în prezent la barajul Breazova au determinat scăderea dramatică a debitului râului Bârzava, care și din cauza lipsei ploilor este secat aproape în totalitate. Imaginea sumbră a albiei a alertat autoritățile locale, care imediat i-au convocat pe reprezentanții cehilor.

CITEȘTE ȘI: CE SE AMENAJEAZĂ PE MALUL RÂURILOR CĂRĂȘENE DISPARE PESTE NOAPTE!

„Am avut aici, la sediul Primăriei, o serie de întâlniri cu factorii de răspundere, inclusiv cu reprezentanții CEZ, responsabili de apa brută care ajunge în sistemul centralizat de alimentare a reșițenilor. Debitul a scăzut, s-au adunat alge și a trebuit să aflăm detalii despre procesele lor investiționale. Am fost informat că în maximum 4 sau 5 luni toate lucrările vor fi finalizate, revenindu-se la debitul inițial de 4 mc/s sau chiar la crearea unui debit mai mare”, a spus primarul Reșiței, Mihai Stepanescu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634875893736″]

CITEȘTE ȘI: FOTO: BÂRZAVA A DEVENIT O APĂ STĂTĂTOARE

Start la igienizare

Lipsa apei din râul Bârzava este benefică, în schimb, demarării unor lucrări de igienizare. Vrem să facem o toaletare și o igienizare pe toată lungimea albiei, ceea ce înseamnă defrișări de vegetație, scoaterea de gunoaie. Am făcut un program împreună cu primăria, program care va demara pe 19 august și va dura până la finele anului. Trebuie să profităm de lucrările pe care le derulează cehii. În prezent, elaborăm o documentație și vor putea fi comunicate și sumele alocate în acest sens”, a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reșița, Dorin Gavril, pentru www.expressdebanat.ro .

Albia râului Bârzava a trecut printr-un amplu proces de regularizare pe toată lungimea orașului și până la Moniom în anul 2009. Lucrarea fost una dintre cele mai importante care s-au făcut pentru râu și a costat 18,4 milioane lei.

CITEȘTE ȘI: BÂRZAVA, ECOLOGIZATĂ PESTE APROXIMATIV O LUNĂ!