FOTO. Număr record de ediții pentru cei mai celebri prieteni din Caraș-Severin!  

„Prietenii Munților” nu mai au nevoie de nicio introducere pentru cărășeni, dar nu numai. Deși sezonul rece nu a adus zăpada mult așteptată, și ediția din acest an a cercului de schi a fost la înălțime.

Peste 85 de copii din vestul ţării au sfidat vremea şi temperaturile prea ridicate şi au petrecut o săptămână de neuitat pe Semenic, în cadrul cercului de schi pe care Asociaţia „Prietenii Munţilor” Reşiţa l-a organizat, în acest an, pentru a 38-a oară.

Programul se adresează copiilor de toate vârstele, fiind unul dedicat atât începătorilor, care sunt iniţiaţi în tainele sportului alb, cât şi celor care doresc să se perfecţioneze. Copiii  sunt organizaţi pe grupe încă din prima zi, în funcţie de nivelul de pregătire şi de abilităţile deţinute, fiecare grupă fiind coordonată de un instructor. Adrian Petrica, Călin Schmelas, Gelu Ebetiuc, Viorel Grădinaru, Ecaterina Back, Lucian Muntean, Victor Şelar, Szazi Zoltan, Adrian Mateşoane, Helmuth Krubl sunt instructorii care, cu profesionalism, pricepere şi răbdare, au învăţat sute de copii, de-a lungul timpului,  să schieze, să iubească muntele şi natura. În această iarnă, schiorii au dat viaţă pârtiei Goznuţa, de pe Semenic, dar au alunecat şi pe pârtia de la Văliug.

Însă schiul nu este activitatea exclusivă care se desfăşoară în cadrul programelor de iarnă. Tradiţionalele jocuri de cabană ale „Prietenilor” şi clasicele melodii din repertoriul acestora sunt gustate cu mare plăcere în fiecare an. Concursul  „Schiorii au talent” a evidenţiat talentele grupului de sportivi, de la muzică şi dans la actorie sau magie.  Un alt concurs prin care organizatorii au dorit să facă o recapitulare a cunoştinţelor dobândite în perioada sejurului pe munte, şi nu numai, a fost „Cine ştie câştigă”, insistând pe munţii şi  parcurile naturale din Caraş-Severin, pe râurile, lacurile şi vârfurile Semenicului, dar şi pe alte elemente de cultură generală legate de judeţul nostru. Vizita la staţia meteorologică de pe munte şi drumeţiile pe două din cele trei vârfuri ale Semenicului, Vf. Semenic şi Vf. Nedeia, au venit să concretizeze informaţiile aflate, dar şi să le completeze prin poveste şi legendă. Însoţiţi de un alt membru al Asociaţiei „Prietenii Munţilor”, secţia Drumeţii, de data aceasta – Alexandru Borza – copiii au aflat lucruri interesante despre vestitul lac natural Baia Vulturilor, dar şi despre cea mai mare pădure virgină din Europa, aflată la Izvoarele Nerei.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157662300475054″]

Pentru al treilea an, grupul „Prietenilor Munţilor” este completat de treizeci de elevi de la Şcoala 7 din Reşiţa, coordonaţi de profesoara Cristina Ardeleanu. Unitatea de învăţământ derulează, în parteneriat cu Asociaţia „Prietenii Munţilor”, un program permanent de educaţie montană în cadrul unui amplu proiect educaţional intitulat „Sportul în viaţa mea”.

„Scopul desfăşurării programelor de acest gen este de a dezvolta dragostea pentru munte şi pentru schi, pentru mişcare, în general, şi pentru natură, organizatorii insistând asupra locurilor mirifice pe care munţii Banatului le oferă celor dornici să-i descopere. Un alt aspect urmărit este cel care vizează latura comportamentală, copiii deprinzând abilităţi de comunicare, de socializare, de cooperare, învaţă să devină independenţi şi ce este spiritul de echipă şi de fair-play, prietenie fiind cuvântul de ordine al programelor iniţiate şi derulate de «Prietenii Munţilor», a declarat prof. coordonator Cristina Ardeleanu pentru Express de Banat.

FOTO: Cristina Ardeleanu