În urma materialelor prezentate de Express de Banat, dar și a sesizărilor care au bombardat Garda de Mediu, instituția statului a amendat bătaia de joc din Rezervația Naturală Valea Mare. Deși zona este unică în Europa, protejată de toate legile de mediu, peturile i-au îngropat frumusețea.
Potrivit comisarilor de mediu, deșeurile din rezervație au dus la aplicarea unei sancțiuni drastice asupra administrației locale din Gârnic, comună de care aparține localitatea Padina Matei. Prin urmare, în loc să investească banii în crearea unor depozite de gunoi în acord cu legea, acum fondurile adunate la bugetul local vor intra în plata amenzii, care se ridică la jumătate de miliard de lei vechi, adică 50.000 de lei noi. Suma cu multe zerouri va mobiliza, cel mai probabil, Primăria Gârnic, ca pe viitor să le explice oamenilor că soluția nu este să arunce gunoiul pe albia râului Valea Mare, care ajunge în rezervație, ci să colecteze civilizat și să aștepte mașina care îl ridică săptămânal.
Pe lângă amenda usturătoare, comisarii au recomandat adunarea în regim de urgență a peturilor de pe cascade. Mai grav însă e că pe lângă mizeria semnalată de cititori, Garda de Mediu a depistat și alte probleme în zonă. Mai exact, au găsit mai multe depozitări neconforme de deșeuri menajere și de construcții atât la Padina Matei, cât și la Gârnic. Acestea vor trebui să dispară de pe domeniul public, ca de altfel și gunoaiele fotografiate de cititorii Express de Banat. Termenul de conformare este 24 aprilie 2016.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665781760622″]
În altă ordine de idei, măsurile dispuse de Gardă sunt menite să îi conștientizeze pe cei care le conduc destinele oamenilor, însă problema, de multe ori, nu este în curtea administrațiilor locale mici. Primarii, practic, respectă o tactică instaurată de zeci de ani. La polul opus, instituția care s-a angajat să rezolve toate minusurile pe linia depozitării este Consiliul Județean Caraș-Severin. Termenele record stabilite pentru închiderea vechilor gropi de gunoi, dar și pentru implementarea unui sistem performant, care să rezolve problema pe toată raza județului, au creat grave probleme în toate unitățile administrativ-teritoriale. Pentru unii primari a fost motiv de atac pentru consolidarea imaginii în spațiul public, altora le-au creat grave probleme financiare din cauza costurilor ridicate pentru transportul gunoiului la Reșița. Neoficial, mai există și o a treia categorie de edili-șefi, care s-au ales chiar și cu dosare penale pentru depozitarea în vechile locații, deși forul de la județ a investit sume serioase de bani în ecologizarea lor, în acord cu cerințele Uniunii Europene.
VEZI ȘI: La limita legii! Nimeni nu vrea gunoiul din Caraș-Severin!
Una peste alta, promisiunea Consiliului Județean este că proiectul „Management Integrat de Gestiune a Deșeurilor” va fi gata în luna iunie a acestui an, iar că investiția de milioane de euro va elimina toate problemele din Caraș-Severin la acest capitol.
Gunoiul „înghite” resursele locale. Cum ne batem joc de banul public?
Ecologizarea cascadelor a debutat deja astăzi, cu sprijinul Asociației Dunărea Moldova Nouă, prezidată de Corneliu Martin, care a inițiat acțiunea alături de Primăria Gârnic și alte instituții ale statului. Dacă ideea ar fi venit puțin mai devreme, tot acest circ de doi lei ar fi fost ocolit. În contextul actual însă, a generat doar probleme care aruncă județul în Evul Mediu, dovedind că civilizația încă lasă de dorit în Caraș-Severin.
Gunoaie în rezervație de interes național!
Valea Mare este rezervație naturală de interes național, inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier. Începând din anul 2007, a fost inclusă în Situl de Importanță Comunitară Porțile de Fier și Situl de Importanță Avifaunistică Munții Almăjului – Locvei.
Odată cu aprobarea planului de management al Parcului Natural Porțile de Fier, a fost inclusă și în zona de protecție integrală.
Valea Mare, pentru importanța ei majoră din punct de vedere botanic, faunistic și geomorfologic, începând din 1973 și până în prezent, a fost declarată succesiv arie protejată de interes județean, național și european. Acum beneficiază de un nivel ridicat de protecție asigurat prin cele 4 categorii de arii protejate. În teorie, pentru că în practică situația dezastruoasă a Rezervației Valea Mare este de peste 15 ani neschimbată!
Administrația Parcului Natural Porțile de Fier ar fi trebuit ca în tot acest timp să ia măsurile de protejare a cursului de apă și a depunerilor de travertin ale cascadelor, care conform directivelor europene reprezintă habitate protejate.
UPDATE, ORA 21.00 – Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, voluntarii au igienizat astăzi doar localitatea Padina Matei, urmând ca ampla curățenie de primăvară la cascadele din Valea Mare să aibă loc săptămâna viitoare, atunci când vremea o va permite.