Gunoiul „înghite” resursele locale. Cum ne batem joc de banul public?

Problema deșeurilor încă este un subiect fierbinte pentru mai toate primăriile județului Caraș-Severin. Odată sunt probleme cu depozitarea din Reșița, odată sunt probleme cu depozitarea de la Vulcan. Una peste alta, cert este că indiferent de neclaritățile care există, toate storc sume importante din bugetele locale.

În loc să se canalizeze spre investiții, aproape toate administrațiile locale care depun gunoiul în Dealul Lupacului trebuie să-și rezerve sume tot mai mari de bani pentru … gunoi. În urma închiderii tuturor gropilor clasice, pe care Uniunea Europeană a pus lacătul în urma angajamentelor lansate de oficiali, la nivel local s-a creat haos. Termenele scurte impuse din dorința de conformare nu au făcut altceva decât să genereze costuri, amenzi și chiar dosare penale pentru edilii-șefi care și-au permis depozitarea pe locul fostelor haldine.

Ultima bombă care apare în domeniu este că deșeurile nu mai pot fi depozitate la Vulcan, locația cea mai apropiată identificată de firma care gestionează acest aspect. Altă locație înseamnă și alte costuri!

„După cum bine ați văzut, am supus dezbaterii o serie de proiecte de hotărâre, unul dintre acestea referindu-se la situația deșeurilor. Cei de la Vulcan au trimis operatorilor notificare că nu mai pot primi gunoiul din județele limitrofe, astfel încât în Colegiul Prefectural s-a luat decizia de a le duce la Horezu, iar prin urmare vor crește prețurile. Până la finalizarea lucrărilor de la deponeul din Lupac, primăria va suporta subvenția pe tonă, pe diferența de transport de la Vulcan la Horezu, pentru a nu majora prețul pe care să-l plătească cetățenii. Decizia s-a luat așa pentru că era cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar”, a declarat vicele Lucian Voina, în urma celei mai recente ședințe a aleșilor municipali.

Așadar, majorarea va fi suportată din bugetul local, astfel încât oamenii să nu plătească în plus. Asta, și pentru că prețul suportat deja de populație este extrem de mare/metrul cub.

Situațiile sunt similare pentru toate administrațiile publice locale, care urmează să ia decizii în acest sens. Fie vor pune plățile pe seama populației, fie vor suporta costurile din bugetul propriu. Cum se apropie alegerile locale însă, este greu de crezut că populația va fi taxată pe acest subiect.

Potrivit estimărilor oficialilor de la Consiliul Județean Caraș-Severin, deponeul ecologic din Lupac va fi gata de-abia în luna iunie a acestui an.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/