FOTO. Copii ai refugiaților din Ucraina, primiți gratuit la o grădiniță privată din Timișoara

fetele
1000x100 Cuib de vise 1000x100

O grădiniță privată din Timișoara a oferit gratuit mai multe locuri pentru copiii refugiaților din Ucraina care au rămas în orașul de pe Bega. În plus, aici a fost angajată și o mămică refugiată, special ca să poată comunica ușor cu micuții și să aibă grijă de ei inclusiv pe perioada verii. 

„Dumnezeu de asta ne lasă mai mulți pe pământ, nu ca să ne vedem fiecare propriul interes, ci ca să ajutăm fiecare în măsura în care putem. Nu suntem bogați, suntem decenți, dar din puținul nostru mi se pare normal să oferim, dacă putem. Ideea este să îi facem pe copilași să se simtă bine, să fie fericiți, liniștiți, să nu simtă presiunea.”

Cu acest argument, Simona Burcea a decis ca în grădinița pe care o administrează să înființeze și o grupă special pentru copiii refugiați din Ucraina care se află în Timișoara.

Grădinița Evana din cartierul Mehala are deja două fetițe din Ucraina înscrise la program. De ele se ocupă Tamara, o mămică refugiată care a fost angajată aici. În vârstă de 39 de ani, Tamara a venit la Timișoara împreună cu soțul și cei trei copii. Băieții urmează școala online din Ucraina, iar fetița, Masha, în vârstă de 5 ani, merge la grădinița privată la care lucrează mama ei.

STPT job 1000x200

„Am reușit să o găsim pe Tamara prin Centrul de refugiați. Avem o listă de așteptare de 18 copii. Sunt doi copilași care deja au venit. Le-am propus mămicilor, pentru că sunt și copilași de doi ani, să le facem acomodare treptată, ca să nu fie șocant pentru ei. Este și motivul pentru care am luat-o pe Tamara, ca să le fie confortabil copiilor. Am propus ca micuții să stea aici între orele 8 și 16, să nu rămână apoi cu persoane pe care nu le cunosc.”, a declarat Simona Burcea, administratorul grădiniței.

gradi 2

Tamara a început încă de săptămâna trecută să lucreze la grădiniță. Vorbește cu copiii limba ucraineană sau rusă, în funcție de cum au fost învățați copiii.

„Sunt bucuroasă că pot să lucrez aici. Eu lucram și acasă cu copiii, sunt învățătoare. Mi-e tare dor de copiii mei. Mă sună, vorbim la telefon. Ne place în Timișoara, dormim bine. Fără frică. Vorbim la telefon cu rudele noastre, dar ne este foarte dor să fim împreună”, a spus Tamara.
gradi
În Timișoara sunt și mai multe organizații non-guvernamentale care pregătesc programe speciale pentru copiii refugiaților, pe perioada verii, când grădinițele de stat și școlile sunt în vacanță. Grupul de Inițiative Sociale LOGS va desfășura activități cu copii și adolescenți, pe grupe de vârstă, FITT a gândit, de asemenea, un program destinat copiilor, asociația SCOP va lansa un centru de zi pentru micuții din Ucraina, iar „Salvați Copiii” organizează o serie de grupuri de suport atât pentru copii, cât și pentru părinții lor.
Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/