FOTO. Bulevardul Sudului, aproape gata. Timișorenii reclamă lipsa copacilor și a spațiilor verzi

Se apropie de final șantierul deschis în urmă cu aproximativ un an pe bulevardul Sudului din Timișoara. Muncitorii au așternut în aceste zile ultimul strat de asfalt, iar restricția de circulație se ridică începând cu 1 iulie. Va mai urma însă una, săptămâna viitoare, pentru trasarea marcajelor rutiere, apoi artera modernizată va fi inaugurată. 

În iulie se face un an de când muncitorii și-au amenajat șantierul pe bulevardul Sudului din Timișoara, ca să îl modernizeze la patru benzi de circulație, cu trotuare noi și piste de biciclete, dar și peste 200 de locuri de parcare. În ultima săptămână, artera a fost închisă total traficului pentru așternerea ultimului strat de asfalt.

De cum arată șoseaua, oamenii sunt mulțumiți. A fost un an dificil pentru șoferi, care au avut de ocolit bulevardul aflat în modernizare, iar locuitorii din zonă speră ca autoritățile să îl facă mai prietenos, să planteze copaci și să amenajeze și spații verzi.

„A fost greu, dar sperăm când s-o termina să fie foarte frumos. Eu de obicei circul pe jos pentru că lucrez aproape, dar am doi copii care au mașină… a fost puțin cam greu pentru ei, dar trebuie să înțelegem. E foarte frumos. Și încă nu e gata. O să vină pus pământ cu gazon și au spus că pun pomi.”, a declarat un timișorean care locuiește în zona bulevardului.

„Noi nu stăm foarte aproape de zona în care au avut loc lucrări, așa că nu prea ne-a deranjat și nu prea am circulat cu mașina pentru că am stat cu fata acasă. Dar pentru șoferi a fost mai greu, lucrări peste tot, benzi închise, semafoare și tot așa.” „E totuși foarte bine că se mai face ceva la Timișoara pentru că e plină de gropi și peste tot sunt străzi de toată jena.”, au mai spus alți doi timișoreni care locuiesc în Soarelui.

„Să sperăm că o să planteze și copaci pentru că arată destul de gol, să mai avem și noi puțin oxigen. Umbră nu este deloc. Profităm dimineața să plimbăm fata. E bine totuși că avem trotuar pentru că era varză înainte.”

„Mai sunt de făcut multe, dar acolo la capăt la Vamă… să termine și porțiunea aia pentru că e… să urgenteze că e jale acolo. Dacă vine o furtună de vară acum și ia tot praful ăla, ne inundă acolo cu praf. Oamenii mai uită geamurile deschise… tot praful intră în casele oamenilor.”, a mai spus un alt timișorean, în timp ce unul care locuiește pe strada Oglinzilor se întreabă de ce au durat atât de mult lucrările: „Eu circulam cu firobuzul 16. E la capătul străzii acum… a fost grea perioada asta, nu înțeleg de ce s-a tergiversat. Trebuia să fie gata demult, de anul trecut din toamnă-iarnă.”

De joi, 1 iulie, se ridică restricția de circulație a autoturismelor pe întreg bulevardul, însă va mai urma una pentru trasarea marcajelor rutiere.

„Se va putea circula de mâine (n.r, 1 iulie), dar vor mai fi restricții în perioada următoare pentru trasarea marcajelor rutiere. Vor fi plantați tei acolo, câteva zeci. Vinerea viitoarea va fi gata.”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Lucrările de modernizare la bulevardul Sudului au demarat la începutul lunii iulie al anului trecut. Bulevardul a fost extins la patru benzi de circulație. Muncitorii au amenajat, cum era prevăzut în proiect, trotuare și piste de biciclete pe ambele sensuri de mers, dar și peste 200 de locuri de parcare. În zonă s-a lucrat și la alimentarea cu apă, și la conductele de canalizare. Valoarea contractului a fost de aproape 11 milioane de lei cu TVA, iar lucrarea – făcută de PORR Construct ar fi trebuit să fie executată în cel mult 10 luni.

CITEȘTE ȘI: „Timișoara nu are suficiente străzi cu un design corespunzător secolului XXI”. Cum vor fi regândite arterele importante din oraș?