Șantier fără sfârșit într-un parc din centrul Timișoarei. Lucrările au început în 2019 și trebuiau finalizate în șase luni

Lucrările de modernizare a Parcului Civic, aflat în centrul Timișoarei, au început în noiembrie 2019 și trebuiau finalizate în șase luni. Însă nu au fost terminate nici până în prezent, după ce au apărut tot felul de probleme.

În noiembrie 2019, Primăria Timișoara încheia contractul privind realizarea lucrărilor de modernizare a celor trei zone ale Parcului Civic, aflat în centrul orașului. Valoarea contractului a fost de 5,6 milioane lei, cu TVA inclus, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în șase luni. Însă aceste lucrări au fost oprite odată cu venirea pandemiei, iar apoi firma a intrat în insolvență.

Totuși, în această iarnă, Primăria Timișoara a mai alocat 500.000 lei în speranța că lucrările vor fi finalizate în acest parc, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent. Asta pentru că, între timp, și societatea de termoficare a Timișoarei are un proiect în zonă, fiind nevoie de schimbarea unor conducte care trec prin parc. În aceste condiții, reprezentanții Primăriei Timișoara nu știu când se va finaliza șantierul în Parcul Civic.

leader board 728 x 90 px

Situația din Parcul Civic este o consecință a unei proaste planificări bugetare. Cele două șantiere, din Parcul Civic și privind etapa doi de termoficare, nu au fost sincronizate pentru că în Primăria Timișoara direcțiile nu vorbeau una cu alta până acum opt luni. De exemplu, inclusiv trotuarele pe care le-am montat anul trecut sau acum doi ani pe Loga vor trebui să fie sparte pentru etapa de termoficare. Consecința acestei proaste planificări este și această situație de la Parcul Civic, dar care va fi rezolvată în curând. Etapa 2 de termoficare este un proiect prioritar în acest moment pentru municipalitate, iar această pauză pe care Parcul Civic a luat-o este doar una temporară, până în momentul în care etapa de termoficare va fi finalizată pe acest amplasament, după care lucrările vor reîncepe”, a explicat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, marți, în plenul Consiliului Local Timișoara.

Totuși, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a solicitat să se găsească soluții astfel încât să se lucreze măcar în anumite părți din Parcul Civic.

Vă asigur că acest parc și finalizarea acestui parc este o prioritate. Acea firmă care realizează lucrările este în insolvență, ceea ce nu neapărat face lucrurile mai ușoare. Nu vrem să riscăm un litigiu care să suspende și mai mult execuția contractului. Am primit și patru milioane de lei din bugetul de stat pentru acest proiect și cu atât mai mult vă asigur că suntem foarte interesați să finalizăm acest proiect odată. Absolut este o prioritate”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În proiectul privind modernizarea Parcului Civic erau prevăzute refacerea aleilor, montarea unor stâlpi de iluminat, o fântână decorativă, dar și amenajarea unui sistem de irigare computerizată. De asemenea, în parc ar fi trebuit să fie montat un nou mobilier urban.