Trăiesc ca dacii, dar diferă mileniul

Pentru că s-au săturat de tehnologie și de superficialitatea spre care se îndreaptă omenirea, un grup de români din toată țara, dar și persoane din alte zone ale Europei au decis să testeze o experiență inedită: să trăiască în mijlocul naturii pentru o lună.

În peisajul mirific din vecinătatea comunei Berzasca, oamenii au găsit locația perfectă în care să testeze cum ar putea înfrunta lipsa tehnologiei și a utilităților de care au parte în civilizație. Povestea ,,dacică” a început în urmă cu aproximativ o lună, iar cei care o experimentează spun că au făcut față cu brio testului la care s-au supus. Aceștia explică faptul că simt libertatea într-un mod care se apropie de perfecțiune. Pare ireal și absurd din exterior, însă zecile de persoane care s-au perindat în pustietatea din apropierea comunei au demonstrat că este posibil acest lucru.

Totul a început în urmă cu 5 ani.  „Am avut o conexiune și am înțeles că Dunărea m-a chemat la ea în urmă cu 5 ani de zile. Așa m-am apucat să presez semințe, așa m-am lăsat de serviciu. Folosesc o presă elementară, dacică i-am spus eu, pentru că funcționează după principiul elementar pe care l-au folosit dacii și chiar egiptenii. Totul este eco, organic. Uleiurile nu le comercializez, le fac cadou”, povestește Raul Sava, cel care a lansat ideea acestei tabere.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at `https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157635002494442&per_page=50`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

Sfidează civilizația

„Ideea este de a încerca să trăim liberi, fără să depindem de toate facilitățile care ni s-au creat în oraș. Am vrut să vedem cum e să trăiești în natură, să venim să trăim într-un loc în care avem un râu, avem pădure, livezi. Ne-am propus să stăm o lună aici. Am fost în jur de 20-30 de participanți. Pe lângă faptul că trăim așa cum au făcut-o strămoșii noștri, redescoperim și tradițiile. Avem meșteri și sate în zonă”, spune Raul Sava.

Cu un efort minim, participanții au văzut și au simțit pe propria piele că experimentul lor are sorți de izbândă, iar timpul poate fi învins și chiar sfidat. Oameni din Austria, Belgia sau Franța s-au înghesuit să facă o buclă propriului destin și să trăiască așa pentru o lună. Organizatorii au explicat că, pe parcursul a 30 de zile, aproximativ 1.000 de străini s-au perindat prin livada din apropierea comunei Berzasca.

Comments

  1. doru says:

    O luna nu e mult, in satele banatene traiesc oamenii de-o viata astfel, fara canalizare, apa curenta, gaz s.a…, dar au celulare.Si asta gratie conducatorilor alesi.