Jocuri folclorice bănăţene în Vama Veche!

Cărăşenii au avut parte de o distracţie folclorică deosebită pe litoralul Mării Negre. Reprezentanţii Casei de Cultură a Studenţilor din municipiul Reşiţa au pregătit o serie de teme în cadrul unui seminar coregrafic.

Staţiunea Vama Veche a fost gazda unui imens grup de reşiţeni în această vară. Astfel, în perioada 12-19 august, cu toţii au participat la un seminar coregrafic, susţinut de instructorul Niţu Moica. Potrivit conducerii CCS, manifestarea s-a adresat atât membrilor Ansamblului de cântece şi dansuri populare ,,Flori de Mai” al Casei de Cultură a  Studenţilor din  Reşiţa, cât şi tuturor iubitorilor de folclor ce au luat parte la eveniment.

adela berbentia

Tema seminarului a fost descrierea principalelor jocuri populare din Banatul Montan, mai exact, hora, ardeleana, jocul de doi, brâuri şi poşovăici, precum şi descrierea costumelor populare ale fiecărei subzone a Banatului Montan şi a Banatului de Câmpie”, a explicat Adela Maria Berbentia, director al CCS Reşiţa.

În cadrul seminarului, tinerii au purtat şi discuţii privind ritmica fiecărui joc tradiţional, melodiile specifice fiecărui brâu sau poşovoaică, precum şi despre obiceiurile populare care pot fi incluse în repertoriul coregrafic. Pentru a atrage cât mai mulţi participanţi la seminar, organizatorii au pregătit la final şi spectacole muzical-coregrafic video.