Oravița, pe buzele tuturor în Italia!

po 1000x100px (3)

Invitația lansată de colegii clujeni a trimis ansamblul orăvițean de folclor în Italia, unde a reprezentat nu doar orașul de proveniență, ci întreaga țară. În urma vizitei în Italia, „Hora Carașului” a venit încununată de succes.

Un festival internațional în câteva orășele italiene a fost ocazia perfectă ca ansamblul orăvițean „Hora Carașului” să devină cunoscută printre străini. După cinci zile de spectacol, cu patru reprezentații ale orăvițenilor în patru orașe italiene diferite,  alături de echipe din țări ca Serbia, Belarus, Columbia, Mexic sau Franța, cele două ansambluri care au reprezentat România, din Oravița și Cluj, s-au întors acasă cu zâmbetul pe buze, trofee, diplome și o mulțime de amintiri de neuitat. „Am avut parte de niște gazde extraordinare și un public foarte frumos. I-am simțit mai aproape de noi, poate pentru că sunt foarte familiarizaţi cu tradițiile noastre”, a explicat pentru Express de Banat Sorin Chișărău, directorul artistic al Ansamblului „Hora Carașului”.

Imnul național a fost cântat în Italia datorită ansamblului din Oravița și celui din Cluj, „Rapsodia Someșană”. Cele două au reprezentat România, iar sentimentul dat de intonarea imnului într-o țară străină a fost mai mult decât emoționant. „Este mare lucru să îți cânte imnul la fiecare spectacol. Ascultându-l, te duce cu gândul la origini, la orașul de unde vii și nu ai cum să nu fii mândru”, a povestit Sorin Chișărău. Pregătiți pentru festival, ansamblul orăvițean a plecat în Italia cu suveniruri pentru toți ceilalți participanți, așadar, numele orașului Oravița a ajuns în Columbia sau în Mexic. De asemenea, primarul orașului a trimis un mic cadou pentru primarul italian de la Montefalcone Nel Sannio, în semn de apreciere pentru festival și pentru primirea de excepție.

Prietenii fără frontiere

O prietenie foarte frumoasă, povestește directorul artistic al Ansamblului „Hora Carașului”, s-a născut între orașul Oravița și regiunea de peste mări a Franței, Martinica. Cele două ansambluri au ajuns să cânte împreună și să danseze într-un spectacol spontan ce a demonstrat că arta unește oamenii și naționalitățile, indiferent de proveniență. „Ne-am apropiat foarte tare de ansamblul din Martinica. Am vizitat împreună cu ei o mănăstire și cred că am rămas în istoria schitului pentru că am cântat și am dansat în horă alături de aceștia”, a explicat directorul.

hora carasului hora carasului1

De la ansamblul clujean, cel cu care Oravița a făcut echipă, orăvițenii au avut numai lucruri bune de învățat. Pentru că directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale din Cluj, Tiberiu Groza, a fost cel care a remarcat ansamblul orăvițean și a lansat invitația pentru Italia,  Sorin Chișărău este foarte recunoscător. „Datorită invitației directorului Tiberiu Groza am ajuns noi în Italia, tocmai de aceea vreau să îi mulțumesc. De la colegii noștri de la Cluj am avut multe de învățat. Coregraful ansamblului clujean, Elena Ghirca, este o persoană de admirat cu care ne-am înțeles foarte bine”, a declarat acesta.

Muncă și iar muncă

Deși criticați de unele voci rele că au plecat în concediu, membrii ansamblului au avut un program strict, însă prestația și eforturile lor le-au adus drept premiu câteva ore de relaxare. „Foarte mulți au crezut că noi mergem în Italia în concediu. Am avut un program de armată, foarte încărcat, trezirea de dimineață, micul dejun, repetiții și apoi spectacole. Organizatorii ne-au escortat peste tot, ca să ne asigure siguranța. Aceștia au fost foarte încântați de prestația noastră și ca un premiu ne-am dus în două zile câte două ore la mare, nu mai mult”, a povestit Sorin Chișărău. Primirea a fost una de excepție și, cum firea românului este prietenoasă, s-au și legat câteva prietenii, care cu ușurință ar putea să se transforme într-o colaborare fructuoasă. Mai mult decât atât, cu prima ocazie, orăvițenii vor lansa invitația italienilor să participe la un festival din județ.

An de an, la festival

Pentru că primul pas a fost făcut, ansamblul este convins de participarea și în cadrul altor astfel de festivaluri, tocmai pentru că se bucură de sprijinul primarului Oraviței, principalul „vinovat” de plecarea acestora. „Odată ce am intrat în circuitul festivalurilor, sută la sută vom merge și anul viitor. N-am fi reușit să mergem fără ajutorul primarului. Știam că nu există bani pentru o astfel de deplasare, am mai pățit și cu alte ocazii să primim invitații pe care să nu le putem onora, însă primarul Dumitru Ursu ne-a ajutat.  Este un om deosebit, admirabil. Dacă toate orașele ar avea un primar cu așa un suflet și cu inițiativă, altfel ar sta lucrurile în județ”, a adăugat entuziasmat directorul artistic al ansamblului.

hora carasului3

03 britannia 1000 x 100 gif